Med lidenskap som hemmelig ingrediens

SMAK: Om Kristina Mejia selv skulle ha valgt seg en kake fra menyen ville hun valgt syrlige Pink Delight.

SMAK: Om Kristina Mejia selv skulle ha valgt seg en kake fra menyen ville hun valgt syrlige Pink Delight.

Sjokoladekake, eplekake, rosa kake, vegansk kake, temakake, turkis kake? Eller hva med en CakePops Bukett, et lekkert og smakfullt alternativ til rosebuketten til din kjære?

UTVALGET er en fryd både for øyne og gane hos CakeUp. For søtmomser løper tennene i vann allerede før de har trådt over dørterskelen til det smakfulle forretningslokalet midt i Gågaten i Bergen sentrum. Bak lekkerdisken står innehaver Kristina Mejia(38) og smiler bredt. Hun angrer ikke engang en smule på at hun i fjor vår valgte å gå inn i kakebransjen.

– Jeg har alltid elsket å bake, forkynner den ferske kakebutikkeieren.

– Enkelte kunder blir litt paff når jeg kommer ut fra kjøkkenet. Jeg tror kanskje de ventet seg en litt trinn kone med skaut og husmorforkle, men de blir overbevist så snart jeg begynner å snakke.

 

 

L&K under firmanavnet er initialene til Mejia og hennes mor. Designet av kakene hos CakeUp er hennes eget verk, men det er mamma Lourdes som har æren for de smakfulle oppskriftene.

– Helt fra jeg var bitteliten satt jeg som et lys og fulgte med da hun stod ved kjøkkenbenken og tryllet frem den ene godsaken etter den andre. Det var stadig noe nytt, og hun hadde alltid sine egne forbedringer i forhold til oppskriftene. Lille meg slapp ikke så mye til ved rørebollen, men jeg fikk lov til ta oppvasken, og jeg fikk alltid smake, forteller Mejia og smiler ved minnet.

I de travleste konfirmasjons og bryllupsmånedene trår Lourdes til også på CakeUps kjøkken.

– I mai var jeg knapt hjemom og sov, så travelt var det. Da var det gull verdt at også min mor er en dreven kakebaker.

 

 

FORELØPIG MÅ Mejias kakekreasjoner bestilles på forhånd, siden lokalet per i dag ikke er godkjent som spisested. Men hun lager også daglig klar et lite utvalg av de mest solgte slik at hun på kort tid kan pynte dem etter ønske.

Noen uker tidligere hadde hun derfor gleden av å redde en noe desperat ektemann fra «undergangen».

– Da han kom inn døren var han nesten på gråten. Han hadde trålet fem ulike bakerier i sentrum etter en forseggjort glutenfri kake. Han og konen hadde bryllupsdag og han ville så gjerne overraske henne. Da er det kjekt å kunne si: «Gi meg en time, så fikser jeg det».

Andre kunder kommer som følge av at de er på leting etter noe å servere som ikke er av den tradisjonsrike og trauste typen.

– Det er tidig når kunder som representerer den eldre garde kommer inn og forteller hvor lei de er av snitter og hvite damer. Det er kjekt å kunne bidra med noe annet enn den vanlige marsipanblokken. Vi lever i 2019, ikke på 80-tallet, kommenterer trettiåtteåringen med glimt i øyet.

– For eksempel begynner veganske kaker å bli populære. Og jeg lager drømmekaken gjerne både gluten-, egg-, og melkefrie om det ønskes, reklamerer den blide kakekunstneren.

 

DRØMMEOPPDRAGET er når kunden gir henne helt frie tøyler i utformingen av den bestilte kaken.

– Av de kundene er mennene i et klart flertall. «Lag en sjokoladekake!» er gjerne beskjeden fra dem. Det morsomme er at det gjentatte ganger har skjedd at de ringer meg etterpå for å rette informasjonen de har oppgitt angående jubilantens alder.

Mejia ler.

– Andre kunder kan være veldig detaljert i sine beskrivelser. Det er kjekt det også, jeg liker en god utfordring.

– Hvor lang tid bruker du på å lage en kake?

– Hm! Jeg har faktisk aldri tatt tiden. Som oftest glemmer jeg tid og sted når jeg baker og pynter. Når arbeidsdagen er ferdig lurer jeg på hvor timene ble av. Tidsbruken per kake kommer helt an på hvor detaljrik den er. Enkle standardkaker kan jeg få ferdig på en time, andre ganger må tiden mangedobles.

Inspirasjon og ideer henter Mejia på internett.

– Denne typen kaker er svært populære i andre europeiske land. Det skjer stadig at ferierende bakere fra utlandet kommer innom her og kikker. Da er det alltid ros og få, og spørsmål om det finnes CakeUp andre steder i verden.

 

 

– ER DET stort nok marked i Bergen for kakene dine?

– Ja absolutt! Det er ytterst få som selger kaker av denne typen her i området, fastslår Mejia.

– Jeg vet at det kan ta noen år før nye trender i matveien er innarbeidet hos folk flest, vi nordmenn er gjerne litt trege og tradisjonelle. Til sammenligning gikk den første sushirestauranten konkurs, men nå florerer det av denne typen spisesteder.

CakeUp har allerede mange stamkunder, og daglig kan Mejia ønske stadig nye kakespisere velkommen inn. Også enkelte sentrumsbedrifter har fått øynene opp for de lekre og smakfulle produktene i Strandgaten 83.

– Beliggenheten er helt super. Det er så utrolig koselig her i strøket. Når jeg kommer på jobb om morgenene er det alltid blide hilsener å få fra de andre rundt om i her Gågaten. Men butikken min er litt liten og anonym i mylderet, så jeg burde nok vært flinkere til å markedsføre meg selv, innrømmer Mejia.

Det eneste reklamerende hun gjør er å legge ut bilder på Facebook og Instagram.

– Jeg elsker å ha det travelt, men jeg er litt redd for at jeg ikke skal rekke over bestillingene som kommer inn og risikere å måtte si nei til noen på grunn av tidsnød. Eller måtte levere fra meg noe som jeg ikke er helt fornøyd med.

Med tiden håper hun å kunne ansette flere i kakebakeriet sitt.

– Vi får se hvor vinden fører oss. Det hadde vært kjempekjekt med en kollega.

 

MEJIAS INTENSJON med CakeUp er at vi i vår travle hverdag skal spare tid fremfor å lage kakene selv.

– I våre dager er tiden verdifull, og å lage stilfulle kaker tar mye tid for den som hverken har det rette utstyret tilgjengelig og ikke er dreven i faget. Ved å heller kjøpe dem hos CakeUp får kundene bruke tiden sin til noe annet, og jeg får arbeide med noe jeg kan og liker. Som liten fikk jeg alltid servert helt nydelige kaker til bursdagsfestene mine. Nå er jeg så heldig å få gjøre det samme for andre.

Mejia har kombinert arbeidslivet med sin livslange hobby. Nå er søndag hennes eneste ukentlige fridag. Med to små barn og eget firma har hun ingen fritidsproblemer.

– Jeg liker å ha det travelt. Beinhardt arbeid er en del av gamet om en vil starte noe for seg selv. Men jeg angrer ikke et sekund. Jeg elsker jobben min.

 

 

Sjekk gjerne ut CakeUps lekre og smakfulle produkter på cakeup.no

 

BAKER: Den kakekjære bergenseren Kristina Mejia vokste opp i Sandviken, men har også røtter fra Filipinene.

 

Bor det en gründer i deg også?

Vi hjelper deg i gang!

Se kursene vi tilbyr