Førstehjelpsdykkeren

ALLSIDIG: Gründer Bjørnstein Tobiassen tilbyr sportsdykkerkurs, førstehjelpskurs samt kvalitets- og HMS-konsulenttjenester. Foto: Irene Mjelde

ALLSIDIG: Gründer Bjørnstein Tobiassen tilbyr sportsdykkerkurs, førstehjelpskurs samt kvalitets- og HMS-konsulenttjenester. Foto: Irene Mjelde

– Opplevelsen av å være vektløs, det å «sveve» rundt, er det aller beste ved dykking, formidler Bjørnstein Tobiassen, etablerer av firmaet Dive Tobiassen

Tekst og foto: Irene R. Mjelde

 

BYFJORDEN viser seg fra sin vakreste side denne vakre vårmandagen. Solen steiker i ryggen der vi sitter ved bryggekanten i Biskopshavn, en halv mil nordover fra Bergen sentrum.

– Det er minst 300 meter på det dypeste uti her, fastslår gründer Bjørnstein Tobiassen.

– Like utenfor her vi sitter er det en slette som går ned til 32 meter dybde. Om en dykker etter mørkets frembrudd kan en være heldig å få se havmus komme opp dit fra dypet. Havmusen er faktisk en haiart, men den minst «haiete» av alle haiartene.

Dive Tobiassen tilbyr PADI sportsdykkerkurs, EFR førstehjelpskurs, kvalitets- og HMS konsulenttjenester, og kursholderen er ikke snau i målsettingen for bedriften sin.

– Forretningsideen min er å ha de beste og mest kvalitative sportsdykker- og førstehjelpskursene på Vestlandet. I tillegg skal jeg levere gode og kvalitetsbevisste kvalitets- og HMS-konsulenttjenester til bedriftsmarkedet.

 

UNDER: Når oppdriften drar deg opp og vekten ned blir du nøytral og får opplevelsen av å være vektløs. Det å «sveve» rundt er det aller beste ved dykkingen, avgjør Bjørnstein TobiassenFoto:Inger Lise Kvist

 

TOBIASSEN forteller at det å ha dykking som hobby de siste årene har vært nede i en bølgedal.

– Alle bølger har sine topper så dykkertrenden kommen nok tilbake. Dykkerforholdene på Vestlandet er helt i verdenstoppen. Vi mangler bare varmen, spøker han.

– Er dykking farlig?

– Alt er jo farlig, på et eller annet vis, men sportsdykking er mye tryggere enn teknisk dykking og det skjer svært få ulykker. Sportsdykkere har en absolutt maksimumsgrense på 40 meter dybde. Om en følger sikkerhetsreglene går det helt fint.

 

UNDER: Tare fotografert av Bjørnstein Tobiassen. Foto:Bjørnstein Tobiassen

 

SANSEN for det våte element fikk Tobiassen inn sammen med morsmelken. Han er nærmest oppvokst i fjæresteinene på Nordre Sæle, helt ytterst i Øygarden, der storhavet står rett på.

– Jeg har alltid likt vannet. Som liten drev jeg med fridykking om somrene, men senere krevde studier og arbeidskarriere meg og denne fritidsinteressen ble lagt litt på vent.

Unge Tobiassen flyttet til Haugesund og utdannet seg til styrmann, før turen gikk videre via arbeidsår i Sjøfartsdirektoratet og i skipsfart til havs.

– Jeg ble 34 år før jeg kom i gang med skikkelig sportsdykking. Det er dyrt i starten, men når alt utstyret er anskaffet er ikke dykking en kostbar hobby. Da muligheten bydde seg i 2010 hev jeg meg på første mulige kurs, og som ventet ble jeg omgående bitt av basillen.

 

GØY: Kursholder Tobiassens faste base for dykkerkurs er kaiområdet i Biskopshavn. Den totale vekten på dykkerutstyret er 54 kilo på badevekten hans. Foto: Irene Mjelde

 

DIVE Tobiassen ble opprettet i juni 2017. Dykkerdelen av firmaet er underlagt PADI, verdens desidert største organisasjon for sportsdykkere.

– Å starte for seg selv tar vanvittig mye tid. Det er mye en skal lære. Jeg er ingen IT-mann og det å lage hjemmeside ble for meg en diger jobb. Jeg kunne ingenting om slikt på forhånd så den er jeg spesielt stolt av å ha fått så bra til.

Tobiassen rustet seg til gründervirksomheten via etablererkurs hos Etablerersenteret, og ved de månedlige frokostmøtene har han vært en hyppig gjest.

