Luftige ideer

TRIVSEL: Caeli System AS driftes av designeren Anne Jorun Sæten fra et trivelig hjemmekontor i loftsetasjen, med vid utsikt over Fløyen og Bergen sentrums hustak

TRIVSEL: Caeli System AS driftes av designeren Anne Jorun Sæten fra et trivelig hjemmekontor i loftsetasjen, med vid utsikt over Fløyen og Bergen sentrums hustak

Nyheten om russernes oppblåsbare tanks ga Anne Jorun Sæten inspirasjon til egen levevei.

Tekst og foto: Irene R. Mjelde

 

– EN KVELD for rundt seks år siden satt jeg hjemme i sofaen og så på tv da det dukket opp noen russiske damer på Dagsrevyen. De satt og sydde «tanks» som senere ble fraktet ut i felten og fylt med luft. På satellittbildene så det da ut som om krigsartilleriet deres var av mye større omfang enn det som var tilfellet. Ideen var like genial som innslaget var skremmende.

Tankene om russernes oppblåsbare tanks festet seg i bakhodet til Anne Jorun Sæten og de slapp ikke taket. Ideen om dette stuntet måtte vel også kunne brukes på andre og mer samfunnsvennlige måter?

– Som designer hadde jeg lenge irritert meg over de tunge og lite fleksible portable utstillingsveggene som fantes på markedet. Derav kom tanken om å lage en type luftfylt messevegg som ikke bare var enkel og håndterbar, men også så liten og lett sammenslått at den gikk som håndbagasje på flyreiser.

 

LETTVEGG: Caeli betyr luft, eller himmel på latin. Anne Jorun Sæten vil spre sin lettvekter Caeli Wall rundt om i verden.

ALT STARTER med en tanke, så også Sætens oppblåsbare messevegger. Tre år senere, med Innovasjon Norge i ryggen, var firmaet Caeli System AS et faktum og prototypen Caeli Wall ferdig utviklet og klar for markedet.

– Hele veggen, med den lille trykkluftpumpen, veier 7 kilo og befinner seg i en liten bag. Den er tosidig og kan brukes på mange ulike måter, som messevegg, fotobakgrunn, romavdeler, eller projeksjonslerret, reklamerer oppfinneren.

Helt siden utstillingsveggen var på tegnebrettet har miljøbevissthet vært en viktig faktor for utvikleren, og Caeli Wall er laget i de samme robuste materialene som brukes i ekstremsport, som kiting.

– Jeg har alltid vært opptatt av miljø og naturvern og skrev hovedfagsoppgave om Miljøbevelgelsen og Bellona i Samfunnsvitenskap, på UiB. Ønsket vårt er at våre produkter skal bidra til et grønt skifte med minst mulig fotavtrykk, Det kan brukes og gjenbrukes i mange sammenhenger og belaster ikke miljøet med ekstra transportkostnader.

SOFAKROK: En av fordelene med hjemmekontor er at en kan variere arbeidsstedet. Anne Jorun Sæten finner lett konsentrasjonen i den sjarmerende sjeselongen på kjøkkenet.

MED SEG PÅ aksjonærlaget har Sæten mannen Helge Lilletvedt, Yngve Aadland og Einar Nilsson, men det er Sæten selv som i disse fem første årene siden oppstart har stått for driften av selskapet.

– Det meste av arbeidet faller på meg men det er likevel kjekt å være en av et team. Når vi for eksempel lager presentasjonsvideoer er vi i sving hele gjengen. Jeg lager hjemmesiden, Helge filmer, Einar, som er et kjent ansikt fra Tv2s Tid for hjem, trives som fotomodell, og vi bruker Yngves lokale.

Sæten forteller at de er sikre på at de har et bra produkt som markedet har bruk for. Denne oppfatningen styrkes av alle de gode tilbakemeldingene de har fått fra kundene sine.

– Det kan være vanskelig å komme i kontakt med de rette personene i potensielle kundebedrifter. Derfor prøver jeg å få reklamert best mulig for produktet vårt på ulike messer rundt om i inn- og utland, forteller hun, og understreker at hun også får mye moro med seg på veien når hun tar distributørdelen av arbeidet selv.

– Jeg reiser mye rundt om og besøker alle mulige slags bedrifter. Slik treffer jeg på enormt mange kjekke mennesker. Jeg liker at jeg i denne jobben må tenke ut løsninger selv, og passer på å være åpen og nysgjerrig for andres ideer og tips.

 

– HADDE DU startet firma om du hadde visst hvor mye arbeid du hadde i vente?

– Jeg hadde allerede jobbet som frilanser i mange år og var vant med det litt uforutsigbare livet. Jeg liker å arbeide i prosjekter, å være innbitt opptatt med en oppgave, ferdigstille den, og så være klar for neste. Men det kan jo også være tungt i perioder å hele tiden skape drivkraften selv, innrømmer den kreative gründeren.

Tidligere leide Sæten kontorplass sammen med frilanserkollega Einar Nilsson, men da Caeli Wall skulle realiseres med patenter og prototype ble det for dyrt å ha et ekstra kontor. Familien bor romslig og hadde ikke problemer med å finne plass til hjemmekontor, og da sønnen flyttet bort for å studere ble gutterommet til nyttig lagringsplass for leveringsklare utstillingsvegger.

– En blir kreativ i tankegangen med en firmaøkonomi på sparebluss. Nå er vi ikke lenger presset på utgiftssiden. Nylig flyttet sønnen vår hjem igjen så nå bor han på lageret for en tid men han insisterer på at det går helt fint.

  

RÅDGIVEREN deres ved Etablerersenteret har hele veien vært en viktig inspirasjonskilde for Sæten. Hun berømmer Sidsel Humberset for sin utømmelige tålmodighet og uvurderlige veiledning.

– Folk tror gjerne at det er lett å begynne for seg selv. Det er det ikke.

Men konseptet er nytt på verdensbasis, og en undervurderer ofte hvor lang tid det tar å etablere seg på markedet, sier hun

En bombarderes av tilbud om kostbar konsulenthjelp og om en hiver seg på sitter en gjerne igjen blakk, med en halv hjemmeside og noen gode råd. Etablerersenteret er en solid og kostnadsfri motvekt til dette.

– Hvor er bedriften din om ti år?

– Da er vi kommet videre med å utvikle flere moduler og utvide tilbudet vårt, og har solgt Caeli Wall i mange flere land. Hittil har vi allerede sendt produkter til Japan, Frankrike, Ny Caledonia, Sverige, Tyskland og Nederland, oppramser den blide bedriftseieren.

– Hva er drivkraften din?

– Det at jeg har troen på at dette er fremtiden. Jeg vil fylle verden med lettvektere, avslutter Sæten med et bredt smil.

 

TIPSENE hun vil sende videre til andre nye og viderekomne gründere er:

1. Ha is i magen. Du vil få bruk for god tålmodighet.

2. Oppretthold din usvikelige tro på produktet ditt. Vær gjerne litt forelsket. Det avgir en brusende energi og slik holder du fast på entusiasmen.

3. Vær stolt av hva du har oppnådd, også i tidlige faser, og vis at du er villig til å ofre noe selv.

 

En kan lese mer om Caeli Wall caeliwall.com.

 

Bor det en gründer i deg også?

Vi hjelper deg i gang!

Se kursene vi tilbyr