Teft for godt lesestoff

GRÜNDER: Runo Isaksen

Vi har en ny forlagsredaktør «in town» – Runo Isaksen.

Tekst og foto: Irene R. Mjelde 

SOM FORFATTER AV sju romaner, to faglitterære bøker og en ungdomsroman, kjente Runo Isaksen at det var på høy tid å bli sin egen forlegger.

– Mange applauderte, og noen forundret seg over at jeg orket, for det er tøffe tider i forlagsbransjen. Men jeg kjente på et stadig voksende behov for å ta kontroll over mitt eget forfatterskap, økonomisk – og ikke minst kunstnerisk. Dessuten ville jeg så gjerne skape det forlaget jeg selv har ønsket og savnet – et forlag som er i åpen og medskapende dialog med forfatterne og leserne, her på Vestlandet, i Bergen.

Navnet ble Teft forlag. Fordi det klinger godt, bare har én stavelse, er lett å uttale, og gir positive og fremoverlente assosiasjoner.

– Jeg testet ut ulike navn på mer eller mindre tilfeldige personer. De fleste syntes dette var best. Teft forlag er et forlag med teft for hva som rører seg i tiden, konstaterer Isaksen.

På forlagets nettside lyder definisjon slik: «Teft forlag løfter fram nye og engasjerte stemmer fra Vestlandet, og vil utgi bøker som utforsker og utfordrer, inspirerer og beriker. Vi skal treffe tidsånden, være visjonære, og bidra aktivt i samfunnsdebatten i vårt stadig mer flerkulturelle Norge.»

– Forlaget er tett på forfatteren, og jobber helhjertet og målrettet for at bokprosjektene det påtar seg skal fylle sitt potensial til fulle, og slik bli til bøker som forfatteren er stolt av og glad i – og som når ut til mengder av begeistrede lesere.

EGNE UTGIVELSER: Runo Isaksen sin siste bok, ungdomsromanen «Kongen av Sotra», er nominert til U-prisen.

ISAKSEN har hovedfag i litteratur. Han har arbeidet som litteraturkritiker, journalist og kommunikasjonsrådgiver. Han har også undervist i litteratur. Å lære noe nytt driver ham fremover.

– Jeg har etter hvert også utgitt mange bøker. For meg er det å være forfatter ensbetydende med å være i bevegelse, å leke og eksperimentere, og å dyrke kreativitet og frihet.

De siste årene fikk han en opplevelse av at hans «gamle» forlag stivnet litt til. Slik vokste ideen om et eget forlag fram.

– Bergen har et levende litterært miljø, med litteraturstudier på UiB, forfatterstudier, Litteraturhuset og et veldig aktivt bibliotek. Men byen vår har lite forlagsvirksomhet. Jeg så en mulighet og et reelt markedsbehov.

LES: Bokhyller må til på et forlags hjemmekontor.

– HVA LESER du selv, om du bare skal koble av?

– Jeg må nok innrømme at det jeg oftest leser, er egne og andres uferdige manus. Men jeg leser både fag- og skjønnlitteratur, altså. Akkurat nå går det i danske Solvej Balle sin glimrende romanserie «Om utregning av romfang».

Det var under gymnastiden unge Isaksen fikk øynene opp for litteraturen.

– Jeg leste Agnar Mykle, og ble fullstendig solgt. Allerede da slo det meg at det var forfatter jeg skulle bli.

I 1997 debuterte han med romanen «Åpen bok», som han fikk Aschehougs debutantpris for. Siden kom titler som; «Noen har endelig funnet meg», «Ren», og «Om tre dager er jeg fri».

– Bøkene mine handler mye om relasjoner, både som kjærester, og mellom generasjoner og i vennskap. Og om valg vi gjør i livet. Det mellommenneskelige fenger meg.

DEN FORHOLDSVIS FERSKE forlagssjefen jobber bevisst med å finne frem til stemmer som kanskje ikke ville ha endt opp med en bok, om de ikke hadde truffet på akkurat ham.

– Det finnes så mange interessante mennesker, påpeker Isaksen.

