Med språklig spisskompetanse

Å starte bedrift er det smarteste og morsomste vi har gjort!, sier Språkfolks Petra J. Helgesen, Synnøve V. Svardal og Lene Bergmann.

Hvilke tjenester leverer dere?

– Vi leverer en rekke tjenester innen tekstutvikling og litteraturformidling. 

Hvorfor startet dere egen bedrift?
– Vi er alle litteraturvitere, som foretrakk å være gründere i Bergen framfor å søke fast jobb i hovedstaden. Som litteraturviter kan det være vanskelig å finne relevant jobb i Bergen, og det ble en drivkraft for å starte egen bedrift med basis i utdannelsen vår. Vi slo to fluer i ett smekk: Vi får jobbe i Bergen, og vi får jobbe med det vi er gode på, nemlig tekst, språk og litteratur. 
 
Hvilke positive og negative erfaringer hadde dere i oppstartfasen?
– Det var spennende og utrolig lærerikt å gjøre dette på egenhånd. Kunnskap om bedriftsutvikling måtte vi skaffe oss selv, og læringskurven på administrasjon og økonomi var bratt. Vi fikk også mye positiv respons fra andre. Det å starte bedrift med vår bakgrunn er ikke så vanlig, og det var veldig mange som syntes det var tøft at vi turde å satse. I tillegg fikk vi gode tilbakemeldinger fra de første kundene våre: Det var en enorm tilfredsstillelse i å se de første positive resultatene av eget arbeid. 

Det offentlige byråkratiet er utrolig krevende. Vi oppdaget raskt at merkelappen «selvstendig næringsdrivende» ikke nødvendigvis er en del av de offentlige systemene, og vi måtte jobbe mye med å finne løsninger som passet for oss. Man bør ikke ha syke barn hvis man skal drive for seg selv, for å si det sånn. Dessuten tar gründerlivet mye tid, og vi hadde mye dårlig samvittighet ovenfor familiene våre den første tiden. 
 
Hvordan har Etablerersenterets kurs hjulpet dere?
– Etablerersenterets kurs hjalp oss med å få et overblikk over de formaliane man som selvstendig næringsdrivende må gjennom, både før og etter oppstart. De guidet oss rett og slett gjennom den offentlige jungelen. I tillegg fikk vi innblikk i budsjett og regnskap, priskalkyler, markedsføring og alle de andre nødvendige oppgavene som følger med. 
 
Hvilket inntrykk har dere av Etablerersenteret?
– Etablerersenteret bidrar med verdifulle erfaringer både til de som tenker på å starte for seg selv, nettopp har startet og de som har drevet en stund. De er imøtekommende, oppmuntrende og hjelpsomme, og gjør oppstartsfasen tryggere og mer oversiktelig. 
 
Hva er dere stolte av?
– Vi er stolte av å ha fått Språkfolk til å vokse og at vi har hatt en sunn og smart vekstfase. Vi begynte som studentbedrift i 2006, som et sideprosjekt til studiene. Nå er vi tre heltidsansatte, og vi har rundt tjue dyktige frilansere tilknyttet driften vår.  Vi vokser stadig, og det beviser at det er marked for både tekst- og litteraturtjenestene våre. 
 
Har dere noen fordeler framfor konkurrentene?
– Språkfolk er den eneste bedriften som tilbyr så utvidede teksttjenester, vi bistår med alt fra tekstforfatting til oversetting, korrektur og vurdering. Breddekompetansen er vårt største fortrinn! Kundene som kommer til oss vet at de får en komplett pakke, hvor teksten blir godt ivaretatt fra begynnelse til slutt.
Det at vi er litteraturvitere, med utdannelse fra universitetet, og tilbyr litteraturvurdering og litteraturkurs ved siden av tekstutviklingen, er med på å skille oss ut fra konkurrentene og gi oss en helt annen tyngde. 
 
Hvem ser dere opp til?
– De som har tatt en sjanse og startet opp noe som de tror på, og som får det til å fungere! Her kan vi for eksempel nevne kulturgründer Annine Birkeland i Bergen Kjøtt, og musikkgründer Mikal Telle. Vi har også helt siden oppstarten hatt et viktig forbilde i tekstbedriften Arkitekst, som har lykkes med en lignende profil som vår. 
 
Hva er drivkraften, og hvilke framtidsplaner har dere? 
– Vi motiveres av ambisjonen om å bygge opp noe unikt. Dessuten har vi det gøy på jobb! Det å kunne glede seg til å gå på jobb hver eneste dag er jo ikke alle forunt. Når det gjelder framtidsplaner er vi helt klare på en ting: Vi ønsker å være et alternativ for de med vår bakgrunn som ønsker seg en jobb i Bergen. Det finnes mange flinke folk med språk- og tekstkompetanse – disse ønsker vi å knytte til oss. Vi vil fortsette å vokse, og fortsette å ha verdens beste jobb! 

 

Språkfolks tre gode råd til andre gründere:
  • Vær synlig! Skaff deg et nettverk, møt opp på alt fra frokostmøter til årsmøter, og meld deg inn i ulike nettverk, som Kvinnovasjon eller First Tuesday.
  • Ha kontakt med andre! Har du mulighet til å sitte i et kontorfelleskap, eller ha jevnlig kontakt med andre gründere og bedrifter, så kan du få mye igjen, både når det gjelder å holde progresjonen oppe, få inspirasjon og bygge nettverk.
  • Få hjelp! Benytt deg av den hjelpen som finnes. Ta kontakt med Etablerersenteret eller andre som gir råd og veiledning til nystartede bedrifter. 
    Det er godt å ha noen å spørre om det man ikke kan selv.

\"\"

Bor det en gründer i deg også?

Vi hjelper deg i gang!

Se kursene vi tilbyr