Brennende barselhjelp

GRÜNDERE: Julie Berg Stenhjem & Lillian Marie Carr

– Vi lever og ånder for faget vårt, og gleden av å se en som endelig mestrer noe som har vært utfordrende i svangerskap, fødsel eller barseltid, er ubeskrivelig. 

Tekst og foto: Irene R. Mjelde 

BARNEPLEIER Lillian Marie Carr og jordmor Julie Berg Stenhjem, ønsket seg begge en arbeidshverdag som var enklere å få til å harmonere med familielivet. Men, de ville for all del ikke gi slipp på yrkene sine.

– Vi syns begge vi har verdens beste jobb. Samtidig ser vi at det er noe som mangler i det offentlige tilbudet til barselkvinner og deres partnere. «Oppvåkningen» etter en fødsel blir i overkant brå, sier Carr.

– Det er etter fødselen det begynner, men i den viktige spedbarnstiden er det mange førstegangsforeldre som kjenner seg fullstendig overrumplet og uten sikkerhetsnett, istemmer Stenhjem.

Vi sitter i deres eget kurslokale, og jordmoren har en småsyk liten toåring på fanget. Mikael er bedriftskompanjongens sønn, men det var hun som hjalp gutten ut til verden.

– Vi har vært kollegaer og venninner lenge. Vi hadde tenkt litt på hver vår kant, men det var på en hyttetur sammen med familieflokkene våre at ideen om Barselstuen først dukket opp, forteller Stenhjem, mens hun rutinert leter frem litt barneunderholdning på mobilen sin.

GRÜNDERE: Venninnene Julie Berg Stenhjem og Lillian Marie Carr ønsket å styre sin egen hverdag uten å måtte gi slipp på yrkene sine. Løsningen ble Barselstuen.

DE TO BOBLET over av tanker og ideer om alt de kunne tilby og utrette med barselhjelpen sin.

– Vi er veldig gode i «brainstorming», men vi er ikke fullt så flinke til å organisere oss, ler Carr.

– Forretningsideen var klar for oss, men vi ante ikke hvor vi skulle starte. 

Redningen ble Etablerersenteret, Vestland fylkeskommune sitt rådgivingskontor for gründere.

– Hos Etablerersenteret har vi benyttet oss av all hjelp vi har kunnet få, og vi har møtt en overveldende positivitet og kunnskap. Rådgiverne der er lett å få tak i, og en får gode og nyttige svar på alle bedriftsspørsmål som måtte dukke opp hos ferske gründere.

Carr og Stenhjem har kurset seg gjennom Etablerersenterets oppstartskurs, samt innen økonomi og markedsføring.

– I tillegg til de lærerike kursene trengte vi noen som kunne samle alle trådene og fortelle oss helt konkret hvordan vi skulle gå frem. Til det har rådgiveren vår Sandra vært helt unik.

– I forkant av kursene hjalp hun oss i gang med bedriftsplan og hjemmeside, og ga oss alle maler og all informasjon vi trengte om byråkrati, dokumenter og registreringer. I ettertid har hun fulgt oss opp, og kontaktet oss hvis hun har funnet tilbud som kan være relevante for oss.

ROSA: Strikkede demopupper med ulike former for brystvorter er nyttig inventar hos Barselstuen.

BARSELSTUEN ble offisielt startet 13. november i fjor, og siden da har de to damene hatt sitt eget rådgivningssenter å drifte, om enn i en noe annen retning. Forretningsideen deres er å gi kvinner i Bergen et utvidet barseltilbud, som et supplement til det offentlige.

– Det offentlige barseltilbudet har vært i endring de siste årene. Det samme har samfunnet. Besteforeldre, tanter og onkler er ikke alltid så tilgjengelige som de var før i tiden. Ferske foreldre skal helst være selvstendige, og poenget vårt er å gjøre dem best mulig rustet. Det skal føles trygt å komme hjem fra sykehuset, avgjør Stenhjem.

Barselstuen tilbyr fødselsforberedende kurs og ammekurs, og de har også utviklet et kurs rettet mot barseltiden, spesielt tilpasset førstegangsforeldre. I alle kursene deres legges det opp til dialog, og samtalen spisses mot det deltakernes ønsker.

– Kursene våre gir tryggheten som trengs for at for å takle hverdagen med et nyfødt barn. I tillegg tilbyr vi hjemmebesøk og individuell veiledning i våre lokaler, begge deler skreddersydd etter hver enkelt klients behov og ønsker. De fleste er godt forberedt på fødselen, mens det ofte kommer som en overraskelse hvor mye amming og barseltid faktisk krever. Den økte forekomsten av barseldepresjon som vi nå opplever, oppstår fordi mange kvinner ikke klarer å stå i situasjonen som er forventet av dem.

TIDEN GÅR: Det er knappe to år siden Julie Berg Stenhjem var jordmor da Mikael, som er Lillian Marie Carr sitt fjerde barn, kom til verden. Nå løper han rundt på kjappe bein, og sier «brannbil» med kraftig, rullende bergens-r.

FÅ NYFØDTE lar foreldrene sove hele natten, og mange av dem skriker mye. Det er helt normalt, men veldig utmattende.

– En hører om «shaken babys», og om foreldre som blir så på bristepunktet at de får lyst til å kaste ungen sin i veggen. Når det røyner på som verst kan klientene våre ringe oss, og vi kan si: «Legg barnet i sengen og gå ut av rommet. Vi kommer!»

Hos Barselstuen strekker de seg langt for å hjelpe.

– Vi brenner for å kunne gi barnet og familien den støtten de har behov for. Vi vet at det å kunne hjelpe hele familier, ved å gi kompetansen og verktøyene som trengs for å ta vare på et barn, kan forebygge samlivsbrudd, vold mot barn, og barseldepresjon.

