«Flink» eller «fiasko»

Gründer: Camilla Bringslid

– Det gjelder å finne en bærekraftig balansegang. Jeg liker å kalle det «emosjonell fitness», sier ernæringsfysiolog og sertifisert overspising- og atferdsendringsterapeut Camilla Bringslid.

Tekst og foto: Irene R. Mjelde

«HVA er det som gjør at så mange ikke klarer å gå ned i vekt, når de vet så inderlig vel hva som skal til?» Gjennom hele utdanningsforløpet satt dette spørsmålet som spikret i Camilla Bringslids bakhode.

– Svaret henger sammen med perfeksjonisme og psykologiske effekter, og det har vist seg at det er ganske så universale mønstre som går igjen hos klientene mine, forteller Bringslid.

Ernæringsfysiologen er også utdannet sertifisert overspising- og atferdsendringsterapeut, og således spesialutdannet for å hjelpe mennesker som har utfordringer med kosthold og mat, og, eller, adferd som saboterer for helsen deres. Tilbudet hennes består av personlig veiledning, kurs, foredrag og workshops.

– Målet er at klientene mine skal bli fri fra utfordringene sine og få på plass gode vaner både mentalt og fysisk, slik at de kan oppnå resultatene de ønsker rundt livsstil, kropp, helse, og andre aspekter i livet.

I første samtale åpner gjerne klientene hennes med å påpeke at de føler de har prøvd alt for å gå ned i vekt.

– Dessverre finnes ikke alle dietters hellige gral. Sannheten er at dietter og telling av kalorier kan skape enda større problemer for dem som fra før har et anstrengt forhold til mat, påpeker behandleren.

– Fokuset gjennom «kuren» deres har gjerne vært på smerte – en tanke om at «her skal det lides», i stedet for tanken på noe som kan berike livet. Det blir som oftest som et nyttårsforsett som varer til slutten av januar, med påfølgende følelse av fiasko.

– Fordi fokuset handlet om strev i stedet for moro?

– Yes! Nettopp!

DEDIKERT: Camilla Bringslid AS tilbyr hjelp til dem som vil forbedre livsstilen sin og gå ned
i vekt.

ETABLERERSENTERETS journalist har funnet frem til den engasjerte gründeren i sjøkanten på østsiden av Askøy. Forsommersolen varmer godt denne morgenen og praten går på Bringslids terrasse, med vid utsikt over Byfjorden, og med innløpet av Puddefjorden og konturene av Bergen sentrum i det fjerne.

– Essensen i det som gjør mitt behandlingstilbud annerledes enn de fleste andres ligger i tilnærmingsprosessen. Nøkkelen ligger i hjernen vår, og i de første konsultasjonene vektlegger vi derfor det mentale, redegjør ernæringsfysiologen innimellom munnfullene med frokostblanding.

– Ved å kartlegge ubevisste tanke- og adferdsmønstre finner vi frem til årsaken, altså hvorfor, de strever som de gjør rundt temaet mat. 

Bringslid mener at en negativ indre dialog er roten til alt vondt, også når det gjelder spisevaner. Hennes erfaring som ernæringsfysiolog er at utfordringer med kosthold, spise- og adferdsmønster kan være et symptom på andre dyptliggende og underbevisste følelser.

– Tidligere erfaringer har formet et indre «kart over landskapet», og triggere kan ligge helt tilbake i barndommen. Negative opplevelser, eller en kommentar angående utseende, kan være direkte relatert til kroniske tankemønstre i nåtiden. I behandlingsprosessen «graver» vi ikke rundt i disse erindringene, men går i dybden av mønstrene for å komme ut av de gamle sporene.

Etterpå begynner jobben med å «avtrene» hjernens innarbeidede og automatiske prosesser.

– Hjernen vår består av nervebaner. Jo mer en nervebane brukes, jo sterkere blir den, og nervesynapsene, eller mønstrene vi ofte bruker slår etter hvert inn av seg selv. For å endre på dette må vi trene opp nye nervebaner – danne nye koblinger, som etter hvert kan overta for de gamle.

Ordene renner som en elv i snøsmeltetiden ut av munnen til Bringslid. Dette kan hun snakke om til hun stuper.

– Det handler om å bli bevisst seg selv når autopiloten slår inn, slik at en heller kan velge å følge sitt nye spor.

GOD MORGEN: Å spise frokost i slike omgivelser som i Camilla Bringslids hage på Askøy må vel være alle gründeres drøm.

OVERVEKT blir nevnt som den nye folkesykdommen. Bringslid relaterer dette til måten vi i dag lever på.

– Altfor mange løper etter klokken i en virvelvind av et hamsterhjul. De har elendig søvn og dårlige spiserutiner, og på kveldstid er de så slitne at sofaen velges foran en spasertur sammen med venner. Denne runddansen setter en kraftig demper på livskvaliteten.

Når en så vet at mat trigger belønningssystemet i hjernen kan det forstås at stadig flere tyr til kosemat og søtsaker i hverdagen.

– En slik livsførsel er ikke bærekraftig, og den har direkte sammenheng med dagens folkehelse, avgjør Bringslid.

