Lever av å skrive folks historie

Karen Cecilie Heldal har jobbet som journalist i mange år. Nå lever hun av å skrive andre folks historie.

- Jeg brenner for betydningen av historier og hvordan de kan overleve i generasjoner hvis bare noen tar vare på dem, sier Heldal.

For et halvt år siden startet hun bedriften Min Historie. Forretningsideen er profesjonell historieskriving for private og bedrifter. Tankene ble til etter at hennes egen farmor gikk bort.

- Selv om farmor fortalte meg om slekten vår, rakk jeg aldri å spørre henne om menneskene bak navnene. Det å skrive ned en livshistorie, helst fortalt av personen selv gir et helt annet bilde av en person og skaper tilhørighet og identitet for etterkommerne. Etterspørselen viser at det er et tydelig behov for tjenestene jeg tilbyr. Det er rørende at så mange har tro på meg og det jeg gjør, sier hun.


Les om flere nyetablerte bedrifter her


Grundig forarbeid er viktig
Å starte for seg selv er ikke gjort på et øyeblikk. I tillegg til det formelle anbefaler Etablerersenteret at man undersøker om det faktisk er et marked fro det man har lyst å holde på med.

- Jeg brukte lang tid på planleggingen og deltok på 1-2-3 Etablering før jeg presenterte «hjertebarnet mitt» for verden. Kurset ga meg en påminnelse om ting jeg måtte tenke på i forbindelse med etableringen. I etterkant av kurset fikk jeg rådgiving og personlig oppfølging fra Etablerersenteret. Det er godt å ha et sted å henvende seg for praktisk hjelp og rådgivning, sier Heldal.

Se hvilke kurs du kan ta hos Etablerersenteret

Møteplass for gründere
I tillegg til kurs tilbyr Etablerersenteret også Treffpunkt. Dette er frokostmøter som tar opp spennende og aktuelle tema for deg som driver for deg selv, eller har planer om å gjøre det. I tillegg til å inspirere fungerer denne arenaen også som et møte- og minglested.

- For meg har Treffpunkt vært et sted der jeg i tillegg til interessante foredrag har knyttet kontakter med andre i samme situasjon, sier Heldal.

Råd til andre gründere
- Mitt beste råd til andre gründere er å gjøre gode forberedelser. Å undersøke markedet og om det du har å tilby er et etterspurt produkt eller tjeneste kan være lurt å gjøre før du tar det store steget, mener Heldal.

I tillegg er det er viktig å ha kontroll på økonomien. Etablerersenteret anbefaler gründere å kjøpe tjenester fra regnskapsfører. De kjører også eget økonomikurs, der du som deltaker får «spille deg» til bedre økonomiforståelse.

Veien videre
Kun et halvt år etter oppstart har Heldal allerede stor suksess med Min historie.

- Jeg har fått god PR både av NRK og Bergensavisen. Dette har nok bidratt til at jeg har mange oppdrag på blokken. Nå har jeg fullt opp å gjøre og vurderer å gå fra enkeltpersons foretak til aksjeselskap.

Til tross for dette føler hun hun fremdeles at hun er innkjøringsfasen. Selv om rammene er på plass, er det fortsatt ting som skal forbedres.

I tiden fremover ønsker hun også å skrive historier for bedrifter og organisasjoner.

- Jeg vil vise hvordan historiefortelling kan brukes til mye mer enn «jubileumsboken». Du kan selge mye mer ved hjelp av historier enn hvis du bare presenterer kalde produktfakta. Det skaper også identitet og tilhørighet, sier Heldal. 

Selv om man må være forberedt før man starter for seg selv er Heldals oppfordring til andre å ikke vente til alt er perfekt før du tar det store steget med å starte for deg selv.

Her leser du om flere som har vært månedens bedrift

Bor det en gründer i deg også?

Vi hjelper deg i gang!

Se kursene vi tilbyr