Hjertefølt jobbhjelp 

– Verden har så mye å tilby om du tar tak i situasjonen og våger deg ut av komfortsonen, lokker karrierecoach Jorunn Austgulen. 

Tekst og foto: Irene R. Mjelde 

– MIN VISJON er å bidra til at flest mulig mennesker får brukt sine ressurser og sitt potensiale, i en jobb hvor de trives, ivrer Jorunn Austgulen.

Hun er gründeren bak KarriereMatch – coachen som brenner for at hvert enkelt menneske skal få det beste ut av livet sitt.

– Jeg synes det er fantastisk inspirerende å møte mennesker som virkelig er engasjert i det de holder på med, enten det er i jobbsammenheng, eller privat. Entusiasmen, energien og gleden deres smitter over på omgivelsene. Dette ønsker jeg å se mer av i samfunnet vårt, presiserer hun. 

POSITIVITET: – Jeg er evig optimist. Jeg vil ikke tenke på alt som kan gå galt, sier gründer Jorunn Austgulen.

KARRIEREMATCH tilbyr karriereomstillingstjenester, coaching og jobbveiledning, med fokus på voksne som er i endringsprosess i forhold til jobb og karriere.

– Coaching er sparring, utforsking og problemløsing gjennom samtaler, redegjør Austgulen.

– En coachingprosess bidrar til selvforståelse, oversikt og klarhet, og fører til økt bevissthet rundt viktige områder i livet. Slik blir du bedre rustet til å ta aktive og bevisste valg, basert på dine egne verdier og interesser. Dette er verdifull ballast i møte med overganger og utfordringer, på alle livets arenaer.

For bedrifter tilbyr KarriereMatch tilpasset medarbeidercoaching, karriereutvikling og sykefraværsoppfølging.

– Det er god økonomi i å bevisstgjøre seg den skjulte kompetansen i et team eller en bedrift. Gjennom individuell coaching og karriereveiledning får arbeidstakere mulighet til å reflektere over egen arbeidssituasjon, og lære mer om seg selv og egne styrker. Dette bidrar til at de får brukt sin kompetanse til det beste for virksomheten de er ansatt i.

Austgulen påpeker at det å være seg bevisst hva en trives med, og motiveres av, er viktig for å takle en travel arbeidshverdag.

– Det er god forebyggende medisin i å være engasjert i noe som betyr noe for deg. Karriereveiledning som forebyggende tiltak mot sykemeldinger er nyttig i alle bedrifter, og spesielt i bedrifter som er preget av endringer og utfordringer.

ERFAREN: Jorunn Austgulen er sertifisert coach med videreutdanning innenfor coaching og karriereveiledning, utdannet ved BI og NTNU.

COACHEN mener at altfor mange, spesielt voksne kvinner, velger å bli i en arbeidssituasjon de av ulike årsaker ikke lenger trives i. Fordi de ikke våger, eller finner overskudd, til å gjøre en endring, eller fordi de tror at det ikke finnes nye muligheter for godt voksne.

– Endring kan være krevende, og derfor velger mange å bli i det vante og trygge. Jeg treffer førtifemåringer som ser for seg å «holde ut» frem til pensjonsalder i en jobb de mistrives i.

Austgulen snapper nærmest etter pusten av frustrert iver.

– Jeg opplever det nærmest som en folkesykdom. Arbeidslivet er stressende, men om du i tillegg har en jobb som ikke er i tråd med verdiene og interessene dine, suger den energien ut av deg. Noen drar det så langt at de blir syke av det. Dette er ingen tjent med, hverken enkeltmennesker, bedrifter eller samfunn.

– Hva må til for at arbeidstakere skal trives på arbeidsplassen?

– Vi trenger å bli sett og hørt, anerkjent og respektert, og vi trenger å få brukt egne unike ressurser og potensialer. Alle mennesker trenger å føle seg som en verdifull del av «maskineriet».

Nå er Austgulen på leting etter en pilotbedrift som kan tenke seg å benytte seg av KarriereMatch sitt tilbud, til nedsatt kostnad, mot å senere bli brukt som referansebedrift.

– Jeg skal gjøre tilbudet mitt ettertraktet, for tjenestene mine trengs virkelig der ute!

COACHING: Personlig veiledning er en viktig del av KarriereMatch sitt tilbud.

INNENFOR PRIVATMARKEDET ønsker Austgulen å tilby gruppe-coaching med individuell oppfølging, for voksne kvinner.