Også andre menneskelige faktorer spiller inn.

– Noen mennesker forholder seg rolig uansett hva de står i, mens andre stresser av den minste ting. Forskjellen ligger i hvordan en forholder seg til det som skjer rundt en. Det er ikke en regel at oppførsel og handlemønster alltid må endres. Muligens er det bare klientens holdninger som trenger en overhaling.

Et dårlig forhold til mat kan også være knyttet til et negativt selvbilde.

– Enkelte som sliter med vekten knytter egenverdi opp til det de «burde» eller «skulle ha gjort». Ofte er de «ja-mennesker» som tar på seg alt det som andre avstår fra. De er omsorgsfulle og hjelpsomme mennesker, men snillere med andre enn hva de er med seg selv. Det hender jeg spør: «Hvis du hadde behandlet vennene dine som du behandler deg selv, hadde du hatt noen da?»

SUNT: En rask laksesalat er ernæringsfysiolog Camilla Bringslids form for «fastfood

DET ER FOR lengst blitt tydelig at trettitoåringen virkelig brenner for arbeidet sitt. Den sterke interessen for temaet «holdninger» startet allerede da hun var 12 år. Fra den omreisende bokbussen lånte hun en dag med seg hjem «Det angår også deg». Boken omhandlet den norske jøden Herman Sachonowitz, en av få overlevende fra fangeleiren Auschwitz.

– Han var den eneste som kom hjem igjen av en familie på ni. Jeg er rimelig sikker på at den boken ikke hørte hjemme i barneutvalget, for å si det mildt, men jeg slukte den, og tanken oppstod: «Hvordan kan et menneske gå videre, og til og med ha et godt liv, etter å ha vært utsatt for det verste som kan tenkes?»

Gjennom ungdomstiden og et godt stykke inn i voksenlivet var Bringslid lidenskapelig utøver av kampsporten Taekwondo. Interessen og nysgjerrigheten for hjernens irrganger fikk utvikle seg i dette sportslige miljøet. Hennes svarte belte tok henne helt til elitetoppen, der fokuset på mental trening var bortimot like stort som på fysisk trening.

– Da jeg skulle velge utdanningsvei falt det naturlig for meg å begynne å studere psykologi. Senere gikk jeg videre til mastergrad i klinisk ernæring.

Gjennom studietiden, og som ferdig utdannet klinisk ernæringspsykolog arbeidet hun innen helsesektoren, men allerede for ti år siden begynte Bringslid å leke med tanken om en fremtid som selvstendig næringsdrivende.

– I 2015 begynte jeg så smått med et enkeltpersonforetak ved siden av fast jobb. Jeg holdt foredrag og kurs, og hadde en god del konsultasjoner. Men livet skjer. Jeg giftet meg, vi kjøpte hus, og ungene kom til. Da jeg var i barselpermisjon med minstemann tenkte jeg: «Nå, eller aldri!»

BRINGSLID registrerte firmaet sitt, Camilla Bringslid AS i august 2020. Våren samme år hadde hun tatt for seg hele kurspakken til Etablerersenteret.

– Kursene deres var utrolig nyttige. For en som ikke vet noe om å starte firma fra før er det viktig å få presentert hvor rammeverket går – hva som er reglene, og hva en må tenke på. Kursløpet ga meg kunnskapene jeg trengte, som innblikk i ulike selskapsformer, økonomistyring, og nødvendige registreringer.

Det å hele tiden ha tilgang til Etablerersenterets rådgivere satte Bringslid særlig stor pris på.

– Etablerersenteret er et veldig viktig tilbud til gründere i etableringsfasen, og helt essensielt for at flest mulig kommer i gang på best mulig måte.

I følge den opprinnelige planen skulle hun ha startet firmaet sitt allerede i februar 2020, like etter endt mammapermisjon, Men så kom koronapandemien, med restriksjoner og stengte barnehager. Oppstarten ble derfor utsatt til høsten.

– Som så mange andre måtte jeg tenke nytt, fort. Det fine kontoret jeg leier er det stort sett bare jeg selv som har fått nyte godt av, for de aller fleste klientkonsultasjonene har foregått via web. Men det er fordeler med det også. Jeg har nå kunder over hele Norge, og flere har sagt at de føler de åpner seg lettere når de vet at de ikke risikerer å støte på meg på butikken dagen etter.
 

SOLEN varmer i ryggen, pennen skribler over blokken, og Bringslid snakker og snakker. En trivelig, sosial pause gjør godt for hardtarbeidende gründere. Å være fersk firmaeier er travelt, og enda travlere blir det når barna dine på ett og fem år varter opp med omgangssyke eller barnesykdommer, samtidig.

– De siste ukene har vært heftige, med syke barn og lite søvn, men nå er begge på plass i barnehagen igjen og jeg har fått arbeidstiden min tilbake. Det skjer stadig noe på hjemmebane når en har små barn. Eldstedatteren min elsker å kjenne underlag under bare fotsåler og har det med å hive av seg yttertøyet uansett årstid. Det avler forkjølelsessymptomer, og følgelig hjemmedager fra barnehagen nå i koronatiden.