– Det å treffe andre gründere for utveksling av lærdom, tips og gode råd har vært både kjekt og nyttig.

Det han mener han trenger mest nå er å bli flinkere til markedsføring, og for tiden prøver han å lære mer om hva han må gjøre for at potensielle kunder lettere skal finne frem til ham på Google.

– Det går sakte men sikkert fremover. Nå tygger jeg litt på om jeg bør skifte navn slik at de andre kurstjenestene jeg tilbyr blir mer synlig. Eventuelt kan jeg trekke HMS-delen ut i et eget firma.

 

SVANESJØEN: Disse to langhalsede skjønnhetene ville bare sjekke om vi hadde noen godbiter å dele. Foto: Irene Mjelde

 

HELSE, miljø og sikkerhet (HMS) har hele veien vært en av Tobiassens kjepphester og han har opp gjennom yrkeskarrieren jevnlig kurset seg videre innen temaet. Nå, når han selv er kursholder, innen dykking og førstehjelp, har han anskaffet seg det beste kursmaterialet han kunne finne på markedet.

– Anne QCPR-dukkene jeg har gått til anskaffelse av for opplæring i hjerte- og lungeredning (HLR) har en helt ny teknologi. Hjertekompresjoner og innblåsinger kontrolleres ved hjelp av sensorregistrering, reklamerer Tobiassen.

Foreløpig har han ikke egne kurslokaler, derfor avholder han kursene sine ute i bedriftene.

– Jeg holder også gjerne førstehjelpskurs hjemme hos familier. Det er viktig for alle å friske opp førstehjelpskunnskapene sine. Anbefalingen er at en som et minimum bør ha et oppfriskningskurs annen hvert år.

 

I SITT ESS: – De fleste steder der en kan kjøre ned til sjøkanten med bil er det søppel og flasker overalt. Men en finner også store, nydelige anemoner i ulike farger, forteller Bjørnstein Tobiassen.Foto Grzegorz Marsicki

 

NOE AV det vanskeligste som fersk gründer syns Tobiassen har vært å komme inn på bedriftsmarkedet.

– Janteloven står sterkt og jeg har følt meg litt uglesett innimellom. En skal liksom ikke tjene penger på hobby.

– Er det noe du nå ser at du skulle gjort annerledes helt i oppstarten?

– Ja, jeg skulle hatt bedre forhåndsplaner for hjemmesiden. Jeg begynner jo å forstå at den er veldig viktig for markedsføringen.

– Hva er det kjekkeste med å drive eget firma?

– Det at en kan styre dagene selv er en stor gode, svarer nyetablereren, selv om han tenker at han enda en god stund må sjonglere med faste inntekter på den ene siden og eget firma på den andre.

Nedbemanningen i oljenæringen nådde på et tidspunkt også ham, og de siste årene har han arbeidet som HMS-koordinator i ulike prosjekter på oljeplattformer.

– I intensive perioder arbeider jeg 12-timers skift, nylig i 17 dager på rad. Da lar det seg naturlig nok ikke gjøre å fokusere på eget firma. Men i friperiodene er det helt ypperlig.

Da sitter han gjerne hele dager og kvelder med eget arbeid.

– Dilemmaet er å få logistikken til å gå opp. Kursene må bookes i god tid på forhånd, mens prosjektene jeg arbeider på har korte tidsfrister. Men jeg er blitt fortalt at det kan gå opp mot ti år før en begynner å tjene tilstrekkelig med penger på eget firma så jeg smører meg med tålmodighet.

 

VANN: Sjøkanten er gründer Bjørnstein Tobiassens yndlingssted. Foto; Irene Mjelde

 

– HVA ER drivkraften din?

– Jeg har det jo veldig gøy, og jeg får gode tilbakemeldinger etter kursene mine. Per i dag kan jeg ikke leve av bedriften min, men jeg har veldig lyst til å få dette til å fungere. Drømmen er å drive med mine hobbyer og hovedinteresser fra arbeidslivet på fulltid.

– Hvilke råd kan du gi andre ferske firmaeiere?

– Det første må være å ikke gi opp selv om en møter på litt motstand. Etter min mening er det en del av hverdagen og ikke noe en kommer utenom om en starter opp noe for seg selv. Det andre er å lage en struktur for hvordan du vil at hjemmesiden skal være, før du lanserer den. Det kan spare deg for mye ekstraarbeid senere.

 

 

Tobiassens hjemmeside har nettadressen: www.divetobiassen.no

 

Bor det en gründer i deg også?

Vi hjelper deg i gang!

Se kursene vi tilbyr