Frisk og sprek moro

I FORM: – Husk at all trening er bedre enn ingenting, om det så er å gå tur, gjøre yoga, eller husarbeid for den del, oppfordrer fysioterapeut og treningsinstruktør Martine Solberg.

I FORM: – Husk at all trening er bedre enn ingenting, om det så er å gå tur, gjøre yoga, eller husarbeid for den del, oppfordrer fysioterapeut og treningsinstruktør Martine Solberg.

– Målet mitt er å få folk ut i frisk luft, opplyser Martine Solberg, treningsguruen bak GetFitBergen.

Tekst og foto: Irene R. Mjelde

 

– TRENING gjør godt uansett hva det går i, men når jeg har trent ute har jeg en enda bedre følelse med meg selv. Å komme seg ut å trene i regn og sludd kan være tungt, men etter en slik ruskete økt er det bare enda deiligere å slange seg nydusjet på sofaen foran tv’en, avgjør Martine Solberg.

Etablereren av GetFitBergen brenner for en sunn og aktiv livsstil. Hun har helsefaglig bakgrunn som fysioterapeut, og arbeider full stilling og vel så det innen faget. I tillegg har hun en bijobb i klesbutikk, for gøy, som hun sier.

– Jeg liker å jobbe, og jeg elsker å være i fysisk aktivitet, klarerer hun.

– Vi har ikke barn, og samboeren min arbeider på båt og er bortreist 50 prosent av tiden, så det er greit å ha noe å fylle tiden med.

SIDEPLANKE: Det er høyt under taket i GetFitBergens «treningsstudio».

 

 

DET KLARER hun. Den aktive tjueåtteåringen er ofte å finne på veg opp til, eller ned fra, et av byfjellene, om hun da ikke har tatt turen innom nærmeste treningssenter. Siden våren 2018 har hun også vært instruktør i eget «treningsstudio».

– Jeg spilte mye håndball tidligere og kjente at jeg savnet lagmiljøet og det å ha noen å trene sammen med, forklarer Solberg.

Da ideen om en utendørs treningsgruppe kom til henne gjorde hun derfor en markedsundersøkelse hos naboer, familie, venner og venners venner, og konkluderte med at grunnlaget for å sette planen ut i livet var til stede.

– Vi fikk trykket opp flyers som vi la i postkassene i området, laget nettside, og opprettet også en egen Facebook-side der folk kunne kontakte oss.

 

TA I: Strikk er mye brukt i GetFitBergens timer.

 

ÆREN FOR at motet ikke sviktet på veien inn i gründerverdenen vil Solberg dele med Etablerersenteret.

– Jeg er evig takknemlig for alle gode råd og innspill fra de hjelpsomme rådgiverne ved Etablerersenteret. De har lang erfaring og mye kunnskap. Og ikke minst er de positive og motiverende personer som ønsker deg det beste og hjelper deg til å fortsette selv når du gjerne ønsker å gi opp.

Tankene om treningsgruppen i friluft var noe Solberg hadde hatt liggende i bakhodet en stund, men hun visste ikke helt hvordan hun skulle gå frem.

– Kursene hos Etablerersenteret er med på å betrygge, berike, og undervise nyetablerere til å gjøre en god jobb. Gjennom kursing hos dem får en tro på å at en kan klare å starte noe selv. Det var gull verdt for meg i oppstartsfasen. Takket være dem turte jeg å satse.

 

GLEDE: – Trening skal være gøy, ivrer GetFitBergens aktivitetsgründer Martine Solberg.

 

FORELØPIG er treningsgruppen hos GetFitBergen liten og intim. Aldersspennet på dem som har møtt opp har vært stort, fra begynnelsen av 20-årene til midten av 60-årene.

Getfitbergen ønsker å tilby et treningsalternativ som er motiverende og morsomt. Vi har fokus på at treningen skal være inkluderende og tilgjengelig for alle, uavhengig av form, plager og utfordringer, eller tidligere treningserfaringer. Timene blir tilrettelagt slik at alle skal kunne være med, forteller Solberg.

Den treningsglade fysioterapeuten har spesialisering innenfor blant annet gravidetrening og leddsykdommen artrose, og har også erfaring med behandling av idrettsskader.

– Jeg har i tillegg til fysioterapien videreutdannet meg til kostholdsveileder. Derfor kan GetFitBergen også tilby kostholdsveiledning, med mulighet for å legge en plan for både vektnedgang og livsstilsendring.

 

UTFALL: Martine Solberg mener at en treningsøkt ute vil gi deg veldig mye mer enn den den samme treningsøkten inne.

 

TRENINGSPROGRAMMET hos GetFitBergen er i stadig variasjon. Solberg har utallige øvelser på repertoaret, og justerer treningstimen ut fra vær og vind.

– Ingen timer blir like. Selv syns jeg det er spesielt gøy med øvelser med strikk. Det er veldig effektivt og veldig kjekt, så strikkene har jeg stort sett alltid med.

Ulike former for styrketrening, ved hjelp av egenvekt eller i parøvelser, er også hyppig brukt.

– Og vi løper en god del, som for eksempel ved å gjøre bakkeløp. Det ikke mye utstyr som trengs for å gjøre en treningstime effektiv.

 

Å LEIE TID for GetFitBergen i et treningsstudio eller hall var aldri et tema for Solberg. Løsningen ble området utenfor blokkene i nabolaget hennes på Fantoft.

– Nei, å leie noe innendørs hadde blitt altfor dyrt, og i tillegg ville jo frisk luft-poenget forsvunnet. Det er heller ikke alle som er komfortabel med å skulle trene i et treningsstudio. Fokuset for trening skal ikke være å bli tynn og fin, poengterer Solberg.

Hun vil mye heller at folk skal komme på trening fordi det er sosialt og kjekt å være fysisk aktiv og holde seg i form, slik at kroppen holder seg frisk og sterk og ikke skaper begrensninger i livsutfoldelsen.

 

TRENING: En ivrig gjeng henger i strikken.

 

– DE SISTE seks månedene har vi også startet med treningstimer og teambuilding for bedrifter, informerer den treningsivrige bergenseren.

Hun sier «vi», for selv om GetFitBergen er hennes har hun en ivrig søster med på sidelinjen.

– Reni Solberg er veldig god å ha i kulissene som hjelper og markedsfører, men jeg er alene om å være instruktør. Det gjør driften litt sårbar, for jeg har ingen som kan ta over om jeg for eksempel skulle være syk.

Firmaeieren håper å kunne inspirere andre til å drive med grupper i utendørstrening, slik at tilbudet kan bli tilgjengelig flere steder i Bergen.

– Ved å ekspandere ville vi også blitt flere instruktører slik at mulighetene for samarbeid hadde blitt tilgjengelig. Her er vi åpen for forespørsler og forslag fra andre fysioterapeuter, fysioterapistudenter, eller andre utdannede treningsintruktører.

Solbergs beste råd til andre som ruger på en gründer-ide er: Stå på, ha tro på deg selv, og ikke vær redd for å spørre andre om råd og hjelp.

Bor det en gründer i deg også?

Vi hjelper deg i gang!

Se kursene vi tilbyr