– Ikke nødvendigvis bare for dem som mistrives, men som bevisstgjøring. Altfor mange gror fast i situasjonen sin, og de tror at det de står i er unikt. I grupper med likesinnede kan de hente støtte og inspirasjon hos hverandre.

Hun presiserer at det handler om å ta ansvar for seg selv og sin egen situasjon.

– Vi må se overføringsverdien fra det vi har i dag, inn i noe nytt. Den uformelle kompetansen vi alle sitter på blir altfor lite anerkjent. Kompetanseheving trenger ikke være å sette seg på skolebenken igjen, det finnes massevis av kortere kurs innen de fleste interesse- og realkompetanseretninger. En tåler så mye mer arbeidsbelastning hvis en er på det riktige stedet.

Alt henger sammen. En dårlig arbeidshverdag går ut over familielivet. Og omvendt. Hva som må til for å forbedre situasjonen er individuelt. Derfor skreddersyr Karrierematch prosessen for hvert enkelt menneske.

– Det å ta vare på seg selv, spesielt når livet blir tøft, har så utrolig mye å si. Det gir styrke, understreker coachen, før hun legger til:

– Men en trenger jo ikke vente til livet er tøft.

ALLEREDE i 2010 ble KarriereMatch registrert i Brønnøysundregistrene. På den tiden var Austgulen under utdanning innenfor coaching og karriereveiledning. Planen var å etablere eget firma rett etter endt skolegang. Slik gikk det ikke.

– Jeg mistet samboeren min i selvmord og ble alene med våre to døtre. Tanken om eget firma ble lagt på vent på ubestemt tid.  

Årene som pårørende til samboeren som slet med depresjon, har gitt henne stort engasjement for å se og løfte frem de menneskelige ressursene som finnes bak ulike livsutfordringer og lidelser.

– Helsevesenet møtte oss med et ensidig fokus på diagnoser og medisiner. Sjelden, eller aldri, opplevde jeg at Roberto ble sett på som det ressurssterke mennesket han var bak sykdommen. Det har gjort meg opptatt av å se det ekte og unike med hver person, og gitt meg god teft for å se deres potensiale.

Fra det siste tiåret har hun omfattende arbeidserfaring fra spesialisthelsetjenesten i Helse Bergen. Der jobbet hun med arbeidsrettet støtte til pasienter i ulike behandlingsforløp, og fikk etter hvert god kjennskap til lokalt næringsliv, samt til oppfølging med Nav og andre aktuelle instanser.

– Jeg har en variert arbeidsbakgrunn. I ungdommen bodde jeg i Tyskland i seks år, der jeg etter utdanning innen hudpleie arbeidet hos en hudlege og i parfymeri. Vel hjemme ble det i mange år arbeid innen salg og service ved Bergen lufthavn, og som konsulent for Estée Lauder Companies.

Men etter år som pårørende, samtidig som hun var småbarnsmor og travelt skiftarbeider med teamlederansvar, sa det stopp. Hun hadde brent seg helt ut. «Gå hjem og hvil deg på sofaen» var dommen fra legen. Men der på sofaen spant tankene videre. Så begynte hun coachutdanningen.

– Da jeg var liten var det ingenting som het «coach». Men jeg har alltid hatt interesse for personlig utvikling, psykologi og kommunikasjon, så det har nok alltid lagt en liten coach i meg.

COACHING: Personlig veiledning er en viktig del av KarriereMatch sitt tilbud.

 

GJENNOM sitt arbeide i spesialisthelsetjenesten har Austgulen møtt mange mennesker i krise.

– Det er så utrolig givende å få møte personen bak førsteinntrykket, det ekte og ærlige. Å finne det som bor i hvert menneske, å se ressursene som skjuler seg bak overflaten hos dem som tilsynelatende er «helt ute». Når mennesker møter tillit og trygghet åpner de seg. Å få være med på deres reise er helt fantastisk.

Hun har selv vært der, og denne damen har hjertet med seg i sin samhandling med andre.

– Det er viktig for meg å være autentisk, oppriktig og inspirerende for andre.

– Hvordan lyder tilbakemeldingene fra kundene dine?

Austgulen drar litt på det. Å rose seg selv ligger langt inne.

– Kundene mine sier de føler seg forstått, og trygge i mitt selskap. De opplever meg som tillitsvekkende, ekte og ærlig, og uttaler at jeg gir dem håp og inspirasjon. De føler at jeg virkelig bryr meg.

