Å bære eller ikke bære

Gründer: Lisa Rise

FIRMAEIER: Lisa Rise er gründeren bak Opp og nær.

– Jeg ønsker å spre glede og informasjon angående bæring av barn, sier gründeren Lisa Rise.

Tekst og foto: Irene R. Mjelde

– DA JEG BEGYNTE å bære mitt første barn kjente jeg på en enorm mestring, og livet vårt som nybakte foreldre ble så mye lettere å håndtere, uttaler småbarnsmoren Lisa Rise, gründeren bak Opp og nær.

Så lenge hun kan huske hadde Rise drømt om å drive for seg selv, uten helt å finne frem til sin «greie». Ideen til Opp og nær kom sammen med sønnen hennes for vel to år siden.

– Da jeg selv ble mor, og temaet bæresele ble aktuelt, oppdaget jeg at det var utfordrende å finne tilstrekkelig informasjon. Det var riktig nok en god del å finne på internett, men det som fantes av tips og produkter var for spredt og utilgjengelig.

Det den ferske moren savnet var en samlet oversikt over hvilke muligheter som fantes. Da noe slikt ikke eksisterte gikk hun i gang med å skape det selv.

– Småbarnsforeldre har ikke så mye tid til overs til å tråle internett. Jeg ville derfor samle informasjonen som trengs for å bli trygg og komfortabel med bæring, samtidig som jeg ønsker å normalisere og avmystifisere det å bære barna sine. Inntrykket mitt er at det av mange fortsatt ses på som alternativt og nymotens å bære barnet sitt i bæretøy.

At tilfeldighetene ville det slik at hun to måneder før barselpermisjonen gikk ut ble offer for nedbemanning i selskapet hun arbeidet for ga henne et ekstra puff.

– Jeg søkte en mengde nye jobber, men hadde hele tiden en tanke i bakhodet: «Hva vil jeg?» Alle snakker om tidsklemmen. Dit vil ikke jeg, og arbeidet jeg nå legger ned i Opp og nær skal hjelpe meg å unngå å havne i denne tidsskvisen i fremtiden.

PRAKTISK: Å gjøre kontorarbeid med en baby på magen er ikke et problem med en kontorpult som kan heves.

MYE HAR SKJEDD siden bæreselene gjorde sitt inntog her i landet på 80-tallet. Det er nå et hav av bæretøy å velge mellom, og en trenger ikke lenger ta til takke med vond nakke og tynne reimer som gnager seg inn i skuldrene. Opp og nær AS ble opprettet i mars 2020, og nettbutikken åpnet 25. september. Tilbudet er stort og variert, og av det beste av bæretøy som finnes på markedet. Rise har importert produkter både fra Finland, Sverige, Polen, Storbritannia og Danmark.

– Hovedproduktene våre er bæretøy og tilbehør til dette, som bærejakke og bæreomslag. Men vi har også litt klær, og en del treleker av typen som gir rom for kreativitet.

Rise gjør rede for ulike valg av bæretøy; hybridseler, fullklips, Meh-dai, ringslynge, elastiske sjal og vevde sjal.

– Utformingen er viktig. Et bæretøy må være komfortabelt å ha på, og produktene de store kjedene tilbyr er ikke nødvendigvis de beste for alle. Menneskekropper er så forskjellige og bæretøyet som passer for en er ikke nødvendigvis ideelt for en annen.

Hun mener en bør kunne ha mulighet til å prøve flere ulike typer bæretøy før en lander på det rette. Derfor tilbyr hun gjerne kunder å bestille to-tre forskjellige, så kan de returnere dem de velger bort.

– Enkelte steder finnes noe som heter bærebibliotet. Der kan foreldre få prøve ut, og eventuelt leie bæresele for en stund. En kan også være medlem i bæregrupper og slik få mulighet til å prøve andres bæretøy, opplyser Rise.

KREATIVT: Nettbutikken Opp og nær har også noen utvalgte treleker i sortimentet.

EN BARNEVOGN er en naturlig investering når en venter barn. Rise ønsker det skal bli like automatisk å tenke at en trenger et bæretøy.

– En blir så mye friere, enten det er for å støvsuge, eller for å komme seg ut på tur i ulendt terreng. Om en har eldre barn en skal følge opp er det genialt å kunne frakte yngstemann med seg på en trygg og enkel måte. Med et bæretøy har vi det bedre, og ungene har det bedre.

Den forbedrede ergonomien på nåtidens bæretøy har også kommet babyene til del. De sitter ikke lenger å «henger», men har fått knærne opp der de ut fra sin naturlige sittestilling skal ha dem.

