Hund = god helse

Hunden kan virkelig være menneskets beste venn, det viser den nystartede virksomheten Hunder som hjelper, hvor forretningsidéen er at hunden er en katalysator for positiv endring og utvikling.

Marianne Raa står bak enkeltpersonforetaket som ble registrert tilbake i 2012, men hvor driften kom i gang på tampen av 2014.

– Jeg tilbyr tiltak med terapihund og skolehund til helse- og omsorgsinstitusjoner og skoler i Bergen og Hordaland. Vi hjelper barn, unge og eldre i et samarbeid der hunden er en katalysator for positiv endring og utvikling, forteller Marianne Raa.

Erfaring fra bestefar
Marianne Raa har lenge hatt lyst og en drøm om å jobbe med dyr, men det var først da bestefaren kom på sykehjem hun så en forretningsidé og skjønte at dette kanskje kunne bli et levebrød.

– Da bestefaren min kom på sykehjem tok jeg hunden min med på besøk, og da så jeg hvilken verdi en hund kan representere for eldre og syke. Der og da ble idéen sådd. Jeg tok etterutdanning på Universitetet for Miljø- og biovitenskap (UMB) og lærte at dyreassisterte intervensjoner favner langt videre enn jeg først tenkte. Hunden min var talentfull og vi trente mye. Treningen ble supplert med grundige tester og eksamen, og hunden er nå sertifisert både som terapihund og skolehund.

 
Ludvig som levende bowlingkule                                Ludvig henter brikker til beboer som pusler
Foto: Anna Løtvedt og Elina Urdal
 

Nyttig med kurs
Marianne Raa har gått på etablererkurs hos Etablerersenteret og hos Skatt Vest og har hatt stort utbytte av det.
– Kursene ga meg trygghet til å satse. Jeg har både gått på introduksjonskurset 1-2-3 Etablering og Etablererkurset hvor vi lærte å planlegge bedriften fra idéstadiet og fram til marked og økonomi. I tillegg har jeg benyttet meg av gratis rådgivningstimer. Kursene er gode og rimelige, sier Marianne Raa, som er stolt over å ha fått til en god oppstart.

Hun har også vært på Treffpunkt synes og det er hyggelig å kunne mingle med andre etablerere.


Les om flere nyetablerte bedrifter her


Full drift
– Jeg har flere store langsiktige kunder og har allerede full drift. Vi får gode tilbakemeldinger på våre tjenester og fremtiden virker lovende, forteller hun.

Hunder som hjelper har to elever fra Stend VGS hundefaglinjen på utplassering en dag i uken i to måneder. Elevene er flinke med hunder og svært motivert for jobben med terapihunder.

For Raa er det viktig å tenke langsiktig. En hund kan kanskje ha 5-8 gode arbeidsår, så må den få en fin pensjonstid. Sykdom kan ramme både folk og dyr, dermed er det nødvendig med en vikar å sette inn for terapi- og skolehunden.

– Jeg har nå en ny hund i trening og er på jakt etter en velegnet valp som kan starte opplæringen og forhåpentligvis bli sertifisert om
2-3 år.

Hun holder tett kontakt med fagmiljøet ved UMB og nettverket hun fikk under etterutdanningen der for å holde seg oppdatert faglig og finne inspirasjon til videreutvikling av både hundene og seg selv.

Tre råd til andre etablerere:

·      Vær modig

·      Søk kunnskap

·      Stol på egen overbevisning

Bor det en gründer i deg også?

Vi hjelper deg i gang!

Se kursene vi tilbyr