Kakelykke for alle

Gründerne bak: Larisa Mosevica / Tamara Dicmane

Det var fryd for øyne og fest for smaksløker da Kakefest AS åpnet dørene.

Tekst: Irene R. Mjelde

MANGO med bringebærgele, peanøtt med sjokolade, eller mørk sjokolade med kirsebærgele? Blant alle smaksvariasjonene faller valget til slutt på en vaniljemakron med sjokolade- og bringebærfyll, som er så saftig at «skallet» gir etter, selv om pinsettgrepet er så lett, så lett. Smaksopplevelsen som følger levner ingen tvil om at gründerne bak Kakefest AS kan sine ting. En perfekt symbiose av ingredienser siver som balsam over søtsugne smaksløker.

– Jeg har ikke funnet noen andre i Bergen som har disse smakene i makronutvalget sitt, uttaler Larisa Mosevica, gründer og kreatør av de velsmakende fristelsene.

Det er fredag 26. november og bak disken i sin nye bedrift legger hun siste hånd på verket før dørene slås opp for åpningsfest. Sammen med kompanjong Tamara Dicmane er hun klar for å sørve sukkerglade bergenske ganer, og bak glasset i kakemonteren frister honningkake, snickerskake, sjokoladekake med mango, pistasjekake med bringebær og den mystiske «red velvet», sammen med et hav av de nevnte makronene.

LEKKERT: Til og med sjokoladen i Kakefest sin produksjon er hjemmelaget.

DET SPESIELLE med det lekre utvalget er at alt en ser er laget av laktosefrie, glutenfrie og veganske ingredienser, samt også uten hvitt sukker og tilsetningsstoffer. Bergensere flest har et hav å velge i når det gjelder bakervarer, men for dem med diettbegrensinger og matallergier er utvalget labert, spesielt på den søte siden. Det ville regnskapsføreren fra Latvia gjøre noe med, til tross for at hverken hun selv, eller medgründeren hennes, har noen form for matvareallergi.

– Jeg har bakt hele livet. Jeg elsker å bake, utbasunerer Mosevica.

Som følge av koronapandemien fikk hun som så mange andre mye hjemmetid. Denne «til overs-tiden» fylte hun med å tilegne seg enda mer kunnskap om det kjekkeste hun visste, og det første online-kurset hun deltok på omhandlet hvordan en kunne bake uten egg.

– Jeg ble veldig overrasket over hvor enkelt det lot seg gjøre, og over hvor velsmakende resultatet ble. Siden ble det kurs etter kurs. Jeg ble helt hektet, innrømmer hun smilende.

– Stadig flere har behov for diettkost, og utfordringen det er å tilstrebe de gode søte smakene også for dem som har begrensninger i matveien gjør meg bare enda mer tent på å få det til.

Det har vært vanskelig å finne de rette ingrediensene her i Norge.

– Enkelte ingredienser har jeg faktisk måttet importere fra Tyskland, forteller Mosevica.

JA TAKK: Det blir fort fullt foran disken i det vesle Kakefest-lokalet når damene bak inviterer til åpningsfest og smaksprøver.

KJØKKENET hjemme ble for lite, og for tre uker siden ble hun og Dicmane stolte leiere av kjøkken-lokalet i denne blokkens kjellerlokale. Nå blir hobbyen levevei. Små enkilos-kaker og makroner er spesialitetene og en titt innom nettsiden deres kan gi vann i munnen for enhver slikkmunn.

– Tilbudet vårt er bestillingsbasert. En bestiller via nettsiden vår, kakefest.com, og henter varene her i Sikthaugen i Fyllingsdalen.

Altså over Puddefjordsbroen, gjennom Løvstakktunnelen, og i første blokk etter at en har tatt til venstre i første rundkjøring.

– Om noen har egne ønsker og ideer for kakebestillingene sine er det bare å komme med dem. Dette er gøy. Interesse og motivasjon kan ta deg langt, fastslår den bakeglade gründeren, før hun snur seg mot neste kunde.

Kakefesten er i gang.

NAM: Det er stor stas for å kunne forsyne seg av «hva som helst» når en har begrensninger i matveien. Amalie og Adelie lar seg ikke be to ganger.

Neste
Neste

Awesome eating