– Gevinsten er stor både for foreldre og barn. Det viktigste for meg med firmaet mitt er å få alle fordelene med å bære barnet sitt ut til omverdenen. Alle foreldre bør få muligheten til å gjøre småbarnstiden enklere med bæretøy, mener Rise.

– Et ekstra pluss er det at med bæretøy kan også andre omsorgspersoner, besteforeldre, tanter, onkler, og store søsken, få mulighet til den ekstra tilknytningen til barnet.

RASK: Lisa Rise demonstrerer knytting av bæresjal.

SMÅBARNSFAMILIEN har slått rot på Ågotnes, på Sotra. Det er her fra hjemmet hun driver nettbutikken sin. Den trivelige loftstuen er innredet til kombinert kontor, arbeidsrom og lager. Å drive firma fra bygdelandet helt ytterst på Sotra ser hun ikke på som noe problem.

– Hvor jeg er lokalisert har ikke så mye å si. En nettbutikk kan drives nesten fra hvor som helst, og kundene våre befinner seg over hele Norge.

Familiens andre barn ble født for få måneder siden. Det gjør at en demonstrasjon av bæretøy er påkrevd og ikke bare til ære for Etablerersenterets journalist. Med raske, drevne bevegelser håndterer Rise det elastiske sjalet som har blitt hennes egen favoritt. På 20 sekunder har hun dandert det rundt kroppen slik det skal være, og vesle Alfa får igjen plassen sin, akkurat der hun liker aller best å være.

– Toåringen vår nyter fortsatt å bli båret på magen, og hun her finner fort roen når hun finner plassen sinn tett inntil oss, reklamerer tobarnsmoren.

Rise ler da hun får spørsmålet om hvordan det er mulig å drive firma når en har en liten baby i huset.

– Foreløpig tar hun seg bare en liten sammenhengende dupp en gang for dagen. Den halvtimen er jeg veldig effektiv for å si det mildt. Men hun sover hele natten gjennom, og det er gull verdt. Småbarnslivet er travelt, men det gjør også veldig godt å få bruke hodet sitt til andre ting innimellom.

FAR: Rises mann, Atle-René Marthinussen, stiller velvillig opp som modell slik at Rise får vist den mer klassiske utgaven av bæretøy – bæreselen.

NÅR EN ER gründer i en travel småbarnsfase må en være god på multitasking. Opp og nær er Rises prosjekt, men hennes mann, Atle-René Marthinussen, tar også sin del av firmaoppgavene. Han er fotograf eller modell, alt etter som, og det er også han som står for pakking og posting av de fleste ordrene.

Da paret en helg var på en sjelden utflukt bare de to, la de inn et stopp for knipsing av produktbilder. Over et idyllisk fjellparti parkerte de ved en utkjørsel. De naturtro bæredukkene fikk være modeller, og omgivelsene var perfekte for fotografering.

– Det var ikke fritt for at vi fikk noen rare blikk fra passerende bilister da vi etterpå hentet «barna» ned fra fjellknausen og «slengte» dem inn i bagasjerommet, minnes Rise.

Firmaeieren har deltatt på det som heter bæreveilederkurs, og er således sertifisert bæreveileder. På sikt ønsker hun å tilby flere tjenester innen bruk av bæretøy, både for enkeltpersoner og grupper, og før koronaen slo til gikk hun med tanker om å arrangere veiledningstimer.

– De planene har jeg foreløpig satt på vent, men når andremann vokser litt mer til tar jeg opp igjen ideen, kanskje i form av onlinekurs. Det kreves omfattende planlegging så det er ikke mulig å få til i den babyfasen vi er inne i nå. Å åpne fysisk butikk med tilhørende faste åpningstider har jeg aldri hatt ønske om.


– HVA ER det kjekkeste med å drive Opp og nær?

– Det må bli en kombinasjon av friheten det skaper i min egen hverdag, og kontakten jeg har med kundene. Kundegruppen består naturlig nok nesten uten unntak av småbarnsforeldre, som meg selv. Det skaper en naturlig og lett tone når en umiddelbart forstår hverandre, og tilbakemeldinger viser at kundene setter pris på den personlige tilnærmingen.

Rise vil at Opp og nær skal gjøre bæretøy mer tilgjengelig for kundene, samtidig som at de skal få kunnskapen de trenger for å bli trygg på bruken av det.

– Det er ikke bare å selge et bæretøy og si «Lykke til!» Mange er redde for å gjøre feil. Jeg blir glad for spørsmål, og for å få muligheten til å veilede dem som trenger det. Det er viktig å minne på om at alt ikke trenger å være helt perfekt. Jeg ønsker å bidra til at foreldre skal føle at det de gjør for barnet sitt er godt nok.

