Rent mel og ferske knoker

PIONER: Anne-Line Randal er overbevist om at Bergen trenger Reindyrka.

PIONER: Anne-Line Randal er overbevist om at Bergen trenger Reindyrka.

Bergens eneste heløkologiske matbutikk ligger noe bortgjemt til, men de som finner veien kommer alltid tilbake.

Tekst og foto: Irene R. Mjelde

 

KORTREIST, friskt og fristende – Prisbelønte Reindyrka er en velduftende oase for miljøbevisste bergensere.

– Her hos oss er det bondens marked hver eneste dag. Vestlandsbonden trenger et omsetningsledd. Det er oss, konstaterer butikkens daglige leder Anne-Line Randal.

Hun tar imot oss i den trivelige butikken, lokalisert i kjelleren i Chr. Michelsensgate 1. Sammen med kompanjongen Anja Eilertsen har hun nå drevet Reindyrka i åtte år. De åpnet dørene for første gang i oktober i 2010, og konseptet var det samme da som nå – salg av økologiske og rettferdige matvarer uten giftstoffer og fyllmasse.

– Den gangen var det ikke alle bergensere som helt hadde fått taket på hva økologisk mat var, men med årene er stadig flere blitt mer bevisst på hva de ønsker å putte i munnen, avgjør den daglige lederen mens hun viser Etablerersenterets journalist rundt mellom reolene.

 

JUL: Både gran og «pinner» er kommet på plass i Chr. Michelsensgate 1. Butikkinnehaver Anne-Line Randal ønsker velkommen inn. Kompanjongen hennes, Anja Eilertsen, var i Ulvik for å delta på Lokalmatstudier da Etablerersenterets journalist var på besøk.

 

DET ER IKKE bare spiselige vareeksemplarer Reindyrka har i hyller og kasser. Her finnes også naturvennlige vaskemidler, varer av økologiske ull og skinn, artikler der plasten er byttet ut med tre, og hudkremer, såper og eteriske oljer. Totalt er det hele 60 ulike leverandører som leverer sine miljøvennlige varer til sentrumsbutikken. Halvparten av dem er vestlandsbønder.

– Logistikken og effektiviteten kan fort bli en utfordring når en er en liten nisjebutikk med så mange ulike leverandører med på laget. Usprøytet frukt og grønsaker har kort holdbarhet og travle bønder er ikke alltid like lett å få kontakt med på telefon. Det blir som et lappeteppe av varebestillinger, medgir Randal.

Likevel er hun helt klar på at fordelene og gleden med å ha direktekontakt med dem som faktisk selv har produsert maten de selger i butikken veier opp for alle bakdeler.

– Det er prima varer vi får, og så er det så utrolig kjekt når de trivelige, flinke bøndene kommer smilende og stolte nedover trappen her, bærende på frukt og grønsaker som de selv har dyrket. I sesongen er varene gjerne høstet dagen før, og en gang kom en av produsentene med agurker som var en halvmeter lange og så tykke, forteller Randal og demonstrerer størrelsen med hendene, som en sportsfisker.

-Jeg tuller ikke, forsikrer hun, sammen med en god latter.

– Det at vi kjenner bøndene og historien bak maten vi selger er en kvalitetssikring. Dyrevelferd er en viktig drivkraft for oss, og når vi for eksempel får levert pinnekjøtt fra Sogn kan vi si med hånden på hjertet at dyrene har hatt det godt.

 

PLASTFRITT: Hvor ellers enn hos Reindyrka finner en bær, korn og krydder i løsvekt?

 

INNIMELLOM kan også kundene være så heldige å oppleve direktekontakt med produsentene. Når de kan ta seg tid til det tar leverandørene gjerne turen til Reindyrka med smaksprøver og varedemonstrasjoner.

– Vi ville jo helst hatt dem her hos oss til stadighet, men produsentene våre er travle mennesker. Damen bak Vossabia for eksempel, står selv for hele produksjonen bak hudpleieproduktene sine - fra å samle urter på vidden til å putte den ferdige kremen på boks.

Hos Reindyrka kan en også kjøpe velgjørende kremer. Randal forteller ivrig om vestlandsbedriften Rein hudpleie som jobber for å holde ingredienslistene korte men effektive, om Debio sertifiserte oljer som leveres av Sissel som driver Salome i Arna, og Rå Organic Skincare fra Midtun som brenner for at en ikke skal smøre noe på huden som en ikke tåler å spise.

– Det er få som virkelig forstår hvilket enormt tidkrevende arbeid som ligger bak slike naturprodukter. Jeg har stor respekt for arbeidet leverandørene våre legger ned i varene sine og det er en stor glede å se hva folk får til. De står virkelig på, og skaper sin egen arbeidsplass.

 

VELKOMMEN: Det Reindyrka tilbyr er sunt og innbydende.

 

SKAPERGLEDEN er stor også hos den daglige lederen av Reindyrka. Hun presiserer at det til tross for hardt arbeid og mye ansvar er en givende stilling hun har i arbeidslivet.

– Det er utrolig kjekt og få forme og bestemme sin egen arbeidshverdag. Samtidig får vi jo også være med på å påvirke folk i positiv retning og å opprettholde økologisk landbruk og lokale arbeidsplasser. Vi ønsker å være en inkluderende arbeidsgiver og tilbyr også gjerne praksisplasser.