Jordmoren oppfordrer sterkt til at begge foreldre deltar, enten det gjelder kursene deres, konsultasjoner, eller når de kommer på hjemmebesøk.

– Vi ønsker sterkt å bidra til å også gjøre partneren trygg. Å komme hjem med et nyfødt barn er en unntakstilstand. Viktigheten av at et par er sammen om barseltiden kan ikke understrekes nok, påpeker hun.

– Gravide, eller nybakte mødre har vanskelig for å konsentrere seg og ta til seg informasjon. Om en har mulighet til å delta sammen er en to om å huske, samtidig som at følelsen av å være to om den nye situasjonen er uvurderlig for forholdet. Økt forståelse for hverandre kan forebygge samlivsbrudd.

FOTO: Veggen på kontoret hos Barselstuen er prydet med bilder fotografert av fødselsfotografen Eva Rose.

CARR HAR i lett trav innhenter sønnen som har fått nok av å sitte i ro og heller vil løpe ute i gangen. Vel tilbake røper hun at de to bak Barselstuen er i ferd med å utvikle et eget partnerkurs.

– Hvilke forventninger har de til foreldrerollen, og til hverandre? Vi vet at læringskurven deres vil bli særdeles bratt. Vanskeligheter, frustrasjon og tårer vil komme. Da er det normalt at en ventilerer mot hverandre. Om de har snakket om dette på forhånd vil de forstå at det ikke handler om deres kjærlighet til hverandre, men at det er situasjonsbetinget.

– Kanskje vi ender opp med å ha dette kurset for bare et par om gangen. Erfaringene vi gjør oss underveis, legger føringer for kursene vi ønsker å tilby i fremtiden, legger Stenhjem til.

BARNEPLEIER: Lillian Marie Carr.

 – HVA GIR dette arbeidet dere?

– Åhh! Det gir oss en helt euforisk glede å se en familie lykkes med det de har strevd med, utbryter Stenhjem.

– Å få tilbakemeldinger om at par har kommet nærmere hverandre etter et kurs hos oss, eller om en kjempefin opplevelse av fødselen som følge av kurset, er ubeskrivelig. «Nå fikk jeg endelig til dette med amming», eller «Nå føler vi oss trygge, vi klarer å slappe av, og vi har det mye bedre.» Jeg har ikke ord for hva det gir meg å bevitne den styrken, tryggheten og gleden personen bak utsagnet utstråler.

– Disse tilbakemeldingene viser oss at kunnskapen vår er viktig. Vi får bekreftet for oss selv at vi gjør en god jobb, smiler Carr.

JORDMOR: Julie Berg Stenhjem.

BÅDE barnepleieren og jordmoren har fortsatt faste stillinger innen sine respektive yrker. Men med tiden, når deres egen bedrift skyter enda mer fart, er de ikke fremmed for å ta steget mot en arbeidshverdag kun som selvstendige næringsdrivende.

– Vi er stolte av det vi har oppnådd til nå. Etter bare få måneder har Barselstuen allerede hjulpet mange. Og vi er stolte over Instagram-kontoen vår som stadig vokser seg større. For det å gjøre bedriften vår synlig og markedsføre oss selv, har vært en bratt læringskurve for vår del.

Spørsmålene de stilte seg selv var mange: Hvordan nå kundene våre? Hvor mye, og hvilken, informasjon skal vi gi? Hvor mye skal vi dele om oss selv, hva blir for personlig, hva er profesjonelt?

– Vi får prøve og feile, avgjør Carr.

– Vi er jo bare mennesker vi også. Mennesker som kanskje har litt for høye ambisjoner. Helst vil vi hjelpe hele Bergen, ivrer hun.

– Drømmen er at ingen skal ha fødselsangst, og heller ikke ammeproblemer. Og samtidig skal vi verne om våre egne samliv og våre egne barn. Det er en balansegang. Vi har landet på at vi må være oss selv, og tenke at det vi gjør er godt nok.

DEMODUKKE: «Thomas» har vekt og lengde som en ekte nyfødt baby.

VISJONER om hvordan Barselstuen skal bli i fremtiden har de mengder av.

– Dette er bare starten, konstaterer Carr.

– På sikt skal vi utvide med flere ansatte, slik at vi kan utvikle flere av ideene, og slik utvide tilbudet vårt. Men først må vi komme oss over startkneiken, og kjenne at Barselstuen står stødig.

En av planene er å leie ut bedriftslokalene deres til «babyshowers», inkludert minikurs i form av utdrag av alle de tre kursene deres.

– Vi har også snakket om å lage podkast, å starte prevensjonsveiledning, svangerskaps- og seksukers-kontroller, og ikke minst har vi planer om å om å utvikle et online-tilbud til dem som bor ute i distriktene. I første omgang vil vi prioritere et digitalt fødselsforberedende kurs, med samtale med jordmor i ettertid. Fysiske kurs er viktige for aktivitet, læring og samhandling, men det er ikke alle som så enkelt har tilgang til dem.

Intervjuets yngste begynner å bli utålmodig. Det er på tide å avslutte.

– Hva er de tre beste rådene deres til andre som ønsker å starte egen bedrift?

– Om du går med en firmadrøm i magen: Våg å satse! Pitch ideen din til en som har kunnskapen som trengs, slik som vi gjorde hos Etablerersenteret. Få hjelp til å forme forretningsideen videre til noe du kan leve av. Du kommer til å angre om du ikke våger.


Les mer info om Barselstuen på: www.barselstuen.no

Forrige
Forrige

Teft for godt lesestoff

Neste
Neste

Strømlinjet klasse