Det er likevel ikke barna som nevnes når Bringslid får spørsmål om hva som har vært de største utfordringene i oppstartperioden for firmaet hennes.

– Den aller største utfordringen har vært er at ting tar mye mer tid enn en beregner. Det tar også tid å sette seg inn i, og forstå, konseptet og spillet i gründerverdenen. Det ble litt overveldende i starten.

Utallige helger og kvelder har gått med, og Bringslid har måttet innse at hun har tatt på seg flere "stillinger" enn hun først trodde.

– Markedsføring og arbeid for synlighet har vist seg å utgjøre nærmest femti prosent av jobben. I tillegg til det faglige arbeidet med klientene kommer også regnskap og andre administrative oppgaver. Det ble fort tydelig for meg at jeg måtte få til å utfase en del av oppgavene til andre så snart som mulig, selv om dette med å finne frem til de rette hjelperne også er en omfattende prosess som tar tid.

– KOMMER du på noen tabber som har oppstått i denne tiden?

– Tja! Autokorrekturen på mobilen har jo sørget for noen. Jeg sendte en gang ut en melding der ordet «overtenkning» var rettet til «overtenning».

Bringslid smiler bredt.

– Gründer-verdenen min kan være stressende til tider, men jeg vil påstå at det for min del er positivt stress. Jeg storkoser meg, virkelig.

– Hva er drivkraften din?

– Det at dette er så innmari givende. Det skjer så mye på kort tid, og det er en fantastisk opplevelse å se alle de flotte menneskene jeg møter blomstre. Det å klare å hjelpe andre til å ha det godt med seg selv, finne ro, kjenne frihet – å få være med klientene mine på reisen det er å gå fra et miserabelt liv, til livet de har drømt om, er ubeskrivelig belønnende.

Hos Bringslid får kundene tett oppfølging, men de må selv være villige til å gjøre jobben.

– Vi mennesker er eksperter på å dekke over ting og plassere skyld utenfor oss selv. Å ta eierskap til egne problemer er ikke alltid like lett. Det er krevende å ta et oppgjør med seg selv, og arbeidet vi går i gang med krever innsats og forpliktelse, fra begges side. Jeg går i gang med «boksehansker», og det må de være klar over. Det er fantastisk å oppleve tillitten som kundene mine viser meg.

I utgangspunktet opererer Bringslid med en behandlingstid på 12 uker. Men hun er resultatorientert, og skreddersyr behandlingsopplegget til hver enkelt.

– Det er viktig å ikke slippe klientene for tidlig. Det mentale er ferskvare. Når en har brukt 20-30 år på å innarbeide vaner, tar det tid å avlære seg de lite konstruktive tankemønstrene og opprette nye. Nye nervebaner trenger tid på å bli dominante, og jobben fortsetter til de nye mønstrene er automatisert.

FRILUFTSLIV: Camilla Bringslid stortrives i naturen.

REFERANSENE fra Bringslids tidligere klienter er overveldende positive. På forespørsel henter hun frem mobilen sin og Etablerersenter-journalisten får kikke på de siste tilbakemeldingene som har tikket inn. «For første gang har jeg et naturlig forhold til mat og kropp», skriver en.

«Camilla er en ekstremt dyktig dame med stor faglig kunnskap, som brenner for faget sitt og gir alt for sine kunder. Jeg har ikke bare sett på henne som en ernæringsfysiolog, men som min mentale trener», ytrer en annen.

«Det beste jeg noen gang har gjort for meg selv. Det er utrolig hvordan bare noen måneders arbeid kan utgjøre så stor forskjell. Camilla ba meg i en av timene om å tenke på den beste coachen jeg har hatt. Jeg kom ikke på noen, men når jeg tenker meg om satt jo damen rett foran meg.»

Det er ikke få superlativer å finne i disse tilbakemeldingene.

– Jeg vet at jeg gjør en forskjell for klientene mine. Det kan kanskje høres litt «cocky» ut, men jeg bare vet at dette kommer til å funke. Det gjelder bare å få tilbudet mitt kjent så kommer dette til å gå så det knaker. Det er dette jeg ønsker å jobbe med. Dette er mitt kall.

 

DE TRE beste rådene Bringslid vil gi andre som ønsker å starte egen bedrift er som følger:

1. Gjør god «research» på forhånd. Få gjerne veiledning av noen som er i samme bransje, eller som har erfaring fra å drive bedrift, slik at du kan få hjelp til å raskest mulig få ting til å gå rundt.

2. Delta på Etablerersenteret sine kurs. Selv om du tenker at du kan det som er viktig har det mest sannsynlig nytteverdi for deg å få med deg disse kursene.

3. Forbered deg på at det vil komme frustrasjon, tidsklemmer og utfordringer. Belønningen for strever er verdt alt sammen når ting begynner å løsne! 

http://www.camillabringslid.no/
Facebook
@camillabringslid.no

Forrige
Forrige

Bølgjeleik i blått hav

Neste
Neste

Å bære eller ikke bære