Han er opptatt av det globale og det flerkulturelle, og interessen har ført til at han har fartet mye rundt om i verden. En konferanse i Tromsø, der sørafrikaneren André Brink foreleste om apartheid, inspirerte ham til å ta flere reiser til Israel og Palestina.

– Brink snakket om hvordan hvite og mørkhudede forfattere i Sør-Afrika fant hverandre gjennom å lese hverandres bøker. Forståelsen som spredte seg ble en avgjørende kraft for at apartheid ble avskaffet, sa Brink. Det inspirerte meg til å besøke Israel og Palestina, for å forske i hvilken rolle kunst og kultur kan spille i en konflikt.

Resultatet ble boken «Litteratur i krig – Møter med israelske og palestinske forfattere», som også ble oversatt til engelsk og utgitt i USA.

OPPTUR: Å starte eget forlag har gitt Runo Isaksen mange positive opplevelser, mye velvilje, jubelrop og støtte.

– HVA VED etableringsprosessen av Teft forlag er du mest stolt av?

– Jeg har skapt noe reelt – et nytt forlag i Bergen. Aller mest stolt er jeg av å ha klart å bli et ikke bare relevant, men et foretrukket forlag for mange spennende skribenter med mye ekstremt viktig på hjertet. De fleste av disse er debutanter og har aldri gitt ut bok tidligere.

Isaksen nevner spesielt den nye forfatteren Irene Kinunda Afriyie.

– Hun er velkjent for mange her på Vestlandet, som gjestekommentator i Bergens Tidende. Mange har også opplevd henne gjennom Fargespill, der hun var danser og sanger i mange år. Men forfatter var hun ikke før hun debuterte i fjor høst, på Teft forlag!

Forlagsetablereren smiler bredt. Det er dette han syns er det aller kjekkeste med arbeidet som forlagsredaktør – å være i dialog med forfatteren om tekstene, å diskutere hva de vil oppnå, og utfordre dem i å gi mer av seg selv.

– Irene er en blendende forteller. Hun har opplevd så mye i Kongo der hun vokste opp, i ti år som flyktning i ulike afrikanske land, og i Norge, nærmere bestemt Askøy, hvor hun kom som FN-flyktning bare 16 år gammel. Hun forteller med nerve. Stilen hennes er spørrende og utforskende snarere enn konkluderende, og hun bringer inn så friske perspektiver, erfaringer og refleksjoner. Ordene hennes åpner for dialog og økt innsikt og forståelse. Jeg anbefaler virkelig boken hennes: «Jeg er fordi du er – fortellinger om mitt Norge».

DEBUTANT: Teft forlag sin nyeste utgivelse er boken til Irene Kinunda Afriyie.

 LANGS GRÜNDERVEIEN har Isaksen funnet mye støtte og lærdom hos Etablerersenteret. I 2021 deltok han på etablererkurs, og han har siden også fått med seg et kurs i smart forretningsdrift.

– Etablerersenteret består av en liten gjeng rådgivere som jobber hardt for å styrke gründervirksomheten og næringsutviklingen i bergensregionen. Kursene deres er lærerike og inspirerende. De virket tryggende, ved å vise at jeg var på rett vei, at det finnes utallige veier til målet, og at målet gjerne både kan og bør være i bevegelse.

Isaksen påpeker at Etablerersenteret sine kurs også er viktige som møtesteder.

– Ved rådgivningssenteret har jeg truffet mange andre gründere, noe som har gitt meg mange gode samtaler og et stadig større nettverk.

Foreløpig, kanskje for alltid, fungerer det trivelige kontoret i hjemmet i Welhavens gate fint som forlagskontor.

– Jeg innhenter bevisst tjenester fra lokale aktører og har knyttet til meg mange kompetente folk i ulike roller, som jeg engasjerer ved behov. Som for foto, for laging av nettside, design av bokomslag, korrekturlesing, eller som redaktør for mine egne konkrete bokprosjekter. Ikke minst har jeg funnet frem til en dyktig økonomistyrer, og det trengtes, veldig.

Isaksen syns det er viktig å få hjelp til det som for ham kjennes som tunge og kompliserte oppgaver. Slik kan han bruke mest mulig tid på det kreative, det som gjorde at han ville starte forlag i utgangspunktet.

