Ferskt filmeventyr

Positiviteten ikke bare bobler, den formelig spruter av den kreative, unge gjengen i filmforetaket Rett Vest AS.

Tekst og foto: Irene R. Mjelde

– «Æ VA SÅ sjukt lei av sny» utbryter Jonatan Ottesen på upåvirket nordnorsk dialekt. Han er født og oppvokst i Vesterålen. Nå er tjuetoåringen kreativ leder i filmforetaket Rett Vest AS i Bergen.

– Flere ganger måtte jeg be naboen om å grave meg ut. Ytterdøra mi hadde det med å snø igjen, og jeg kom meg ikke ut og på jobb.

Kompisen fra enda lenger nord i landet, Johannes Vang, var allerede på plass i Bergen og lokket med varmere vær: «Kom nedover. Vi finner alltids en jobb til deg også.»

LÆRE: Kreativ leder Jonatan Ottesen er dronefører hos Rett Vest. Lærling Jonathan Vang er ivrig elev.

RETT VEST AS ble startet i november i 2021, men opptakten hadde allerede vart en stund. De to ungdommene møtte hverandre da de begge var elever ved Hadsel videregående skole i Vesterålen. I 2018 startet de ungdomsbedriften Fønix Media, og de gjorde såpass suksess at de allerede som sekstenåringer startet hvert sitt enkeltpersonsforetak. De var også begge lærlinger innen medier, som en del av den videregående skolen. Etterpå gikk turen altså sørover, og få måneder etter at blekket hadde tørket på vitnemålene var Rett Vest AS registrert i Brønnøysundregistrene.

– Det har vært en utrolig reise. Da vi skjønte at det ikke fantes andre filmproduksjonsselskaper i bergensområdet med utelukkende ung besetning, stupte vi med hodet først inn i bransjen. Med enormt engasjement, og litt forkunnskap fra videregående, har vi allerede kommet langt, smiler Ottesen fra kaffekroken i filmforetakets lokaler på Kronstad, like utenfor Bergen sentrum.

Rett Vest er totalleverandør av multimediaprodukter for kultur- og næringsliv på Vestlandet og i Vesterålen. De produserer reklame og informasjonsvideoer, dekker eventer, og gjør «livestreaming» av arrangementer og foredrag.

– Hos oss går vi fra idé til skjerm, uten mellomledd som byråer og konsulenter. Vi sørger for en effektiv produksjon, slik at du har videokampanjen din klar til publisering innen kort tid, reklamerer Ottesen.

Hovedfokuset deres er videoproduksjon, men som totalleverandør er det viktig for dem å kunne levere alt kunden måtte trenge. Derfor tilbyr Rett Vest også fotografering, grafisk design og tekstbaserte tjenester.

– Hva gjorde dere for å få de første oppdragene?

– Jeg vet ikke helt. Alt bare la seg til rette. Vi fikk først en del oppdrag fra kjentfolk og tidligere kunder fra ungdomsbedriften vår. Da folk begynte å snakke om kvaliteten vi leverte kom kundene rullende inn. Jeg tror også at jobben vi har gjort i sosiale medier har vært viktig.

KOS: Trivsel på jobb er viktig hos mediebedriften Rett Vest.

ET STORT nettverk av frilansere i alle mediefagfunksjoner stiller seg til rådighet. Mange ønsker jobb i bedriften, og for å hjelpe andre unge filmspirer inn på markedet søker Rett Vest om økonomisk støtte, og får det. Johannes sin bror, attenårige Jonathan Vang, nølte ikke med å flytte sørover han også, da han fikk tilbud om å bli lærling i filmcrewet.

– Jeg hadde allerede fått et jobbtilbud hjemme, men da jeg måkte trappen for tredje gang på samme dag, tenkte jeg: «Dette går ikke lenger. Jeg flytter!»

Attenåringen misunnes av kameratene nordpå, og er seg bevisst at han har lagt gullegget.

– Jeg syns det var imponerende av oss å bli godkjent som lærebedrift etter bare tre måneders drift, sier Ottesen.

– Det er faktisk bare to bedrifter i hele Vestland fylke som ansetter lærlinger i innholdsproduksjonsfaget. Vi skulle gjerne sett at flere så verdien av lærlingordningen.

SAMISK: Brødrene Vang, daglig leder Johannes og lærling Jonathan, kommer fra en liten bygd i Nord-Troms. De har innslag av sjøsamisk blod i årene, og på veggen på kontoret henger en plansje med litt språkhjelp.

DET ER bare de to «Jonatanene» som er på kontoret denne dagen. Daglig leder Johannes Vang er i Sverige, der han har et arbeidsoppdrag i en spillefilmproduksjon. Filmfotograf Birk Øren er i Bergen sentrum for å spise lunsj med kronprinsen. Den siste måneden har han vært om bord Statsraad Lehmkuhl og filmet siste innspurt av det to år lange forskningsseilaset.

Ottesen og lærling Vang tar lunsjen samtidig som de intervjues av Etablerersenterets journalist.

– Dette er en arbeidsplass med mye «slack». Vi har ingen sur sjef over oss og kan ta ting som de kommer. Lunsjen tar vi når vi er sultne, og den er så lang som vi føler for.

De tar det igjen når de er ute på oppdrag og arbeidet kaller kontinuerlig.

