Startet egen butikk som 50 åring

Da Marit Anne Nesse så at den danske kjøkkenprodusenten Svane søkte forhandlere i Norge bestemte hun seg med én gang for at dette var noe hun ville gjøre. I dag er hun daglig leder i Svane Bergen AS.

– For meg var dette en mulighet jeg ikke kunne la gå fra meg forteller Marit Anne, som har jobbet med å selge kjøkken i hele sin karriere.


Fra venstre: Marit Anne Nesse, Snefrid Warsla, Anne Kristine Vetås og Einar Moberg Hegland ønsker deg velkommen til Svane Kjøkken i Bergen!

Marit Anne forklarer at Svane Kjøkkenet har spesialisert seg på å utvikle og markedsføre individuelt tilpassede løsninger med lekre detaljer i høy og unik kvalitet. – Å selge kjøkken er jo ikke akkurat noen ny oppfinnelse, så man må finne måter å skille seg ut i markedet på, sier hun.

Åtte måneder fra beslutning til oppstart
– Jeg bestemte meg i februar 2013 og åpnet butikken 26. oktober 2013. Disse åtte månedene var lange, forteller Marit Anne. Det var mye venting. Hovedsakelig gikk det på å finne egnede lokaler og sette i gang planlegging og bestilling av arbeid og innredninger.

Grundig forretningsplan
– Tiden fra beslutning til oppstart benyttet jeg til å lage en grundig forretningsplan. Det var veldig nyttig, for der fikk jeg arbeidet meg igjennom en del problemstillinger. Selve åpningen var så tett oppunder jul at folk nok var opptatt av juleforberedelser. Denne tiden brukte Marit Anne på å bygge opp en portefølje som hun kunne dra nytte av på vårparten i år.

Kurs hos Etablerersenteret
Marit Anne har deltatt på Økonomi Illustrator hos Etablerersenteret i Business Region Bergen. – Det var fornuftig læring, som hadde fokus på å investere riktig og ta gode økonomiske beslutninger. Jeg kunne godt ønske at det fantes et litt mer dyptgående økonomikurs som hadde vært nyttig en tid etter oppstart, når alle «fakta» kommer på bordet, sier Marit Anne.

Gode veiledere og hjelp med forretningsplan
– Min erfaring med Etablerersenteret er at de er flinke til å sette i gang hyppige og nyttige kurs og treffpunkt. Terskelen for å delta er ikke høy, sier Marit Anne. I tillegg fikk hun hjelp med gjennomgang av forretningsplan, og opplevde at veilederne var tilgjengelige ved behov for rådgivning.

Deljorientert håndverk
Fabrikken bak Svane Kjøkkenet startet i det små, på begynnelsen av 1950-tallet i et lite snekkerverksted i Vest Jylland i Danmark. – Selv om Svane er blitt eldre og større med årene, har vi ikke blitt mindre detaljorientert. Snarere tvert i mot. I dag bruker vi vår håndverksmessige arv og erfaring og kombinerer dette med moderne produksjon, noe som gjør kvaliteten unik, forteller Marit Anne.

Målet er fornøyde kunder
– Målet vårt er å oppfylle alle våre kunders innredningsbehov. Vi leverer både til privat og prosjektmarkedet, primært i Hordaland. I tillegg til kjøkkenløsninger har Svane Kjøkkenet også løsninger for bad og garderobe. Svane Kjøkkenet stiller store krav til miljøhensyn. I tillegg til krav til råvarer og produksjonsmetoder aksepterer vi ikke barnearbeid. Og arbeidsmiljø og sikkerhet skal ha høyeste prioritet, forklarer hun.

Fra én til flere ansatte
I dag har bedriften tre selgere, inkludert Marit Anne selv. I tillegg engasjerer de to snekkere. Den ene er medeier i bedriften, og har mange års erfaring med kjøkkenmontering og møbelsnekring. Dette hevder Marit Anne er av stor betydning for bedriften.

Gode medarbeidere
– Jeg har fått noen fantastiske medarbeidere, som er selvstendige og med veldig god kompetanse og humør, og de hadde jeg aldri greid meg uten, sier Marit Anne.

Butikken holder til i flotte lokaler i Slottsgaten 3, vis a vis Beffen og Statsraad Lehmkhul. 

Kan du gi tre konkrete råd til andre som ønsker å starte egen bedrift?

  • Man må bestemme seg for å lykkes, og gå «all in»
  • Ikke se deg tilbake, det er bare en vei, og det er fremover.
  • Motgang vil du møte, og da må du be om råd og hjelp. De aller fleste vil deg vel! 

Bor det en gründer i deg også?

Vi hjelper deg i gang!

Se kursene vi tilbyr