– Samtidig har jeg lært veldig mye om forretningsdrift og forretningsmodellering. Å bygge opp en ny virksomhet er også kreativitet, resonnerer han.

ENN SÅ LENGE har han beholdt sin faste stilling som kommunikasjonsrådgiver, men han ser ikke bort fra at Teft forlag skal bli hans heldagsjobb et sted i fremtiden. Det er mange som har tro på Isaksen og forlaget hans. På den økonomiske siden har støtten kommet fra Kulturrådet, Bergen kommune og Fritt Ord.

– Utviklingsprogrammet Ovasjon har også vært et strålende tiltak for min del. De har et seksukers nettkurs som er rettet mot gründere i kulturbransjen.

– Er det noe du nå i ettertid ser at du kunne gjort annerledes?

– Jeg ser jo hele tiden at jeg kunne gjort mer av ting, og gjort dem enda bedre. Markedsføring for eksempel, er en helt ubegrenset oppgave. Men jeg opplever det som mye gøyere å markedsføre Irene Kinunda Afriyie sin bok enn Runo Isaksen sine, humrer forlagssjefen.

– Har du møtt på noen utfordringer i oppstartfasen?

– Hovedutfordringen handler om økonomi, spesielt i perioden det tar å etablere seg. Å lage en bok er en tidkrevende prosess. Det tar gjerne lang tid fra en starter et forlag og begynner å jobbe med forfattere og deres manus, til at en faktisk har bøker ute på markedet.

Men, dit har Isaksen og forlaget hans kommet nå.

– Da jeg så smått startet forlagsaktivitet i 2021, var det som en del av mitt enkeltpersonsforetak som forfatter. I 2022 startet jeg AS. I tiden som har gått siden da har jeg fått på plass alt det nødvendige; distribusjon, økonomi, vi har bøker på markedet og omsetning, og vi har flere spennende forfattere og bokutgivelser underveis. Nå jobber jeg med tanken om å skalere opp, og hvordan jeg best kan gjøre det.

FRITID: Forlagssjefen velger sofakroken om noe annet enn manus skal leses.

IDEENE om ulike forlagsaktiviteter strømmer på.

– Teft forlag handler om mer enn bøker. Vi skal utfordre tradisjonell tenkning om hva et forlag kan være. En sentral del av visjonen min er å bidra aktivt til å videreutvikle et kreativt og sosialt miljø med base i Bergen, for lesere, forfattere og forlagsfolk. Det hadde vært utrolig kult å få til et skikkelig stødig lokalt forlagsmiljø.

Isaksen har blant annet tanker om å utvikle ulike tilleggstjenester til bokutgivelsene, samt tilrettelagte skrivekurs.

– Lysten på, og intensjonen med å starte eget forlag handlet jo også om det sosiale, og forlagsbransjen har mye å gå på, mener han.

– Så skal jeg fortsette med å skrive egne bøker, ikke låse meg, men være fri og åpen i forhold til sjangere og uttrykksformer. Og jeg skal finne frem til og dyrke nye forfatterstemmer som fortjener støtte og inspirasjon. Fremtiden blir spennende!

– Hva er dine beste råd til andre som ønsker å starte egen bedrift?

– Først og fremst, og viktigst av alt: Gjør det! Det kan faktisk, og helt reelt, gå skikkelig knallbra!

Forlagsgründeren påpeker at det er flere grep du kan ta for å sikre at det ikke går ekstremt ille.

– Økonomistyring trengs, så knytt til deg en eller flere personer som kan faget, om du ikke har tid og kompetanse til å håndtere det selv. Og snakk med folk som kan bransjen du vil inn i, spør om alt du lurer på, og lytt til svarene. Folk er veldig ofte klare til å dele. Det handler om å spisse satsingen din, til å finne din unike inngang – som samtidig forhåpentligvis innebærer at du får utnytte og videreutvikle dine spesielle interesser og talenter. Personlig vekst og forretningsvekst i ett – det tenker jeg er optimalt.


Les mer info om Teft Forlag på: www.teftforlag.no

Forrige
Forrige

Billeg og berekraftig bygging

Neste
Neste

Brennende barselhjelp