Et tilfeldig møte

Oxana Zhigareva er fra Arkhangelsk i Russland. Hun gjorde inntrykk både på Sidsel og meg, som så mange andre som kommer til Norge og kommer i kontakt med oss på Etablerersenteret. Hvorfor kommer de hit? Hva er motivasjonen? Hva tenker de om oss nordmenn? Hvordan tilpasser de seg det norske? Hvordan prøver de å få jobb eller starte egen bedrift?

En ordveksling med forventninger om hva dette frokostmøte skulle handle om ble til en lengre samtale, ikke bare én men flere.

Reiseliv i Harstad
Oxana kom til Norge i 2003 for å studere reiseliv i Harstad. Hun hadde trukket vinnerloddet, tenkte hun selv. Aller først gikk turen til Volda for å lære seg norsk skikkelig. Kan du ikke språket, lærer du heller ikke kulturen.

Oxana likte seg i Norge og mastergradsstudiet i reiseliv førte henne til Alta. Hun fikk siden jobb i Oslo på et lite hotell. Der begynte ideen om et booking-system å utvikle seg. Oxana kom tilbake til Alta og fikk plass på inkubator (SIVA) der hun skrev forretningsplan, samtidig som hun søkte stipend hos Innovasjon Norge. Det ble dessverre ikke stipend, det viste seg at et liknende prosjekt var på vei og Innovasjon Norge kunne ikke støtte to konkurrerende prosjekter. Det ble likevel en opptur for Oxana. Hun fikk prisen for beste forretningsplan. Dette ga motivasjon til å fortsette, men hva skulle hun gjøre nå?

Akvarier og tannhelse
Sammen med en venn som var opptatt av akvarier, startet hun et importfirma med utstyr fra Japan under merket Aqua Design Amano. Dette ble en god læring for importregler, skatt og ikke minst salg. I dag leverer firmaet utstyr til fire butikker i Norge og en i Sverige. Oxana driver dette alene og bruker fritiden på satsningen.

 
Bilder av Aqua Design Amano, foto: Oxana Zhigareva

Inntekten var lav på akvarieutstyr og jakten på jobb startet. Oxana fikk først jobb hos Eurodent i Alta. Etter 1½ år flyttet hun til Bergen for å jobbe med markedsføring og salg innen reiseliv. Slik traff hun Sidsel og meg på frokostmøte. Etter en tid kontaktet Oxana Sidsel og kunne gledelig fortelle at hun var tilbake hos Eurodent for å bygge opp kontoret i Bergen.  

Eurodents  hovedklinikk ligger i Budapest. Oslo-kontoret ble etablert i 2009. Det som er spesielt med klinikken er at man får utført tannbehandling i Norge, men får alt det tanntekniske produsert på tannlaboratoriet i Budapest.

Tannturisme
Forretningsmodellen går ut på at tannlegene skal gjøre det de er gode på, mens administrasjonen gjøres av profesjonelle kundebehandlere. Eurodent tilbyr allmenntannlege, oralkirurgi og har spesialister på tannregulering. Kundene kan selv velge om de vil foreta tannbehandling i Norge eller i Budapest, så her kommer muligheten for ”tannturisme”. Oxana forteller at kundene kan spare 30-40% på å reise.

Oxana har funnet sin plass. Hun driver salg og markedsføring, holder kostnadene nede for å bygge et konsept som skal vokse og fungere. Oxana trives godt i Bergen. Det er svært annerledes fra hjembyen, men det er her hun vil bo og arbeide.

Alt har ikke bare vært lett. Å komme som utlending til Norge byr på utfordringer men å ta grep selv er viktig. Grep som er med å motivere en til å få jobb eller lykkes som gründer er viktig. Oxana deltok på programmet ”Global Future”(NHO) i Finnmark og hun lærte mye av dette programmet som og ga selvtillit og støtte til å tro på at hun ville få seg jobb.

"Et tilfeldig møte" med spennede mennesker som vi møter på vår vei. Vi ønsker Oxana lykke til med den videre utviklingen av Eurodent.
Gry Sæterdal
Leder Etablerersenteret

Bor det en gründer i deg også?

Vi hjelper deg i gang!

Se kursene vi tilbyr