Hagehimler og glade humler

STILIG: Yvonne Breen er svært fornøyd med Frodig hagedesign sin logo.

STILIG: Yvonne Breen er svært fornøyd med Frodig hagedesign sin logo.

– Jeg har drømmejobben, avgjør Yvonne Breen i Frodig hagedesign AS.

Tekst og foto: Irene R. Mjelde

 

– DET HENDER jeg våkner om natten og bare må tegne en skisse som dukker opp i hodet mitt. Det er så utrolig gøy når det bare sier klikk og så har du løsningen.

I snart tre år har hagedesigner Yvonne Breen fartet Vestlandet rundt og planlagt og beplantet private hager for takknemlige kunder.

– Vi skaper frodige hager med atmosfære, grønne lunger der både mennesker og dyr skal trives, reklamerer gründeren.

Når hun etter befaring setter seg ned med bilder og tegneprogrammer er det med inspirasjon fra den grønne vestlandsnaturen i bakhodet. Hagene hun planlegger skal spille på lag med vårt fuktige klima.

– Det er ikke alltid så mye som skal til for at hagen din skal få et løft. Vi vil hjelpe alle som ønsker å få maksimalt ut av sine grønne oaser. Derfor har vi delt tilbudene våre opp i ulike tjenester ut fra hvor omfattende tilbud som ønskes, og til hvilket budsjett, redegjør Breen.

 

VALGETS KVALER: Folk flest er trygge på sin egen smak når det gjelder interiøret sitt. Når de gjelder hagen er de mer usikker, og veldig takknemlig for å få hjelp, sier Yvonne Breen.

 

OM EN BESTILLER full pakke innebærer det at firmaet hennes planlegger hva hagen skal inneholde og hvordan alt skal plasseres i forhold til hverandre, slik at den ferdig oppbygde hagen blir både vakker og funksjonell. Et plantedesignprosjekt derimot, begrenser seg til planlegging av selve beplantningen – enten for enkeltbed eller for hagen i sin helhet.

– Mange hager er allerede veletablerte og trenger bare litt vedlikehold. Ingenting er mer tilfredsstillende enn å gi nytt liv til en litt sliten hage. Det er utrolig kjekt å se kunder som egentlig ikke har særlig interesse for hage bli entusiastiske og finne glede i hagen når den har fått sin ansiktsløftning, forteller den blide hagedesigneren.

Om noen har spesifikke ønsker for hagen sin tas det utgangspunkt i dem. Sammen med kunden jobber Breen mot et resultat som huseier føler seg komfortabel med.

– Det er alltid spennende å legge frem for kunden et ferdig designforslag, og veldig gøy med den typiske tilbakemeldingen «Dette hadde jeg aldri kommet på selv». Når en ser noe hver dag går en seg gjerne fast i egne spor, mens jeg som kommer inn på området med friskt blikk ser mulighetene i stedet for problemene.

 

HAGEKJENNEREN meddeler at det gjerne tar både to og tre år før det fulle resultatet av plantearbeid viser seg.

– Mange tenker ikke på hagen før den første løvetannen stråler gult der de i fjor tenkte de skulle hatt et blomsterbed. Om en bruker vintersesongen til planlegging og eventuelle grovere arbeidsoppgaver får en anledning til å nyte mer av sommeren i den nye hagen, rådgir hun.

Selv om Breen helst er til stede gjennom hele prosessen ved å opparbeide hagene hun har kreert på dataskjermen tar hun heldigvis ikke alt tungarbeidet selv. Når det behøves murere eller tømrere samarbeider hun med dyktige fagfolk. Nylig ansatte hun også to personer til i firmaet, en hagedesigner og en gartner.

– Tanken er å etter hvert bygge opp en fast stab med variert faglig bakgrunn slik at vi kan finne de aller beste løsninger for kundene våre. Å opparbeide hager er frustrerende kostbart og vi prøver alltid å finne gode løsninger og materialer som er tilpasset kundens budsjett.

 

  

BZZ!: Alle skal kunne trives i hager designert av Frodig hagedesign, også insektene våre.

