Sunnhet levert på døren

TRIVSEL: Dette blide trekløveret står for eierskapet i firmaet Sunt Rett Hjem; gründer og daglig leder Eva Thomassen, salgssjef Daniella Svanbring, og kjøkkensjef Marte Fjeldstad.

TRIVSEL: Dette blide trekløveret står for eierskapet i firmaet Sunt Rett Hjem; gründer og daglig leder Eva Thomassen, salgssjef Daniella Svanbring, og kjøkkensjef Marte Fjeldstad.

«Du blir hva du spiser» er det et ordtak som sier. Det har Sunt Rett Hjem med i beregningen.

Tekst og foto: Irene R. Mjelde

 

SNADDER!: Sunt Rett Hjem leverer lunsjbord til bedrifter, for en dag, eller som faste leveringsavtaler.​

– VI HAR TATT skrittet videre fra matkassen – ett nivå opp. Kunden får dagens middag levert på døren, setter retten direkte inn i ovnen i åtte til ti minutter for en siste skjerping, så er måltidet klart.

Annelin Harris er salgskonsulent i det forholdsvis ferske foretaket Sunt Rett Hjem, lokalisert på Kokstad like utenfor Bergen. I snart et år har bedriften sørget for at en andel bergensere har fått sin daglige dose av næringsrik varmmat.  

– Her i bedriften er vi opptatt av at en skal gjøre sunne valg. I en hektisk hverdag tyr en gjerne til det som er raskest når en kommer inn døren om ettermiddagen og magen rumler. Det har vi tatt høyde for, reklamerer salgskonsulenten.

– Maten vi leverer består av reine råvarer, ferske grønnsaker og null tilsetningsstoffer, supplerer firmaets gründer og daglige leder Eva Thomassen, som også legger til at firmaet går inn for å støtte lokale leverandører.

For eksempel kommer de kortreiste eggene deres fra en lokal produsent i Fana, og kyllingen de bruker får de fra Jæren.

– Å spise sunt er også å spise variert. Kunden får for eksempel en hel kyllingfilet, et godt stykke med laks, eller et kjøttstykke med storfe. De medfølgende grønnsakene damper vi lett for å beholde alle næringsstoffene. 

              

KJØKKEN: Linn Therese Skiftesvik, Kamilla Kirkebirkeland Kristiansen og Sandra Andrade er tre av 12 som sørger for å mette kunder over hele bergensområdet. Foto nr.2: Privat.

VIA SUNT RETT HJEMS internettside kan kundene selv se de ulike dagenes meny og huke av for de aktuelle dagene de ønsker ferdig middag levert.

– Hver dag har sin rett, men vi har stor variasjon og menyene rullerer over en periode på seks uker så det skal godt gjøres å bli matlei, sier Harris.

– For å tilfredsstille litt eldre ganer har vi en egen seniormeny med sunne og gode tradisjonelle retter. På forespørsel fra pårørende leveres de nå i mikroform slik at det skal være ekstra enkelt og sikkert for de aller eldste kundene.

Sunt Rett Hjem leverer også selskapsmat og lekre kaker på forespørsel, og de leier gjerne ut kokker og servitører om noen finner det ønskelig å få maten laget hjemme hos seg selv. Overtidsmat, «møtemat», og ulike lunsjløsninger til bedrifter er også et av deres populære tilbud. Som supper, varmretter, salater, frukt, brød og pålegg. Kriteriet er at lunsjen må bestilles til minimum ti personer.

– Slik kan bedriftene eventuelt kutte utgifter til egen kantine. Vi har allerede mange faste lunsjavtaler. Så lenge mennesker trenger mat blir vi ikke arbeidsledige, avgjør Harris smilende.

Salgskonsulenten er stolt av hva firmaet på kort tid har oppnådd, og hun er ikke snauere enn at hun karakteriserer Sunt Rett Hjems lunsjleveringer som byens beste.

– En trives bedre og yter mer med et næringsrikt måltid halvveis i arbeidsdagen, og mange har fortalt at de har valgt oss fremfor konkurrentene våre fordi de er så fornøyde med lunsjrettene våre. Uansett hva vi leverer legger vi ikke bare vekt på smak og næringsinnhold, men også utseende. Maten skal være delikat og lekker. Det er ikke fabrikk vi driver, men ekte håndarbeid.

            

TØRST?: Eplejuice a la Sunt Rett Hjem.       BAK DISKEN: Konditor Linn Therese Skiftesvik og salgskonsulent Annelin Harris. Foto: Irene Mjelde
Foto: Irene Mjelde

 

VI HAR INNTATT en av de behagelige sittebenkene i Sunt Rett Hjems trivelige lunsjkafe, for også på sparket kan en kikke innom bedriften for en matbit i lunsjen. Klokken nærmer seg åpningstid, og fra den åpne døren inn til det aller helligste – kjøkkenet, siver en travel og trivelig, konsentrert summing. For ikke å snakke om liflige dufter.

