Sammen i startgropen

Det kan være ensomt på toppen når en skal fylle alle rollene selv. Da er råd fra andre i samme bås gull verdt.

Å VÆRE GRÜNDER er ikke bare den berømte dansen på roser, det er også hardt arbeid. Men når du sitter der i papirhaugen og river deg i håret kan det være godt å vite at det finnes mange som har gått veien før deg. En god del av disse har funnet frem til Etablerersenterets støttende hånd, og har fått nyte godt av de kunnskapsrike konsulentenes engasjerte veiledning. Der har de også fått mulighet til å gi, og å høste lærdom og gode råd fra andre ferske bedriftseiere, som også har klødd seg på sine etter hvert så tynne isser.

Jevnlig får en av de mange gründerne i startgropen æren av å bli kåret til månedens bedrift hos Etablerersenteret. En hel måned får de kjenne på et snev av kjendisstatus ved å pryde toppen av senterets hjemmeside. Slik får de mulighet til å inspirere andre som nylig har blitt sin egen sjef, og de har alle gitt sine bidrag når det gjelder gode råd og vink for den krevende perioden en har under oppstarten av egen bedrift.

 

RÅDENE har etter hvert blitt mange, og vi har laget en oppsummerende liste over de siste årenes samling. Ved nærmere ettersyn viser det seg helt tydelig at svært mange har gjort seg de samme erfaringene, og aller øverst på listen troner et soleklart:

1. Ha tro på deg selv og konseptet ditt!

June Kristiansen er konsulent ved Etablerersenteret, og hun er ikke overrasket.

– En blir ikke sin egen sjef uten å våge og satse. En gründer er ofte alene om oppgaver og ansvar. Da blir det helt essensielt at en har tro på seg selv og prosjektet sitt for å klare og drive seg selv fremover, klargjør hun.

Under eneren på listen kommer to andre gode råd i rask rekkefølge:

2. Vær forberedt på hard jobbing.

3. Gjør grundige forundersøkelser og en god markedsvurdering innen bransjen før du går i gang.

Og etter et bittelite hopp kommer råd nummer fire:

- Utvikle en godt gjennomtenkt plan for forretningsideen din.

Innunder dette oppfordres det også til å ta seg god tid under forberedelsene, til å finne sin egen nisje, og å være åpen for videreutvikling av konseptet.

 

VIDERE NEDOVER på listen finner en de nyttige rådene:

- Søk råd og hjelp.

- Ha god økonomistyring.

- Sett realistiske mål og delmål.

- Husk å feire de små seierne.

– Sistnevnte er noe svært mange gründere glemmer, forteller Kristiansen.

– I en travel oppstartfase er det lett å glemme hvorfor en i utgangspunktet startet for seg selv. Men om en tar seg tid til å tenke tilbake var det jo gjerne fordi en ønsket å skape sin egen arbeidsplass innen noe en interesserer seg for, noe som en finner kjekt å holde på med, påpeker hun.

 

 

– HVILKE UTFORDRINGER bør en som gründer være observant på?

– I starten er det veldig vanlig at økonomien er det store spørsmålet. Mange kaster seg ut i det og kjøper ting og tjenester de ikke har behov for. I stedet bør man fokusere på at det skal penger inn i kassen først, så kan en heller utvide der en trenger det etter hvert som likviditeten i firmaet øker, råder Kristiansen.

Likevel mener konsulenten at det å ha en regnskapsfører som utgiftspost kan være et nyttig og lurt valg.

– Betal en autorisert regnskapsfører fremfor å bruke unødvendig tid på noe du ikke kan. Slik frigir du tid du heller kan bruke på inntektsgivende arbeid.

 

ENKELTE har også gitt oppfordringene:

- Vær kreativ ved motgang.

- Bruk media som for gratis markedsføring.

- Start opp innen egne interesser.

- Fokuser på nettverksbygging.

- Ha en sunn skepsis til salgs-spam.

- Vær i riktig posisjon økonomisk, familiemessig, og angående nødvendig støtte når du starter opp.

- Ikke vær redd for å feile!

– Bare én person har gitt råd om å ikke være redd for å feile. Har gründere flest for høye krav til seg selv?

– Ja, og her har vi nordmenn svært mye å lære. Vi har en innlært stolthet som gjør det nærmest tabubelagt å innrømme en feil. Amerikanerne derimot, er vår rake motsetning. I USA har de nemlig et motto som sier at en ikke er en god forretningsfører før en har feilet minst tre ganger.

Kristiansen mener at en god balansegang er nøkkelen til suksess.

– Våg og satse, men lær av dine feil. Og tenk gjerne gjennom ulike scenarioer på forhånd. Da blir en ikke helt overrumplet om motgangen kommer. Men, en kan ikke forberede seg på alt, avslutter hun.

Bor det en gründer i deg også?

Vi hjelper deg i gang!

Se kursene vi tilbyr