Sykdom ga gründeridé

Cecilie Hauge Ågotnes er en gründersjel som alltid har vært selvstendig næringsdrivende. Men da hun for fem år siden måtte legge ned et blomstrende foretak på grunn av sykdom, var det ikke enkelt å orientere seg på nytt i livet.

Bloggen til Cecileie Hauge Ågotnes har resultert i bokutgivelse. Det ga mersmak, ny bok er rett rundt hjørnet. 

Cecilie Hauge Ågotnes fikk konstatert at hun hadde en kronisk bindevevssykdom som gir symptomer i hele kroppen. Etter råd fra legen, måtte hun legge ned bedriften hun hadde bygget opp.

– Jeg prøvde meg på et nytt prosjekt som selvstendig næringsdrivende, men også det ble vanskelig med en kropp som ikke ville. Da jeg ble enda sykere i magen tenkte jeg at livet i grunnen var over, men som siste utvei ville jeg prøve lavFODMAP-dietten.

LavFODMAP-dietten

Hun hadde lest om lavFODMAP-dietten, men hadde lite lyst til å gå på diett. Likevel så hun på denne dietten som sitt siste håp for å unngå å være dårlig i magen nesten 24 timer i døgnet.

Og dietten fungerte. Etter noen måneder ble magen bedre, og det ga støtet til å starte en blogg for å dele oppskrifter, tips og råd og personlige erfaringer.

– Dette er en diett for mennesker med IBS og fordøyelsesplager og ikke en slankediett eller nødvendigvis en sunn diett. Å bryte tabuene rundt fordøyelsesplager var og er også viktig for meg. Dessverre er det slik at det er mange mennesker som går rundt med til dels store fordøyelsesplager, men som ikke en gang tør å snakke med legen sin, understreker Cecilie Hauge Ågotnes.

Fra blogg til bøker

– Blogging og bokskriving er noe som passer veldig godt når man er syk. Dette er aktiviteter man kan tilpasse når man har energi og kapasitet, og hvor man kan legger opp løpet selv. Jeg bestemmer alltid tidspunkt for møter og vi tar ofte flere møter over flere dager fremfor ett langt møte.

Bloggen ble veldig populær og allerede etter 7-8 måneder var kontrakten med Aschehoug forlag i boks. "lavFODMAP god mat for sensitive mager" kom ut i januar 2015. Boken er en av de mest solgte bøkene av norske forfattere i sjangeren "non-fiction" for første halvår, 2015.

Dietten er utviklet av forskere i Australia og blir nå anbefalt av sykehus og leger over hele verden, også her i Norge. Både Lovisenberg og Haukeland Universitetssykehus anbefaler dietten som en førstebehandling for mennesker med IBS. Cecilie Hauge Ågotnes er nå også fast foredragsholder på Haukeland sykehus sine IBS-kurs.

Cecilies andre hobby er å reise. Da hun ble syk bestemte hun seg for å fortsette å lage mat og å reise, selv om premissene var noe endret.

– Maten tilpasses dietten og sykdommen, det blir også feriene mine. I slutten av februar kommer min neste bok ut, også denne på Aschehoug forlag. Dette er en reisehåndbok for dem med sensitive mager.

Gode gründerråd

Cecilie Hauge Ågotnes har erfaring med å starte sin egen virksomhet og anbefaler deg som vurderer å starte for deg selv, å ta utgangspunkt i noe du liker og brenner for.

– Det er helt fantastisk og jeg vil råde andre gründere til å ta utgangspunkt i dette når de starter opp. Sett deg mål og jobb hardt og målrettet mot disse. Tenk smart og ta deg ikke vann over hodet økonomisk. Start i det små og bygg deg sakte men sikkert opp. Dette gir deg både bedre kontroll, men også bedre forståelse for økonomien. Ikke ha skylapper når du eller prosjektet får kritikk av andre, men spør deg selv om det faktisk er noe i denne kritikken. Da er du bedre forberedt den dagen ting ikke går som planlagt. Ha sykeforsikring gjennom NAV. Selv om du er frisk og rask nå, vet du aldri om helsen plutselig skulle svikte.

Cecilie Hauge Ågotnes har deltatt på flere Treffpunkt-arrangementer som har vært både lærerike, men som også har vært nyttig rett og slett for å treffe andre gründere.

Råd til deg som har en forfatter i magen

Mange ønsker å bli forfattere og Cecilies redaktør i Aschehoug forteller om haugevis av manus som kommer hver eneste uke, men forlaget gir ut bare noen hundre bøker i året.

Her er Cecilies råd når du skal sende manus til et forlag:

  • Ha en god historie/et nyskapende og interessant prosjekt
  • Fortell forlaget hvordan du vil jobbe med en eventuell bok: Kan du holde foredrag? Har du kontakter du kan bruke? Er du villig til å reise for å signere bøker? Kan du skrive en blogg? Ta bilder?
  • Ha en plan som viser at du ikke er avhengig av forlaget
  • Ta i mot råd fra forlaget. Husk at forlaget er eksperter på å gi ut bøker
  • Bruk gjerne en bok som et springbrett videre, enten til en ny bok, til å holde foredrag, utvikle produkter osv.. osv…  

Bor det en gründer i deg også?

Vi hjelper deg i gang!

Se kursene vi tilbyr