Støtter for stø kurs
– Vi ønsker å være et kompass i et overveldende informasjonslandskap, og gjøre det enklere for kundene våre å ta matvalg som styrker helse, livskvalitet og mestring i hverdagen, sier ernæringsfysiologene Karoline Gussiås Ohr og Marie Strøm.
Tekst og foto: Irene R. Mjelde
– JEG BLE ernæringsfysiolog fordi jeg ønsker å hjelpe mennesker, forteller Marie Strøm (28).
Som tenåring led hun selv av alvorlig spiseforstyrrelse, og da det var tid for å velge studieretning, kjentes det viktig for henne å gi litt tilbake for all den gode hjelpen hun hadde fått gjennom sin tidligere sykdomsperiode.
– Ernæring er et viktig tema i dagens samfunn. Det angår alle, og det påvirker alle. Mat er så mye mer enn bare næring. Det er glede, kultur, tradisjon, samvær og samhold.
Nå har Strøm startet bedriften Kostkompasset AS, sammen med Karoline Gussiås Ohr (26). De to ble kjent da de begge var masterstudenter innen klinisk ernæringsfysiologi ved Universitetet i Bergen (UiB).
– Jeg har alltid vært glad i å lage mat, og interessert i hvordan det vi spiser påvirker kroppen vår. For meg falt det seg helt naturlig å utdanne seg innen denne fagretningen, sier Ohr.
GRÜNDER: Klinisk ernæringsfysiolog Marie Strøm.
– JEG BLE ernæringsfysiolog fordi jeg ønsker å hjelpe mennesker, forteller Marie Strøm (28).
Som tenåring led hun selv av alvorlig spiseforstyrrelse, og da det var tid for å velge studieretning, kjentes det viktig for henne å gi litt tilbake for all den gode hjelpen hun hadde fått gjennom sin tidligere sykdomsperiode.
– Ernæring er et viktig tema i dagens samfunn. Det angår alle, og det påvirker alle. Mat er så mye mer enn bare næring. Det er glede, kultur, tradisjon, samvær og samhold.
Nå har Strøm startet bedriften Kostkompasset AS, sammen med Karoline Gussiås Ohr (26). De to ble kjent da de begge var masterstudenter innen klinisk ernæringsfysiologi ved Universitetet i Bergen (UiB).
– Jeg har alltid vært glad i å lage mat, og interessert i hvordan det vi spiser påvirker kroppen vår. For meg falt det seg helt naturlig å utdanne seg innen denne fagretningen, sier Ohr.
GRÜNDER: Klinisk ernæringsfysiolog Karoline Gussiås Ohr.
KOSTKOMPASSET tilbyr evidensbasert og forskningsankret personlig ernæringsveiledning, med fleksible og tilgjengelige tjenester for privatpersoner og virksomheter – både enkeltkonsultasjoner og mer langvarig oppfølging. Tjenestene retter seg mot personer med helseutfordringer som; overvekt, underernæring, diabetes, hjerte- og karsykdommer, kreft, mage-/tarmlidelser, matallergier og intoleranser.
– Tilbudet vårt er også perfekt for friske mennesker som ønsker å lære og spise sunnere, få kunnskap om plantebasert kosthold, å optimalisere treningsprestasjonen sin, eller å få ernæringsrådgivning ved for eksempel graviditet, redegjør Strøm.
– Vi holder også kurs og foredrag for bedrifter, skoler, idrettslag, institusjoner og helsepersonell som ønsker kompetanseheving innen ernæring og helse, supplerer Ohr.
Gjennom markedsføring, veiledning og formidling vil de bidra til at flere får tilgang til oppdatert, nyansert og forskningsbasert ernæringskunnskap.
– I en tid med stor informasjonsflyt, og mye feilinformasjon, ønsker vi å være en tydelig og faglig forankret stemme. Kostkompasset skal være rådgiveren som veileder, hjelper, støtter og motiverer.
TILGANGEN til kliniske ernæringsfysiologer i det offentlige helsevesenet er i dag begrenset, og de to gründerne påpeker at det er mange som ikke får den hjelpen de trenger.
– Behovet der ute er stort, men en må bli syk før en kan bli henvist til ernæringsfysiolog. Det holder ikke at en ønsker å investere i helsen sin for å forebygge at en blir syk, sier Strøm.
– Vi har et sterkt ønske om å gjøre ernæringsbehandling lettere tilgjengelig for flere. Med Kostkompasset kan vi tilby et fleksibelt og faglig trygt supplement til det offentlige – og bidra til at flere tar valg som fremmer helse og forebygger sykdom.
MØTE: Planlegging og strukturering må til for driftere av egen virksomhet.
PROSESSEN med bedriftsetableringen startet høsten 2024, og i april i år tok Kostkompasset imot sine første klienter. Per i dag baserer de to gründerne seg på digitale konsultasjoner, men i fremtiden håper de å også kunne tilby fysiske oppmøter i egne lokaler. Opprinnelig er Strøm fra Nord-Norge og Ohr fra Molde, og det å, en gang i fremtiden, tilsette flere og åpne filialer flere steder i landet, er ikke en fremmed tanke for dem.
