Areias arkitektur

Gründer: Paulo Areia

ARKITEKT: Gründeren bak Arkontor, Paulo Areia, stortrives med jobben sin.

– Å ha en god opplevelse av arbeidet er viktig for meg, uttaler Paulo Areia.

Tekst og foto: Irene R. Mjelde

– JEG HAR ALLTID, helt siden jeg var barn, vært fasinert av bygninger. Enten det var fargeblyanter, sand eller Lego jeg hadde i hendene var det hus og byggverk det gikk i, forteller Paulo Areia.

I 20 år har den dedikerte arkitekten arbeidet for ulike arkitektfirmaer, for det meste i Portugal og i Norge, men også i andre europeiske land. Han planla, designet og tegnet store byggeprosjekter som sykehus, skoler, firma- og forretningsbygg, men da tegningene ble levert var jobben gjort.

– Jeg savnet det å kunne følge et oppdrag fra begynnelse til slutt – å ha mulighet til å legge sjelen i hele prosessen, helt fra råtomt til ferdig innflyttingsklar bygning. Og ikke minst savnet jeg et tett samarbeid med kunden, forteller den portugisiskfødte førtifemåringen.

Fra 2017 begynte han derfor å legge til rette for en selvstendig yrkesfremtid. Enkeltpersonforetaket Arkontor så etter hvert dagens lys, og Areia har fått arbeidshverdagen han drømte om.

– Det er ikke lenger de store prosjektene som står øverst på ønskelisten for oppdrag. Nå er det bolighus og nær kundekontakt som gjelder, fastslår han.

– I starten var det perioder der utgiftene var høyere enn inntektene, noe som selvfølgelig kan være en utfordring, men penger er ikke alt her i verden. For meg teller trivselen mer enn å ha store summer i banken. Trivsel er med på å skape god helse, og med god helse blir resten bra også.

KONTOR: Paulo Areia sitt Arkontor har hovedbase på Kokstad.

ARKONTOR tilbyr designfokusert boligtegning med oppfølging og teknisk rådgiving gjennom hele byggeperioden. Arkitektfirmaet designer enkle, moderne hjem, inspirert av, og tilpasset omgivelsene rundt, og tar også mindre oppdrag i forbindelse med oppgradering og rehabilitering av eksisterende bygninger. Selv om Areia fortsatt er åpen for større oppdrag som komplekse leilighetsbygg og industrianlegg, ligger hovedfokuset nå i å tegne private boliger med dedikerte løsninger, gjennomtenkt til fingerspissene.

– Jeg starter med å sette meg inn i forholdene på tomten; som hvor solen går ned, hvor det er finest utsikt, eller hvilken beplantning som skal bevares. Å gjøre skikkelig befaring på tomten er like viktig som tegneprosessen, understreker arkitekten.

Der, midt i omgivelsene, henter han ideer og inspirasjon til fortsettelsen.

– Detaljene er viktige. I tillegg til god og spenstig lokal arkitekturdesign er arealutnyttelse og fleksibilitet viktige elementer når jeg planlegger bygninger. Det er utrolig gøy å presentere tegningene mine for kunden og se overraskelsen og smilet de frembringer. «Dette hadde jeg aldri kommet på selv, men jeg elsker det», er en gjengående kommentar.

TILBAKE: Paulo Areia utenfor et av hans ferdige rehabiliteringsprosjekter i Bergen sentrum.

DA DEN universitetsutdannede arkitekten startet sin skolegang var det under det første skoleåret obligatorisk å også være innom utvalgte andre linjer ved universitetet.

– Det var viktig å forstå hverandres ulike retninger, og jeg fikk innblikk i kunst, skulptur og design. Om jeg har mulighet til det henter jeg alltid inn et snev av disse elementene i prosjektene mine. Arkitektur er jo også en form for kunst, eller disiplin, og kombinasjon gjør byggverk interessant og spennende.

Gjenbruk av eksisterende materialer er også noe Areia har i bakhodet når han designer, og han lar formene fra naturen på, og rundt tomten, inspirere til utformingen.

– Ikke minst har jeg lyssetting med i bildet når jeg planlegger. Arkitektur uten tanke for lys er ingenting. Harmonisk belysning gir gode følelser, og følelser er viktig i arkitekturopplevelser. Å ta slike hensyn trenger absolutt ikke å bety store ekstrautlegg, forsikrer han.

– Med små og enkle grep kan hjemmet bli et enda bedre sted å bo.

TRÆR: Arkitekten bak Arkontor tar gjerne vare på tomtens egenskaper når han designer boliger.​ Foto: Paulo Areia

FOR AREIA er arkitektur like mye lidenskap som jobb, og han gleder seg til fortsettelsen med Arkontor.

– Nå, med eget firma, kan jeg gi meg selv mer tid til detaljer, og til å lytte til hva kundene ønsker seg. Jeg vet ikke om mange andre arkitekter som arbeider slik som jeg. Det er en litt annerledes måte å jobbe på, som tar litt lenger tid, men som også naturlig nok gir mer fornøyde kunder.

