Solcellene seiret

PRISVINNER: Simona Petroncini, eier, og daglig- og teknisk leder av Solbære AS er strålende fornøyd med å være årets flerkulturelle gründer

PRISVINNER: Simona Petroncini, eier, og daglig- og teknisk leder av Solbære AS er strålende fornøyd med å være årets flerkulturelle gründer

– For en fantastisk gledelig overraskelse, utbryter Simona Petroncini. Firmaet hennes, Solbære AS, ble tildelt Etablerersenterets første flerkulturelle gründer-pris.

Tekst og foto: Irene R. Mjelde

 

FOR FØRSTE gang delte Integrering og Mangfolds direktoratet(IMDi), Impact Hub BergenBergen Næringråd og Etablerersenteret i høst ut prisen: Årets flerkulturelle gründer. Prisen tildeles kandidater som har etablert ny virksomhet i Hordaland, og som bidrar til å fornye eller berike lokalsamfunnet. Virksomheten skal ha et miljøvennlig eller sosialt formål i tillegg til det rent økonomiske, og også inspirere andre potensielle etablerere til å realisere sine mål om å starte næringsvirksomhet. Seieren ble det italienskfødte Simona Petroncini som gikk av med.

– Jeg er veldig takknemlig, både for prisen og for all god støtte. Det er en herlig følelse å vite at noen har tro på det en gjør, meddeler en strålende glad prisvinner, etter å ha hilst med et fast og vått håndtrykk.

Simona skinner om kapp med regndråpene på sin nesten selvlysende oljehyre der hun står under et halvferdig solcelletak over en carport i Nesttun-området. Som både daglig- og teknisk leder av sin egen bedrift Solbære AS, har hun begge beina godt plantet i solcelleverdenen.

– Vi prosjekterer, leverer, monterer, og setter i drift solcelleanlegg. Det var nok enkelte som ristet litt på hodet da jeg i 2016 valgte å starte mitt eget solcellefirma her i regnværsbyen Bergen, men som førtifemåring visste jeg at det var da eller aldri.

 

 

TEAM: Gjengen i Solbære entrer stigene med vante steg.

 

SIMONA hadde mange år bak seg innen samme fag hos BKK. Hun hadde også startet den ikke-kommersielle organisasjonen Norsk Solenergiforening i Bergen. Seminarene organisasjonen holdt fikk stadig flere deltakere, og den ivrige solcelleforkjemperen bygde seg et nettverk som skulle bli nyttig i fremtiden.

– Jeg var veldig motivert, både for å bygge solcelleanlegg og starte eget firma. Selv om det var vanvittig skremmende som trebarnsmor å skulle hoppe fra fast og trygg jobb, til uforutsigbarheten som gründer.

Værgudene har sørget for en pause i nedbøren og i nord skimtes det til og med enkelte klarblå himmelflekker. Solbæres overhode innvilger seg en liten pause.

– Solceller er en langsiktig investering. De har levetid på 40-50 år, informerer hun.

– Et par generasjoner tidligere så vi verdien av å ha lang horisont når vi gjorde investeringer. Men i Norge i dag, egentlig i hele Europa, er tendensen at det meste skal være billigst mulig og gi avkastning omgående, resonerer Simona.

 

 

SOLBÆRES fokus ligger på kompetanse, kvalitet og innovasjon. Hos dem skal kundene være sikre på at det er markedets beste solcellepaneler som leveres, og at arbeidet er kvalitetsmessig utført. Denne filosofien har gitt selskapet mange gode og trofaste kunder.

– At disse kundene har stolt på oss fra dag én har betydd veldig mye for meg. Hele 90 prosent av dem har også kommet tilbake etter at jobben er utført for å bestille flere solcellepaneler, røper den blide bedriftslederen.

Et stort fortrinn med å handle med et lite selskap som Solbære er at en som kunde slipper å forholde seg til mange ulike personer.

– Mange blir litt overrasket når jeg sier at det er jeg selv som kommer og monterer solcellepanelene de har bestilt. Dette er en stor fordel for både kundene og bedriften. Jeg prosjekterer og planlegger selv, og når jeg sammen med teamet mitt kommer på taket har vi full kontroll på hvordan solcelleanlegget kommer til å bli. 

 

DET BESTE med å drive sitt eget lille firma mener Simona er friheten til å ta egne avgjørelser.

– Beslutninger har kort veg. Det er bare å tenke, og beslutte, sier hun leende.

– Hvilke utfordringer tenker du at du har som flerkulturell gründer, som kanskje ikke nordmenn har?

– Mangel av nettverk, for det første, selv om jeg hadde opparbeidet meg en viss bekjentskapskrets innen markedet. Utfordring nummer to har vært å være kvinne i et mannsdominert yrke, men den deler jeg nok med mange andre norske kvinner.

På spørsmål om damene har det lettere i mannsdominerte yrker i Italia rister Simona bestemt på hodet.

– Nei, absolutt ikke, men verden kommer seg litt etter litt, og etter hvert har jeg sett at likestillingen faktisk har kommet lenger her i Norge enn i mange andre land. Men jeg vil jo tro at det hadde vært lettere å ha vært mann i dette yrket, og enda enklere om jeg hadde vært en norsk mann.

Urettferdige forskjeller er likevel ikke noe bedriftslederen henger seg opp i.

– «Who cares!» Jeg fokuserer på Solbære som et profesjonelt firma, og vi beviser stadig at vi kan det vi gjør.

 

   

ENERGI: Solcellepaneler klare for montering.

 

Å VÆRE GRÜNDER er utfordrende, men Simona påpeker at det også er lærerikt, gøy, og veldig spennende.

– Da nordmenn på 90-tallet begynte å montere solcellepaneler på hyttene sine var vi et av de første landene i verden som tok denne teknologien i bruk. Min eldste kunde er over 80 år. Han var den første bergenseren som kjøpte solcelleanlegg, og de virker enda, forteller førtiåtteåringen mens hun plukker opp en skrumaskin og tar et par trinn oppover stigen.

– Det er nå vanvittig mye som skjer i energisektoren. Hele verden går gjennom en omstillingsprosess og utviklingen går mot økt bruk av fornybar energi både hos private og i bedrifter. Jeg er overbevist om at solenergi er en teknologi som kommer til å vokse seg stor.

En ny regnbyge gjør seg klar over hodene våre og gjengen fra Solbære har arbeid å gjøre. Solcellemarkedet blir ikke kvitt denne damen så lett.

– Jeg liker denne jobben, jeg elsker å arbeide utendørs, og det er gøy å være med å bygge opp et solcellemarked her på Vestlandet, avslutter Simona Petroncini og løfter en arbeidshanskekledd høyrehånd til en hade-hilsen fra toppen av trappestigen.

 

En finner mer informasjon om Solbære AS på nettsiden solbaere.no.

Bor det en gründer i deg også?

Vi hjelper deg i gang!

Se kursene vi tilbyr