Blanke ark og fargestifter

GRÜNDER: Tonje Froastad

– Det handler om å tilpasse jobben til livet, og ikke omvendt, sier illustratør Tonje Froastad.

Tekst og foto: Irene R. Mjelde 

– SE, så flott her er blitt!

Et triveligere venteværelse for et tannlegekontor vil det være vanskelig å finne, og oppdragsgiverne til Tonje Froastad er strålende fornøyd med resultatet. Det første pasientene kan legge blikket på når de entrer rommet, er fire jeksler som i god Beatles-stil forserer et overgangsfelt, malt over hele endeveggen.

– Jeg tilbyr det meste innen illustrasjon og design. Fra veggmalerier, til karakterdesign, til å holde kurs for barn og ungdom, og alt der imellom, forteller illustratør Tonje Froastad.

MILJØ: Omgivelsene på Verftet inspirerer Tonje Froastad til arbeid.

FROASTAD opprettet enkeltpersonsforetaket sitt i 2017, men valgte lenge å frilanse ved siden av videreutdanning og fulltidsjobb i en kaffebar. Hun fulgte en langsiktig plan, og i juli i år var dagen kommet da hun slapp taket i sikkerhetsankerene og satset fullt og helt på design- og illustrasjonsbedriften sin. Nå har hun kontorplass i startkontoret til USF Verftet, og det er inspirasjonsrike omgivelser hun har slått seg ned i.

– Jeg har bare fem-seks minutter å gå mellom hjemmet og jobben, men jeg velger ulike ruter og får på den korte turen nye inntrykk hver eneste morgen. Sjøen og båtene som dupper like utenfor kontorvinduet gir meg også mye inspirasjon.

At hun skulle ende opp som sin egen sjef lå ikke i kortene. Selv mener hun at hun ikke har «gründergenet» i kroppen.

– For å være ærlig hadde jeg ingen ambisjoner om å starte egen bedrift. Men siden jeg vil jobbe frilans som illustratør, for selv å kunne velge hvilke jobber jeg vil gjøre, var det slik det måtte bli, sier hun.

– Angrer du?

– Nei! Nå når jeg er i gang syns jeg det er fantastisk givende. Rutinearbeid gjør meg litt … «gal». Jeg vil ikke ha en jobb der jeg må telle feriedager. Friheten en har som frilanser er uvurderlig. Det har vært, og er, mye å sette seg inn i på egenhånd, noe som krever tålmodighet, men det er en spennende vei å gå.

GLIS: Duene sitter tett når Tonje Froastad har dekorert.

VALGET stod mellom å studere illustrasjon, eller økonomi.

– På den tiden var økonomistudiet det som hadde størst søknadsmasse i Norge. Jobbsikkerheten var like sviktende uansett hva jeg valgte, og illustrasjon var allerede hobbyen min. Jeg hadde bare ikke tenkt at det var mulig å leve av det, før jeg ble oppmerksom på studiet på en utdanningsmesse.

Allerede under første tegneøvelse som illustrasjonsstudent, visste Froastad med sikkerhet at hun hadde valgt rett yrkesvei.

– Det høres ut som en klisje, men det er faktisk helt sant. Jeg kjente med hele meg at jeg var akkurat der jeg skulle være. Kanskje det er denne driven som trengs for å kunne stå stødig i bølgene som gründer? spør hun seg.

Under studiet var det veldig lite snakk om det å drive egen bedrift. Dette til tross for at dette er en aktuell retning for mange nyutdannede illustratører. Froastad har meldt seg inn i Grafill – forbundet for dem som jobber innen illustrasjon og design. Etter å ha lest seg opp har det blant annet gått opp for henne at hun tidligere har prissatt arbeidet sitt altfor lavt.

– Frilansøkonomi er noe helt annet enn fast lønn. For å drive lønnsomt kan en ikke tenke i timepris og månedslønn. Å omstille seg tar tid, sier hun.

– Som frilanser utgjør selve faget bare en brøkdel av jobben. En skal være regnskapsfører, markedsfører, sekretær og alt mulig, samtidig. Bedriftsstrategi burde ha vært et eget fag, også på linjer for kreative fag, mener Froastad.

EDDERKOPP: Illustratør Tonje Froastad har laget en påminnelse til seg selv om å ha flere bein å stå på.

HELDIGVIS finnes det hjelp for kreative gründere andre steder.