 

VIDEREUTVIKLING av firmaet sitt ser Breen på som viktig, og hun har ulike fremtidsvisjoner om utvidelse av virksomhetsområder. Blant annet har hun begynt å holde kurs i hagestell.

– Definisjonen på en lettstelt hage er veldig misforstått. Mange tenker jo færre planter, jo mindre arbeid, men frodig beplantede hager kan også være lettstelte. Planter er dessuten mye rimeligere enn å opparbeide med asfalt, stein og helleplattinger, de filtrerer vind bedre enn levegger, og miljømessig er de også å foretrekke.

Når hun planlegger beplantning i en hage passer hun på å tenke blomstring hele sesongen, slik at det alltid er noe å finne for humlene og de andre insektene våre.

– En liten hagedam er også et miljømessig godt valg. Den tiltrekker seg insekter, fugler finner drikke der, og det samme gjør pinnsvin. Og pinnsvin spiser snegler.

På spørsmål om hvordan hagen utenfor hennes egen bolig ser ut ler Breen godt.

– Den ser ikke ut i det hele tatt. Jeg har aldri hatt så lite tid til egen hage som jeg har nå. Men utenfor hytten min ser det bedre ut. Jeg har alltid vært glad i å grave i jorden. Etter et par timers avslapping må jeg ut i plantehavet igjen.

 

GOD PLAN: – Jeg trenger ikke å erobre verden med firmaet mitt, men arbeidet skal være gøy, ellers er det ikke noe vits, sier hagedesigner Yvonne Breen.

 

UTDANNINGEN i faget foretok Breen i England der hagedesign er et godt innarbeidet og anerkjent yrke. Fra tidligere fartstid i arbeidslivet hadde hun blant annet syv års erfaring som selvstendig næringsdrivende.

– Sammen med min søster drev jeg et gjestehus i Bergen sentrum og fikk sansen for både friheten og ansvaret som følger med det å være sin egen sjef. Da den nye firmaideen dukket opp kombinerte jeg lavsesongen på gjestehuset med å være student. Da Frodig hagedesign ble opprettet hadde jeg gått i alle oppstartfellene. Denne gangen har jeg hatt full kontroll fra starten av, fastslår femtienåringen.

Den store, positive overraskelsen var at firmaet hennes fikk så mye å gjøre helt fra begynnelsen.

– Bransjen er så ny her til lands, og jeg gjorde ikke markedsundersøkelser på forhånd, men siden det ikke krevdes store investeringer tok jeg sjansen. Utfordringen har vært å finne ut hvordan vi kan gjøre driften lønnsom nok. Det jobber vi fortsatt med.

Det samme gjelder for former og strategier for konseptet.

– Det er en balansegang. Vi skal holde på kjerneaktiviteten, men samtidig se nye muligheter. Jeg har skapt min egen og andres arbeidsplass. Nå gjelder det å holde den i live, og jeg har troen på at det kommer til å gå helt fint.

 

HØSTEN 2016 deltok Breen i kurspakken A-B-C Etablering hos Etablerersenteret. Hun har også hatt flere møter med rådgiver etter at selskapet ble etablert.

Etablerersenteret er et solid og kunnskapsrikt rådgivningsorgan, og det gir trygghet å vite at en har fått veiledning helt fra etablering av selskapet. Det at en kan komme tilbake og diskutere utfordringer med en rådgiver er også gull verdt, mener den engasjerte hageelskeren.

 

Bestill rådgivningstime her

 

Breens beste råd til andre som brenner for sin nye gründeride er som følger:

– Gjør ting skikkelig fra dag én. Bruk regnskapsfører og få juridisk hjelp til viktige papirer som for eksempel kontrakter, slik at fundamentet er på plass. Det er lett å bli for opphengt i eget fag, men det å drive selskapet skikkelig er helt grunnleggende for å lykkes.

 

Om du vil lese mer om Yvonne Breen og hennes frodige hager kan du hente frem nettsiden frodigdesign.no.

 

Gründerne bak:

Bor det en gründer i deg også?

Vi hjelper deg i gang!

Se kursene vi tilbyr