Mot nytt liv i quilteverden

GRÜNDER: Torill Setre stortrives i den lyse og trivelige butikken sin.

GRÜNDER: Torill Setre stortrives i den lyse og trivelige butikken sin.

I oktober 2018 åpnet Torill Setre dørene inn til sitt nye quilterike.

Tekst og foto: Irene R. Mjelde

 

FYLT MED skrekkblandet fryd står gründer Torill Setre i sin eget rykende ferske butikk, Quiltestæsj.

– Etter et og et halvt år som arbeidsledig tok jeg sats og hoppet, ut i gründerverdenen, sier hun smilende, og viser rundt i det rikholdige og fargeglade rommet.

Som alt annet er også moten i syverdenen i stadig fornying. Borte er de mørke fargene fra quilteboomen på 90-tallet. Farger og mønstre fremstår nå mye mer moderne, freshere og friskere, og butikkhyllene bugner av stoffer med motiver av katter, hunder, minions, emojier og racerbiler, i knallfarger, sarte farger og pasteller.

– Min egen smak heller vel aller mest mot sistnevnte. Jeg elsker å sy til baby, og krabbetepper med navn er blitt en av hitene. En oldefar var nylig innom og bestilte teppe nummer seks, forteller hun.

 

  

 

I TILLEGG TIL å til tilby stoffer, syutstyr, enkelte sytjenester, og ferdigsydde produkter, holder Setre også sykurs i diverse teknikker og arrangerer inspirerende sosiale samlinger som quiltekafe.

– I mine tidligere år i arbeidslivet har jeg arbeidet en del innen kantine- og restaurantfaget og som resepsjonist innen hotell og servicenæringen. Ved å starte Quiltestæsj får jeg nå kombinere de to tingene jeg trives aller best med – å ha kundekontakt, og å sy.

Sin første symaskin fikk hun da hun var 12 år. Siden har den syfrelste damen vært mer enn trofast mot hobbyen sin

– På forespørsel skal jeg nå også holde kurs for barn. Drømmen er at også den yngre garde etter hvert skal få øynene opp for gleden ved å sy. Kanskje jeg kan være med på å skape en ny quiltebølge?

 

 

SETRES QUILTESTÆSJ ligger godt synlig til i Helleveien 228 like utenfor Bergen.

– Da jeg var på utkikk etter passende lokaler var jeg så heldig å røpe planene mine for akkurat den rette personen. Anne Toppe arbeider med å montere større syarbeider, som for eksempel quiltede sengetepper, på en såkalt Longarm-maskin.

Da de to gründerne møttes var Toppe på utkikk etter noen likesinnede som kunne tenke seg å dele lokaler med henne.

– Selvfølgelig grep jeg muligheten til å kunne ha en kollega i nærheten. Den fire meter lange symaskinen hennes fikk plass i det romslige rommet innenfor det som ble mitt butikklokale. Slik kan vi sammen tilby et enda større spekter av sytjenester til kunden og samtidig ha selskap i hverandre.

 

 

MED TIDEN vil Setre også innlemme eventuelle syinteresserte praksiskandidater som trenger arbeidstrening i arbeidsfellesskapet.

– Jeg vet hvordan det er å gå uten arbeid. Selvtilliten synker som en stein. Det som reddet meg mentalt og som ga meg struktur i hverdagen ble syingen. Hver kveld sørget jeg for å ha en plan klar for hva jeg skulle kreere neste dag.

Setre ble arbeidsledig som en følge av oljekrisen og det følgende året søkte hun utallige jobber uten å få napp.

– De daglige utgiftene er jo der selv om en ikke lenger har fast inntekt. Da dagpengene nærmet seg slutten kjente jeg panikken komme krypende. Jeg har aldri tidligere hatt problemer med å få jobb, men nå var det visst helt umulig. Kanskje på grunn av alderen min, funderer førtiniåringen.

 

Å FØLGE IDEEN sin om å bli selvstendig næringsdrivende syerske og butikkeier var nervepirrende syns Setre. Også bankene mente sikkerheten i en quiltebutikk var i tynneste laget.

– Uten egenandel ble det en utfordring å skaffe startkapital. Jeg var jo ikke akkurat noen gullkunde, men jeg var heldig og fant til slutt en bank som ga meg en sjanse.

En gode var at gjennom hele oppstartsprosessen var Setre trygg på at hennes nærmeste hadde troen på henne og ideen hennes.

– At jeg visste at jeg hadde familien min i ryggen var avgjørende for at jeg valgte å la det stå til. God hjelp fra leverandører og positive innspill fra Etablerersenteret likeså.

Setre fikk med seg alle de tre kursene ved rådgivingssenteret, og har også benyttet seg av treffpunktsamlingene de arrangerer.

– Det har vært veldig informativt og nyttig, og en stor hjelp. De flinke og hyggelige kursveiledere har gitt meg svar på mye, og jeg har satt veldig pris på tilgjengeligheten deres.

 

 

 

MANGE syglade kunder har allerede ønsket den nye sybutikken og eieren overstrømmende velkommen.

– Denne type butikk er ikke avhengig av å ligge i et senter eller i et sentrum med spinndyr husleie. «Quilte-damene» finner meg uansett. Det er parkeringsmuligheter utenfor og bussen stopper like ved, reklamerer Setre.

Mange av de eldste quiltedamene som hun kaller dem, blir kjørt til butikken av mannen sin og til disse sjåførene har Setre sørget for godstoler med tilgang til kaffe og avis.

– Det er få butikker av denne sorten igjen i bergensområdet og ivrige quiltere kommer langveisfra. I dag tidlig stod en dame fra Førde klar da jeg åpnet butikken.

Å drive egen bedrift er et stort ansvar å ta, men hun angrer ingenting. 

– Jeg får gjøre det jeg alltid har elsket. Etter hver arbeidsdag går jeg hjem med genseren full av tråder og med et eneste stort smil innvendig. Jeg ville ikke ha vært satsingen foruten uansett hva som skjer fremover, fastslår en rørt butikkeier.

 

RÅDENE Setre ønsker å gi andre som går med en gründerspire i magen er enkle og konsise: Sjekk at det er et behov for deg i markedet. Ha nok kapital ved oppstart, for det går alltid med mer enn du tror. Og, har du lenge gått og ruget på en drøm så «go for it». Det er bedre å ha prøvd enn å gå hele livet og bare tenke på det.

– Mange sier at jeg er tøff som turte og satse. Det finnes jo ingen garantier for at butikkprosjektet mitt vil svare seg i lengden, men jeg er stolt over at jeg våget å ta sjansen. Og med alle de positive tilbakemeldingene jeg får fra kundene vet jeg at det var verdt det.

 

Mer info om Quiltestæsj finner du på www.quiltestaesj.no og på Facebook.

 

 

  

Gründerne bak:

Bor det en gründer i deg også?

Vi hjelper deg i gang!

Se kursene vi tilbyr