Med syv språk i bagasjen

Litauiske Beate Beliak kan - Norsk, engelsk, tysk, fransk, polsk, og russisk. Siden hun er svært språkmektig var det naturlig å ta utgangspunkt i språkkunnskapen som idé til sin bedrift.

(Foto: Odd E. Nerbø)

Beate Beliak kom til Norge for 8 år siden. Hun etablerete sin språkbedrift som et enkeltpersonforetak i august 2011 og har utviklet bedriften sin til 8 ansatte med nærmere 450 elever som lærer seg Norsk.


BB KURS
tilbyr norskopplæring for voksne på alle nivå. Alt fra nybegynnere til viderekomne. Opplæringsprogrammer og læremidler er tilpasset hver enkelt gruppes behov. 

Bedriften tilbyr kurs til næringslivet. Her er det viktig med skreddersydde kurs som tilpasses bedriftenes behov i forhold til kursdeltakernes yrkesliv. Vi tilpasser pensum, tid og undervisningsspråk sier Beate.

- Forretningsmodellen min går ut på å tilby opplæring i Norsk til så lave priser at alle skal ha råd til det. For meg er det ikke så viktig å tjene mye penger, men at driften skal går rundt.

Hvorfor startet du bedriften din?
- Jeg tok utgangspunkt i at jeg kunne mange språk, og heldigvis fant ut at det var et marked for opplæring i Norsk her i Bergen.

Hvordan opplevde du å starte bedrift?
- Det var ikke så lett i begynnelsen, jeg hadde noen gode, men mange krevende dager. Det ble mange arbeidstimer og lite søvn. Nå er det godt å tenke på at jeg fikk jobbet fram et godt fundament slik at bediften min får vokse.

Hvilken hjelp har du fått av Etablerersenteret?
- Jeg har benyttet meg av kurs og veiledningstimer. Jeg hadde nytte av veiledningen som ble gitt og følte jeg fikk svar på mine spørsmål. Dessverre oppdaget jeg litt sent at Etablerersenteret tilbyr kurs, da var bedriften min allerede forbi selve oppstarten. Likevel benyttet jeg meg av kurstilbudet og deltok på 1-2-3 Etablering. Dette er et introduksjonskurs med hovedvekt på selskapsformer, skatt og mva. Jeg tok dette kurset da jeg begynte å planlegge aksjeselskap. Jeg har også deltatt på 1-2-3 Etablering på Polsk. Jeg tror det var nærmere 50 deltakere på Polsk kurset, så jeg tenkte at jeg kunne markedsføre mine språkkurs der.

Jeg syntes Etablerersenteret har flere gode tilbud. Alle som tenker på å starte bedrift må ta kompetanseprogrammet som Etablerersenteret tilbyr.

Hva er du mest stolt av?
- At jeg klarte det! - er ikke helt i mål ennå ler Beate.

Hva med konkurrentene dine?
- Jeg mener det er nok kunder til alle. Kundene velger selv det som passer dem best.

Hva er din drivkraft, og hvilke fremtidsplaner har du?
- Jeg ønsker å etablere en skole som har kurs både på dag og kveldstid med hovedvekt på god kvalitet og erfarne lærere. I tillegg kunne jeg tenke meg å etablere BB kurs i andre byer også.

Kan du gi tre råd til de som ønsker å starte bedrift?

  • Delta på ulike etablererkurs hos Etablerersenteret i Business Region Bergen
  • Prøv å planlegge fremover (her bør du være mest mulig realistisk)
  • Vær like effektiv når du har 10 og 10000 kunder.

Bor det en gründer i deg også?

Vi hjelper deg i gang!

Se kursene vi tilbyr