– Per i dag er vi totalt 12 ansatte, fordelt på to skift, redegjør firmaets overhode, Thomassen.

– Kokker og konditorer styrer løpet på kjøkkenet og bak disken, sjåfører sørger for matleveringer, og salgskonsulentene holder orden på logistikk og bestillinger, samt at de jobber med å spre bedriftens tilbud til stadig nye kunder.

Men, til tross for avgrensede stillingstitler arbeider alle ansatte om nødvendig på tvers av de ulike oppgavene.

– Vi utnytter de ressursene de har tilgjengelig til enhver tid. Ingen dager er like. Plutselig er det en bedrift som bestiller overtidsmat, og vi hiver oss rundt. Om det da er for eksempel er salgssjefen som står for matleveransen er det jo bare kjekt for begge parter.

 

BAYONNESKINKE: Dagens seniorrett er klar for levering. Foto: Irene Mjelde

 

THOMASSEN har lang erfaring bak seg i kantine og matbransjen, og da hun etter ti år som ansatt driftssjef, for på det meste 25 ulike kantiner, gikk ut i svangerskapspermisjon begynte tankene og kverne. Den nybakte moren kjente at det var tid for forandring.

– Blant annet var jeg gått lei av å skrive rapporter for å informere alle de ulike leddene i bedriften. Jeg bestemte meg tidlig for at slikt byråkrati aldri skulle få innpass i Sunt Rett Hjem.

Gründeren stortrives med å styre sin egen skute – å selv kunne ta avgjørelser uten å måtte kjempe for det en mener er rett for firmaets fremtid. Sakte og sikkert, med kontroll i alle ledd, har bedriften hennes vokst seg sterk og levedyktig. 

– Det har vært, og er, en svært givende prosess å skape noe selv. Jeg ønsket meg en mer personlig arbeidsplass der jeg selv sto ved roret, og som også kunne generere arbeidsplasser for andre. En av de viktigste målsettingene mine var her skulle det være kjekt å være på jobb.

Som et ledd i sistnevnte har hele arbeidsstokken jevnlig tatt for seg av ulike fellesopplevelser. De har blant annet vært på tur med RIB-båt, bowlet, og vært i lydstudio og prøvd seg på å spille inn musikk

– Resultatet er blitt et godt sammenknyttet team som har kjærlighet for arbeidsplassen sin og gjerne gir det lille ekstra, fastslår Thomassen.

 

SULTEN: Den vesle lunsjkafeen i Kokstadflaten 40 er et populært sted for mange midtveis i arbeidsdagen. Foto: Irene Mjelde

 

EKSTRASERVICE er definitivt ikke et fremmedord for gjengen i Kokstadflaten 40. Her løses forviklinger på strak arm, noe følgende episode er et godt bevis for.

– Vi skulle levere mat til en konfirmasjon i Austevoll og hadde gjort en «liten» feilberegning. Plutselig viste det seg at tidspunktet vi hadde beregnet å kjøre fra Kokstad var identisk med tiden maten skulle leveres hos kunden.

Bommerten gikk opp for dem på grunn av ordlyden i en SMS Thomassen mottok fra kunden, under en time før maten skulle leveres.

– Jeg besvarte meldingen med en tommel opp, og snudde meg mot de andre, sikkert noe vill i blikket: «Hva gjør vi nå?»

 

NAM!: Hva med en lekker kake til konfirmasjonen eller fødselsdagen?​ Foto: Privat.

 

EN SNARTENKT kokk kom på at mannen hennes hadde en kamerat som var helikopterflyger, og Thomassen hev seg på telefonen.

– Den sporty piloten tok jobben og maten ble levert luftbåren fem minutter før avtalt tid.

Den daglige lederen humrer da hun tenker tilbake på den begivenhetsrike dagen.

– Både kokken og sjåføren, og jeg selv, fikk en kjempegøy, opplevelsesrik arbeidsdag, med innlagt helikoptertur. Og vel fremme fikk også konfirmanten oppleve luftige svev over hjemstedet.

Om Thommassen ikke nødvendigvis anbefaler slike sprell i arbeidsdagen deler hun gjerne ut noen andre gode råd for ferske gründerspirer:

1. Planlegg godt – Hva er bedriftens mål og hva er budskapet?

2. Lytt til magefølelsen din i ansettelsesprosessen slik at du finner frem til gode medarbeidere.

3. Sørg for tilgjengelig kapital. Ha god dialog med banken og få gjerne med en investor på laget.

 

Mer informasjon om Sunt Rett Hjem finner du på www.suntretthjem.no.

Bor det en gründer i deg også?

Vi hjelper deg i gang!

Se kursene vi tilbyr