NÆR: «Close enough to kiss» er en god huskeregel for hvordan barnet skal bæres i sele på magen.

BABYEN knirker litt der inni sjalet på magen, men roer seg fort etter et lite stryk over ryggen og et mildt kyss på hodet.

– Hun liker å høre på at jeg prater når hun skal sove, men hun er ikke så glad i at jeg synger, tilstår Rise og smiler.

Babymammaen er genuint opptatt av små barns psykiske helse.

– Nærhet er et biologisk behov hos babyer. Livet som fersk mor, eller far, blir lettere om en er forberedt på at barnet ønsker å være inntil deg hele tiden. Forskning viser at barn som blir båret gråter mindre. Den viser også at bæring kan forebygge fødselsdepresjon hos mor. Livet som babyforelder er ikke bare fryd og gammen hele tiden, men om hormonene tar innersvingen på deg og tårene kommer av bare utmattelse vet du likevel at babyen får dekket sitt behov for kroppskontakt om du bærer det.

Egen erfaring har lært henne at det i en barselperiode med et urolig spedbarn skal lite til for å kjenne på mestring.

– Som at du for eksempel med barnet på magen kan klare å sminke deg, eller smøre deg en skive. Jeg vil at flere skal få kjenne på den mestringsfølelsen.

 

SOM ET LEDD i firmaforberedelsene valgte Rise å gjøre nytte av Etablerersenterets kurspakke A-B-C etablering.

– Kursene hos Etablerersenteret hjalp meg å se bedriftsideen min «utenfra». De kunnskapsrike kursholderne ga meg innspill og ideer, og underveis tok de seg tid til å rådgi hver enkelt deltaker, roser hun, og karakteriserer rådgiverne ved Etablerersenteret som dyktige mennesker som virkelig er interessert i at kursdeltakerne skal lykkes med gründerideen sin.

– Jeg satte også stor pris på den sosiale delen av kurset, å møte andre i samme situasjon, som jeg kunne sparre med.

Rise forteller at den mentale biten av erfaringen det var å starte eget firma har vært både den mest positive og den mest utfordrende.

– Det har vært utfordrende å holde humøret og motivasjonen oppe, men samtidig har jeg blitt positivt overrasket over hvor mye jeg får til, vedgår tjueseksåringen.

– Det siste året har jeg gjort svært mye for første gang. Jeg har lært å stole på meg selv, og ser at det meste går bra på en eller annen måte. Det har vist seg at altoverskyggende problemer en sein kveld ikke nødvendigvis er så dramatiske. Når morgenen har kommet har jeg flere ganger måttet flire av min egen krisemaksimering.

RISE har satt opp rammer for seg selv og arbeidet. Ettermiddagene er forbeholdt familien.

– Jeg prøver å tilpasse bedriften til livet mitt og ikke omvendt – livet til bedriften min. Det er uansett bortimot umulig å jobbe med en toåring rundt seg. Å finne og opprettholde riktige balanse mellom arbeid og familieliv er viktig om jeg skal klare å drive firmaet mitt lengst mulig.

– Er det noe du nå i ettertid ser at du kunne gjort annerledes i startfasen?

– Jeg kunne ha våget å åpne nettbutikken tidligere. Jeg mente at jeg måtte ha alt på plass, men sannheten er at en uansett aldri blir helt klar. Det vil alltid dukke opp noe en ikke har tenkt på på forhånd.

Lange tankeprosesser, markedsundersøkelser og mange diskusjoner med seg selv ligger bak oppstarten av Opp og nær. At hun maktet å starte firma mens hun gikk gravid, og nå driver det med en liten baby utenpå magen er hun stolt av.

– Bare det å poste noe på sosiale medier lå langt utenfor min komfortsone. Nå er det en del av hverdagen. Jeg digger produktene jeg selger, og er stolt av at jeg er med på å spre bæreglede for andre.

– Hvor er Opp og nær om fem år?

– Da er jeg godt i gang med bærekursene, enten i fysisk form eller online, og jeg har skapt et stødig og tydelig brand.

Rådene Rise sender andre ferske gründerspirer med på ferden er som følger:

1. Hopp i det.

2. Søk masse informasjon, både på nettet og hos folk med erfaring som gründer.

3. Ha troen på deg selv.

Opp og nær har nettaddresse: www.oppognaer.no

Du finner dem også på sosiale medier: Facebook: Opp og nær, og Instagram: oppognaer.no

Forrige
Forrige

«Flink» eller «fiasko»

Neste
Neste

Areias arkitektur