– Hvordan fikk du kjennskap til Etablerersenteret?

– Jeg fikk først høre om dem da rådgivere derifra kom og holdt informasjonsmøte for oss her på Startkontoret USF Verftet. Jeg har senere kurset meg hos dem, innen digital markedsføring, samt at jeg har fått individuelle veiledningstimer angående skatt, moms og kontraktskriving, redegjør Froastad.

Hun har fortsatt øynene åpne for nye, spennende kurs hos Etablerersenteret.

– Som frilanser får en veldig mange ansvarsområder utover det yrket en har utdanning i. At det finnes kurs å ta for å få en bedre forståelse for alt dette andre, er gull verdt.

Tjueniåringen har som livsmål å stadig lære noe nytt.

– Det kjekkeste med å styre sin egen arbeidshverdag er at jeg får være med på så mye forskjellig. En uke befinner jeg meg på landsbygden for å dekorere et fjøs, uken etter er jeg på en skole, et sykehus, et privat barnerom, eller jeg lager et veggmaleri på et tannlegekontor. Jeg får virkelig tilfredsstille nysgjerrigheten min i denne jobben.

HUN BEGYNNER å få taket på gründerlivet. Oversikt og struktur er viktig, og som seg hør og bør fører Froastad lister, strategier og fremtidsplaner i visuelle illustrasjoner.

– Å fortelle historier, å visualisere dem gjennom illustrasjoner, er mitt språk. Det samme er designretningen, det å definere fargebruk og estetikk i omgivelsene. Masterprosjektet mitt omhandlet akkurat dette. Mennesker trenger farger rundt seg. Forskning underbygger at de har innvirkning på både helse og oppførsel.

Den entusiastiske gründeren har mange ønsker for arbeidsfremtiden.

– Det er så mye jeg har lyst til å gjøre. Som for eksempel å illustrere i bokbransjen, eller jobbe med scenografi. Jeg må holde meg selv i ørene, for jeg vil ikke gape over for mye på en gang, ytrer hun.

– Jeg er streng med meg selv når det gjelder loggføring og kartlegging, for eksempel over tidsbruk og prissetting. Jeg er målbevisst, men å sette seg delmål er like viktig. Jeg vil se for meg hvor jeg er på veg. Å være gründer er litt skremmende, men det er ikke nødvendigvis negativt. Om jeg ser et år tilbake ser jeg at jeg har lært utrolig mye.

– Hva er du mest stolt av?

– Svaret på dét er enkelt: At jeg våget å satse for meg selv.

KONTOR: Illustratør Tonje Froastad anbefaler Startkontoret på USF Verftet.

ILLUSTRATØRENS tre gründerråd til andre ferske bedriftseiere er disse:

1. Bruk tid på å sette deg inn i frilansøkonomi og hvordan denne skiller seg fra økonomien til en fast ansatt. Snakk gjerne om økonomi med andre frilansere. Sjekk om fagforeningen din har veiledende satser, og kartlegg hva betalingen for ulike oppdrag skal dekke – som skatt, ikke-betalte dager når du gjør regnskap eller annet administrativt, eventuelle forsikringer og firmautgifter, feriepenger og pensjon.

2. Sett rammer for deg selv angående arbeidssted og arbeidstider. Skaff deg en kontorplass eller et studio. Hjemmekontor kan fungere for noen, men for min del har det vært helt avgjørende å ha et sted å gå til, for å skape et tydeligere skille mellom jobb og fritid. Startkontoret på USF Verftet kan absolutt anbefales om du er i etableringsfasen innen design, musikk eller film. Her er vi flere i samme situasjon og kan diskutere og sparre sammen. I tillegg er Verftet et veldig levende sted for kunst og kultur, med konserter, utstillinger og festivaler.  Det er et fantastisk sted for nettverksbygging.

3. Motivasjon følger handling! Ikke vent til du føler deg motivert. Kom i gang med dagen og det du skal gjøre, så er sannsynligheten stor for at motivasjonen også dukker opp. Det høres kanskje litt strengt ut, men er det noe jeg har erfart det siste året, er det at jo mer produktiv jeg kjenner meg, jo mer motivert blir jeg, ikke tvert om.

Meir info om Tonje Froastad finst på www.tonjefroastad.no


Forrige
Forrige

La touche de France

Neste
Neste

Grøne vibbar kledd i gult