Som et ledd i forberedelsene til gründerlivet kontaktet Areia Etablerersenteret. Der valgte han å delta på kurspakken A-B-C Etablering.

– Hos Etablerersenteret fikk jeg hjelp til å forbedre forretningsideen min, og til å skape utvikling og struktur i startfasen av selskapet mitt. Jeg lærte også mye nyttig om hvordan det å starte firma gjøres på best mulig måte her i Bergen og Norge. Fortsatt benytter jeg meg av de fleste arrangementene; frokostmøtene og foredragene Etablerersenteret tilbyr tidligere kursdeltakere.

 
ETTER TI ÅR i Norge snakker Areia språket godt, og om det er noe han stusser på spør han om igjen.

– Jeg forstår de aller fleste ord, men det hender jeg står fast når det gjelder uttrykk og betydningen av dem, eller om det snakkes fort på dialekter jeg ikke er kjent med. Men, om en vil starte firma i Norge er en nødt til å lære seg språket. Det ble i starten mye byråkrati å sette seg inn i, mye å lære og forstå, men nå er jeg over det verste, klarerer en smilende Areia.

Han angrer ikke på at han valgte å starte arkitektkontoret sitt her i Norge. En av grunnene dreier seg om økonomi.

– I Portugal bruker firmaeiere halvparten av tiden sin på å kreve inn penger for arbeidet de gjør. Nordmenn er mye flinkere til å betale for seg, avgjør gründeren.

Foto: Irene R. Mjelde

Å JOBBE nærmest alle sine våkne timer er ikke fremmed for denne arkitekten. Under oppveksten var han vant til at moren, som var lege, arbeidet doble skift, gjerne sju dager i uken. Første del av dagen i offentlig helsetjeneste, og ettermiddager og kvelder i privat sektor.

– Julefri eller sykemelding var aldri et tema for henne. Min far var advokat, og arbeidsmengden hans var heller ingen ni til fire-jobb. Det hender jeg, når noen klager over lange arbeidsdager, tenker at folk flest ikke har anelse om hva det vil si å jobbe mye, vedgår Areia.

– Selv jobber jeg hele tiden, når jeg kan. Slik er det å drive enkeltpersonforetak. Det er alltid noe å gjøre.

«Er du fortsatt på kontoret?» spør vantro venner og familiemedlemmer om de ringer ham en sein kveldsstund.

– Det kan være travle arbeidsdager, fra jeg står opp til jeg legger meg, men uansett har dagen gitt meg gode opplevelser. «Hvis du gjør hva du elsker har du ikke en dag med arbeid i livet» skal en vis mann en gang ha sagt, og det stemmer. Når en starter eget firma er en helt nødt til å like det en gjør om det skal fungere.

Foto: Rosa Nogueira

I PORTUGAL har Areia en ti år gammel sønn som han sjelden får truffet nå under korona-pandemien. Han håper derfor på et lengre opphold i fødelandet til sommeren.

– Så gjør du det til en ferie samtidig?

– Ferie? Nei, det har jeg ikke tenkt på. Jeg har med meg pc og jobber derifra.

– Hender det at du blir redd for at du ikke skal få firmadriften til å fungere?

– Nei! Foreldrene mine ga meg den ballasten som trengtes for å gå fremtiden uredd i møte. Om en stryker ordet «redd» fra livet sitt, møter en det som skjer med større sikkerhet, mener Areia.

– Det er lov til å prøve og feile. Livet er aldri som en linje, det er mer som en fjellrekke. Det kan være tungt å bestige toppen foran seg, men da må en holde fokus på den vakre utsikten som venter en der oppe. Ned igjen kommer en seg alltids.

Foto: Irene R. Mjelde

– HVA ER du mest stolt av med arbeidet ditt?

– De små trinnene jeg oppnår hver dag; i form av kundetilfredshet, eller at jeg lærer noe nytt. Noen ganger er det små ting, andre ganger større, men opplevelsene gjør meg uansett stolt og glad.

Arkontor er fortsatt et lite firma, men Areia definerer det til å være i en voksende fase.

– Gode muligheter for oppdrag og prosjekter dukker stadig opp, og firmaet utvikler seg akkurat som jeg planla. Men, tilværelsen som eier av enkeltpersonforetak er variert og dynamisk, og en må hele tiden tilpasse seg.

– Hva er det aller kjekkeste med å drive Arkontor?

– Det at jeg selv kan velge hvilke oppdrag jeg skal gjøre og hvem jeg skal samarbeide med. Det er kun jeg som er ansvarlig, og jeg er helt trygg på at jeg gjør min jobb.

Rådene Areia sender med til andre gründere der ute er:

– Velg et arbeide som gjør deg glad, og som du liker å gjøre. Jobb hardt hver dag og gi aldri opp. Og viktigst av alt: Nyt turen!

www.arkontor.no

Forrige
Forrige

Å bære eller ikke bære

Neste
Neste

Seriøs såpesjarm