– Har dere møtt på noen større utfordringer?

– Den store utfordringen for oss er det økonomiske. Det er ikke lett å tjene penger på rettferdig mat. Nordmenn er opptatt av kvalitet, men når de handler mat skal den helst være billig. Franskmenn sykler til grønsakstorget, her tar vi Mercedesen til lavprisbutikken, for å sette det litt på spissen. Det er synd at det er sånn.

 

NESTEN ALT en ser av inventar i butikken er gjenbruk. Reindyrka-gjengen har hele tiden fokus på grønne verdier.

– Vi velger alltid lokalt hvis vi kan, og prøver å tenke miljø i alle ledd. Nå har vi for eksempel fått inn hårprodukter i løsvekt. Kundene tar med sin gamle sjampoflaske og fyller den opp igjen hos oss. Plasthvalen som strandet på Sotra traff oss nordmenn rett i hjertet, og vi finner stadig nye måter å unngå unødvendig plastbruk på.

 

TRE: Det finnes et miljøvennlig alternativ for det meste.

 

– Hva var intensjonen da dere startet Reindyrka?

– At bergenserne skulle ha mulighet til å velge rein mat og miljøvennlige forbruksartikler. Etter mange år som apotektekniker var jeg veldig mettet av å selge piller og pulver. Det var en stor og positiv kontrast å gå over til å kunne tilby ramsløk fra Hardanger og kjøtt og poteter fra Voss, understreker den blide førtifemåringen.

I to hele år før oppstart lot Randal og Eilertsen planene modnes. De gjorde markedsanalyser, utviklet profil og logo, skapte seg et nettverk av andre gründere, knyttet til seg leverandører, og kurset seg hos Etablerersenteret.

– Det var utrolig mye jobbing, men også veldig spennende år. En kan ikke forberede seg på alt, men da vi først gikk i gang var alle de store linjene på plass. Vi var så klare som vi overhode kunne ha blitt, bortsett fra at vi valgte et kjellerlokale.

 

KORTREIST: Økologiske epler fra Hardanger.

 

HAR DU NOEN GODE RÅD å gi andre gründere som går i gang med egen virksomhet?

– Hold orden og system i papirmengden fra dag én. Det er kjedelig, men absolutt nødvendig.

Reindyrka-gründeren råder også om å gå på flest mulig etablererkurs, seminarer og foredrag før oppstart, for når en først trykker på startknappen har en ikke lenger tid til det.

– Et godt styre som kan hjelpe deg med avgjørelser og ansvar er også nyttig. Og viktigst av alt: Ta vare på deg selv!

Hun vet at akkurat det er lettere å si enn å gjennomføre.

– Vi var heller ikke flinke nok til det i starten, men en må tenke på at en ikke kun skal være gründer i et par år. Nå, etter ti år, føler jeg fremdeles at vi har en «kjempebaby». Da blir det livsviktig å finne frem til de «små rommene» for seg selv, slik at en ikke brenner seg ut.

BAK DISKEN: Reindyrka gir nå arbeid til fem hele stillinger.

– Vi har verdens beste arbeidsplass, brifer Siren Myrmel og Ylva Aksnes uten beskjedenhet.

 

DET GÅR OPP OG NED her i livet, og tilværelsen er ikke annerledes for ivrige gründere. De fem første årene var Reindyrka i stadig økonomisk vekst. Så stagnerte det. Det ble nedgang i hele sentrumshandelen, og i vår var det like før butikken måtte sette kroken på døren.

– Vi er stolte av at vi i løpet av disse årene har klart å omsette rettferdige varer for over 60 millioner, og det fra et kjellerlokale. Men vi har måttet innse at vi må opp på gateplan hvis butikken skal overleve, innrømmer Randal.

Men å finansiere nye lokaler og organisere en flyttesjau koster penger. Penger de ikke hadde.

– Ropet om hjelp som vi postet på Facebook-siden vår ble redningen. Ved hjelp av en folkefinansiering fikk vi på kort tid inn 250 000 kroner, forteller en takknemlig kortreist-gründer.

– Vi har mange trofaste kunder og ble helt overveldet over engasjementet og gavmildheten deres. Nå gjenstår det bare å finne et bedre egnet lokale.

 

REINDYRKA har fått flere tilbud fra ulike handlesentre, men Randal hevder at byen vår ville blitt kjedelig om alle butikkene skulle lagt inne i et senter.

– Vi vil fremme et levende Bergen sentrum og er derfor heller på jakt etter nytt butikklokale med inngang rett fra gaten.  

Randal gir deres sterke idealisme æren for at de har holdt ut så lenge som de har gjort selv om de kapitalistisk sett så vidt har holdt hodet over vannet.

– Stadig kommer det nye kunder ned her som ikke tidligere har visst om oss, så vi vet at butikken vår har potensiale. Vi har spøkt med at vi hele tiden har vært 20 meter fra suksess. Nå kjenner jeg at de meterne er i ferd med å krympe, avslutter en smilende sentrumsgründer.

Bor det en gründer i deg også?

Vi hjelper deg i gang!

Se kursene vi tilbyr