Det å ta seg god tid til hvert enkelt er en forutsetning for fremtidig suksess, understreker karriereveilederen.

– All verdens utdanning og titler gjør ikke nødvendigvis en person egnet til dialog med et menneske som sliter. Jeg er en imøtekommende, profesjonell sparringspartner som kan være tett følge på veien gjennom ulike endringsprosesser i livet, enten det er i jobbsammenheng eller privat.

– Hva er din drivkraft? Hva gjør deg god i jobben din?

Ordflommen stopper et lite øyeblikk mens Austgulen tenker over spørsmålet.

– Det som virkelig tenner flammen i meg er når det ikke vises respekt for hverandres ulikheter og livssituasjoner – Når ressurssterke, flotte mennesker blir tråkket på i «systemet», eller blir ignorert i en jobbsøkerprosess fordi de ikke passer inn i A4-malen. Så mange ressurser i samfunnet blir ikke sett og anerkjent. Vi kan ikke ha det sånn. Det koster mennesker og samfunnet altfor mye.

Austgulen er også opptatt av at hver og en av oss må ta ansvar for egen livskvalitet.

– Det som gjør meg god i jobben min er kombinasjonen av min uformelle kompetanse og egenerfaring, sammen med min formelle utdanning og arbeidserfaring. Jeg har fått en genuin interesse og et stort engasjement for å løfte frem potensial og ressurser i mennesker.

VELKOMST: Renate Hjelme, senterleder hos Regus lokalisert på Flesland, ønsker Jorunn Austgulen og hennes KarriereMatch hjertelig velkommen som leietaker.

I 2022 sa hun opp den faste stillingen som jobbspesialist til fordel for fullt fokus på etablering av foretaket sitt.

– Jeg startet eget firma fordi jeg ønsker, og har behov for, å jobbe selvstendig, fritt og kreativt, utenfor rammer, regler, systemer og metoder, forteller gründeren.

– Å være bedriftsetablerer er spennende, inspirerende og lærerikt, men også tidvis svært krevende og slitsomt. Læringskurven er bratt, med mye å sette seg inn i og mange roller som skal fylles. Å starte eget firma er noe en virkelig må ville, for en må ofre mye, og ofte stå i utfordringer og ubehag over tid for å komme dit en ønsker.

Blant annet har det å promotere seg på sosiale medier vært en hard nøtt for Austgulen.

– Jeg, som knapt visste hvordan en la ut et innlegg på Facebook måtte sette meg inn i alt dette tekniske. Det har vært et mareritt, sukker hun.

Privatøkonomien definerer hun som «helt kjørt». Bilen er solgt, det samme er en del av møblene. Fredagsroser på bordet og restaurantbesøk er historie, foreløpig.

– Men alt er verdt det, for dette betyr så mye for meg. En er nødt til å våge å gi slipp på noe for å oppnå noe nytt. Jeg er stolt og glad for at jeg våget å si opp en trygg jobb som jeg trivdes i, for å begi meg ut på denne risikable reisen.

ETABLERERSENTERET sine kurs og ulike arrangementer har Austgulen benyttet i fullt monn.

– Det har vært både kjekt og lærerikt, samt bidratt til at jeg har utviklet et verdifullt nettverk. Jeg har også deltatt på GründerLab og Google Veksthus sin inkubator «We start», for kvinnelige gründere.

I sin tidligere faste stilling som jobbveileder satte hun stor pris på arbeidet og på kollegaene hun forlot.

– Da jeg valgte bort det gode jobbfellesskapet til fordel for gründerlivet, var det viktig for meg å kompensere med andre mennesker. Og da veldig gjerne noen som engasjerer seg fullt ut for sine egne bedrifter, noen med «passion», gløder Austgulen.

Til andre som vurderer å bli gründere er hennes beste tips å søke råd og bistand i omgivelsene rundt deg.

– Oppsøk gründermiljøer og bli en del av et inspirerende og lærerikt nettverk. Ta også godt vare på deg selv og helsen din på veien. Det er lett å ta på seg for mye og glemme de viktige pausene. Og sist, men absolutt ikke minst, sørg for å beholde gleden og lidenskapen for jobben du gjør.

 

Nettadressen til KarriereMatch er www.karrierematch.no 


Forrige
Forrige

Smak av kortreist sommar

Neste
Neste

Toppen av frisørlykke