– Alle vet hva som må til og gjør det de skal når det trengs. Når det er rolige dager tar vi oss tid til å ha det artig, med mye sosialt og mye hygge.

Den eneste faste regelen er at de skal være på plass på kontoret innen ti over ni om morgenen. Den som kommer seinere enn det må kjøpe brus til alle de andre.

– Det ble en del brusdrikking i vinter, røper Jonathan den yngste.

RETRO: Over døra til fotorommet troner det gamle kinoskiltet til Sotra kino. Det har de kjøpt av en lokal samler.

RETROSTILEN det unge filmteamet har innredet kontorlokalet sitt med kom av seg selv. Etter et jobboppdrag på en spillefilm fikk de kjøpe møblene fra settet. Derav 70-tallssofaen i rød velur og kaffebordet med rokokkosnert. Mellom nye, nesten støvfrie pc-skjermer står matsjende innslag, som førhistoriske radioer og en grå «snurretelefon» fra bestemors tid. På platespilleren snurrer en gul LP med det nordnorske bandet Resirkulert.

Til og med Ottesen sin hund, en seksårig bull terrier ved navn Haki, har retrosnev over seg. Han kom til i gjengen som omplasseringshund for ett år siden.

– Av personlig lønn tar vi bare ut akkurat så mye vi trenger for at hverdagen på hjemmefronten skal gå rundt. Målet for fremtiden er å kunne jobbe med dokumentar- og kortfilmer, samt større reklameprosjekter. Derfor går alt overskuddet vårt til å finansiere produksjoner vi selv har lyst å lage. Vi tror at profilen vår får et positivt rykte når vi viser at vi fortsetter å gjøre det vi brenner for, selv når det ikke gir inntekt. Penger er ikke alt, fastslår Ottesen.

– Vi lever av hobbyen vår, og samtidig har vi det kjempegøy. Rett Vest føles som en personlig bragd.

FILM: Lærling Vang er ofte i gang på klipperommet.

PÅ TELEFON fra Sverige supplerer daglig leder Johannes Vang kollegaens utsagn.

– Vi vil livnære oss av det vi liker aller best, å fortelle historier. Enten det gjelder dokumentarfilm, eller en annen bedrifts historie gjennom reklame, er dette lidenskapen vår. Vi ser det som et stort privilegium å kunne leve av hobbyen vår.

Størstedelen av kundegruppen har de på Vestlandet, med en del oppdrag tikker også inn via kontakter i deres oppvekstlandsdel Nord-Norge. Den siste tiden har Rett Vest også hatt enkelte internasjonale oppdrag.

– Nylig samarbeidet vi med et firma på Sri Lanka om en reklamefilm for et internasjonalt selskap. Dét var kult! stråler Vang gjennom telefonlinjen.

Daglig leder Johannes Vang

(Foto: Rett Vest AS)

Filmfotograf Birk Øren

(Foto: Rett Vest AS)

ETABLERERSENTERET har gjort nytte for seg for det unge film-laget.

– Jeg hadde egne rådgivningstimer og fikk mange gode tips om hvordan jeg skulle styre skuten i starten. Det har hatt stor betydning for hvordan vi har tenkt om våre egne strategier.

Hele filmlaget har benyttet seg av Etablerersenterets Treffpunkt. Dette er gratis frokostmøter med nyttige og varierte foredrag. 

– Disse har vært svært lærerike, og slike treff er en flott måte å møte andre nyetablerte bedrifter i vår region. En lærer mye ved å lytte til andres gründerhistorier. Etablerersenteret er et supert tilbud til oss gründere.

Generelt opplever de å bli godt tatt imot i bransjen.

– Det er mange som heier på en ung gjeng som våger å satse. Jeg er stolt av det vi har fått til på bare halvannet år. Det første driftsåret tredoblet vi forventet omsetning, og vi ser for oss å overgå det i år. Jeg lever med mottoet «Det ordner seg for flinke gutter». Det har vist seg å stemme så langt.

Vang vet at det er en tøff tid i bransjen han har valgt seg.

– Med økte priser står ikke film og foto øverst på prioriteringslisten. Men det er nå vi vil sette inn støtet. Klarer vi en slik tid, klarer vi alt.

SUKSESS: Rett Vest sin kortfilm «Rede», med Anne Regine Ellingsæter fra NRK-serien «Lykkeland» i en av hovedrollene, har allerede høstet sju internasjonale priser.

(Foto: Rett Vest AS)

 

Rådene den daglige lederen ønsker å sende med videre til andre unge gründersjeler er disse:

1. Gjør det du liker! Hvis du ikke blir motivert av det du holder på med, kommer du ingen vei.

2. Kommunikasjon er viktig! I en hektisk hverdag kan det være vanskelig å huske på alt, men jeg anbefaler virkelig å ta seg tid til å svare på henvendelser så fort en kan. I gründerlivet må du legge inn litt ekstra, selv når det er kveld eller helg.

3. Stå på, legg inn godt arbeid og ta dagen med et smil, så går det som regel bra. Det ordner seg for flinke folk.


Mer om Rett Vest AS finner du på www.rettvestfilm.com

Forrige
Forrige

Toppen av frisørlykke

Neste
Neste

Sjøsprøyt i medvind