– Men det som gjelder for oss nå, er å gjøre tilbudet vårt kjent, konstaterer Ohr.
– Vi er i en tidlig fase, og det tar tid å bygge en merkevare med tillit og troverdighet, men det er dette vi brenner for og ønsker å jobbe med i fremtiden. Med arbeidet vi legger ned i Kostkompasset skaper vi for oss selv en arbeidsplass som kombinerer faglig utvikling, fleksibilitet og mening i hverdagen.
For å stille enda sterkere fordyper begge seg nå i videre studier – Ohr innen psykologi og Strøm i idrettsernæring.
– Samtidig som vi bygger opp bedriften vår, vil vi styrke kunnskapen vår ytterligere, for å kunne gi enda mer målrettet og spesialisert veiledning og oppfølging.
Å STARTE BEDRIFT koster, på flere måter. Begge de to gründerne har andre jobber ved siden av oppbygningen av bedriften.
– Jeg veileder om ernæring og helse på dagtid, og serverer hamburgere og pommes frites på kveldstid, røper Strøm.
– Det er frustrerende, men økonomisk nødvendig, for øyeblikket. Det oppfordres om flere kvinnelige gründere, men det er på ingen måte lagt til rette for opprettelse av små firmaer innen helsefag. Vi har ikke klart å finne frem til noen form for økonomisk støtte som det er mulig for oss å søke om.
Behandling hos private klinisk ernæringsterapeuter er ikke underlagt Helfo-refusjon, noe som gjør konsultasjoner hos Kostkompasset dyrere enn gjennom det offentlige helsevesenet.
– Det er en utfordring å skulle prissette sin egen kunnskap. Enkelte potensielle kunder syns tilbudet vårt koster for mye, men det vi tilbyr er verktøy og kunnskap som kan brukes, og gi helsefordeler, for resten av livet.
SOM NYUTDANNET føles det vanskelig for dem å stikke seg frem, og som ferske gründere kjenner de på frykten for å tråkke feil.
– De første fire månedene av planleggingen gjorde vi jo bare ting vi ikke kunne. Valg av journalsystem, plikter vi har som helsepersonell, lover og regler for aksjeselskap – det ble en bratt læringskurve og mye usikkerhet. Vi kunne bruke en time på en mail med to linjer, fordi vi ville fremstå så profesjonelle som mulig, innrømmer Strøm.
Men en vokser på å utfordre seg selv. «Om dette ikke går bra, så har vi uansett lært enormt mye», trøstet de seg med, og fant stor styrke i å være to.
– Selv om det har vært mye nytt, så har det også vært utrolig givende, motiverende, og lærerikt. Vi er nok ikke av dem som skriker høyest, men terskelen for hva som er en utfordring senkes stadig, etter hvert som vi pusher oss selv videre. Nylig tok jeg mot til meg og presenterte Kostkompasset på TikTok, selv om det i starten var forferdelig ubehagelig å filme seg selv. Og her en dag ringte jeg ordføreren i en kommune, fordi hun ikke hadde svart på mailen min, sier hun, og ler.
De er stolte av å ha vågd, og de er stolte av å ha skapt et tilbud som kombinerer høy faglig kvalitet og tilgjengelighet.
– Ikke minst er vi stolte av at vi har etablert et samarbeid der vi utfyller hverandre – og har klart å bygge opp noe solid på kort tid.
Å HA ETABLERERSENTERET med seg på gründerferden, har vært et uvurderlig gode for skaperne av Kostkompasset. De har deltatt på etablererkurs, økonomikurs og markedsføringskurs, samt benyttet seg av rådgivningstjenesten til senteret. I tillegg har de deltatt på flere interessante frokostmøter.
– Kursene ga oss et verdifullt rammeverk og konkrete verktøy for å kunne starte opp bedriften vår med trygghet og struktur. De ga en fin introduksjon til sentrale temaer som forretningsmodell, målgruppe, økonomi og markedsføring, fastslår Ohr.
Den individuelle rådgivningen har også vært svært verdifull for å få konkret veiledning og gode sparringspartnere i viktige avgjørelser.
– Vi opplever Etablerersenteret som en utrolig god støtte for gründere. Rådgiverne ved senteret er tilgjengelige, engasjerte og har en imponerende bredde i kompetansen de tilbyr. Vi er veldig takknemlige for hjelpen vi har fått!
Rådene de to etablererne bak Kostkompasset sender med til andre gründere, er disse:
1. Våg å gå i gang før alt er perfekt – man lærer underveis.
2. Bruk nettverk og støttetjenester – det er lov å be om hjelp.
3. Vært tydelig på hvem du er, hva du tilbyr, og hvorfor det har verdi.
Kostkompassets nettside: www.kostkompasset.no