Siderpioneren

ØNSKER VELKOMMEN: Siderbargründer Tanja Borge og barsjef Karina Vågen gleder seg til å åpne Norges første siderbar.

– Det er på høy tid at det kommer en siderbar i Bergen, fastslår gründer Tanja Borge.

Tekst og foto: Irene R. Mjelde

Julemåneden har ord på seg for å være travel for de fleste, men den ferske firmaetablereren Tanja Borge tar ordet hektisk til nye høyder. Tidlig neste år skal hun åpne Norges første siderbar, i et lokale som først må bygges.

– En klok person sa: «Om ikke drømmene dine skremmer deg, drømmer du ikke stort nok». Jeg har satt meg et litt hårete mål, men jeg vet at det kommer til å gå helt fint, smiler bergenserinnen.

KLAR: Enn så lenge må hun simulere at hun serverer epledrikken hun har falt slik for, men snart er det en realitet.

ETABLERERSENTERET sin journalist møter Borge i det som snart er en innbydende siderbar i Kong Oscars gate nummer 11, i Bergen sentrum. Her skal bevaringsverdige vegger danne bakteppe for trivelig prat og edle Hardanger-dråper.

– Fordelen med å velge et uferdig lokale er at jeg har kunnet være med på å planlegge helt ned til minste detalj. Huseier, Stian Mattson fra Calmar Eiendom, har vært særdeles medgjørlig og innstilt på å tilrettelegge. Jeg har fått bestemme «alt» – hvor baren skal stå, hvor toalettene skal være, hvor vi trenger stikkontakter, og hvor punktene for lys i taket skal være.

Borge svinser ivrig rundt i førsteetasjen av det gamle bygget med aner helt tilbake til 1700-tallet. Byggestøvet virvler rundt føttene hennes mens hun peker og viser. Inni hodet ser hun ikke gipsplater, plank og skitne arbeidere, men funklende prismer i omfangsrike lysekroner, lune rokokkomøbler, blonder og drapert speilfløyel.

– I vinduene skal det stå blomstrende petunia og pelargonium. Jeg vil gi gjestene mine assosiasjoner til sin barndoms bestemorhus – gi dem følelsen av å trø inn i «ei bestestove» på landsbygden, erklærer hun.

– Bakgrunnsmusikken skal være av det fredelige slaget. Dette blir ikke et sted der du ikke kan høre deg selv tenke. Jeg vil skape et sted der mennesker kan føle seg hjemme, der venninner kan skravle, og par i alle aldre kan tilbringe kvalitetstid over hvert sitt glas med gylne epledråper.

SMAKFULLT: Eplemost fra Hardanger er gull i glasset.

MED EN LITEN varebil har Borge trålt rundt hele, halve Vestlandet etter skatter fra finn.no.

– I Eidfjord hentet jeg oppvaskmaskin, isbitmaskin og kjøleskapene som skal stå under bardisken. Et sted fikk jeg lov til å velge ut dukene jeg ønsket fra en stor bossekk. Mange må rydde ut hus, eller leilighet etter at deres kjære har gått bort, og ofte er møblene så velholdte og ripefrie at jeg ikke våger å si at sofaen og bordet som er vernet slik om, kommer til å havne i en bar.

Om det fortsatt er mye som mangler, er det én veldig viktig bestanddel i et gründerliv som Borge definitivt har på plass, og det er nettverket. Femtiåringen har bak seg mange års arbeid i reiselivsbransjen; som destinasjonsutvikler, som barsjef, og som hotelldirektør ved Hardangerfjord Hotel i Øystese. Siderbar Bergen er hennes første egne bedrift, men hun er likevel ikke ukjent med lanseringer og nyåpninger.

– Den første gangen, under gjenåpningen av hotell Bristol i Bergen i 1995, var jeg 19-årig stuepike. Jeg spurtet rundt, med byggestøv i håret, for å rekke over alt som skulle gjøres. Det er vel alltid noe som skjærer seg når en satser stort. For eksempel ble jeg nettopp oppringt fra en hyggelig dame. Hun bodde i Kong Oscars gate 11 i Stavanger, og hadde nylig mottatt en postsendt betalingsterminal.

Borge ler.

– Det er ikke sikkert at alt er hundre prosent på plass på åpningsdagen, men så lenge baren er på plass, og vi rekker å kontrollere at kassasystem, og alle andre systemer, virker som det skal, har jeg klokketro på at dette vil gå bra.

RENOVERER: Huseier, Stian Mattson fra Calmar Eiendom, har stor tro på Tanja Borge og hennes Siderbar Bergen.

DA HUN skulle finne sin første ansatte til Siderbar Bergen, var valget enkelt. Den unge hotellresepsjonisten fra Hardanger, Karina Vågen, blir snart å finne som barsjef. Etter hvert også som siderkjenner, når tjuetreåringen har fullført det kommende studiet innen pommelierfaget.

– Som sjef merket meg fort hvor god innvirkning Karina hadde på arbeidsmiljøet. I tillegg er hun særs systematisk og utviklingsfokusert. Jeg var ikke i tvil om at det var henne jeg måtte ha med meg på gründerveien, understreker Borge.

Det måtte litt overtalelsesevner til, men nå er Vågen mer enn klar for utfordringen.

– Jeg har «alltid» arbeidet på hotell, på Voss da jeg gikk på videregående skole der, i Øystese, og nå som skiftleder ved et hotell her i Bergen sentrum, men jeg har aldri tidligere hatt et stort ansvar. Da Tanja ringte og ga meg tilbud om stillingen som barsjef, ble jeg overrasket og glad. Samtidig kjentes det litt skummelt, men nå føler jeg meg klar for utfordringen. Og jeg har jo erfart at Tanja er en trygg sjef, roser hun sin tidligere og kommende arbeidsgiver.

– Jeg sverger til en transparent ledelse, med en åpen dialog. Trivsel er den aller viktigste byggesteinen i et arbeidslag, avgjør Borge.  

– Dynamikken mellom yngre og eldre er også gull verdt i en arbeidsgruppe. Det er så mye lærdom å hente, begge veier.

GRÜNDER: Tanja Borge

I SIDERBAR BERGEN skal det også være mulig for andre enn siderelskere å nyte et glass. De skal ha et lite utvalg av vin og øl, også alkoholfrie alternativer, men menyen vil hovedsakelig bestå av ulike sidertyper, de fleste av dem norskprodusert.

– Hovedvekten av utvalget vil naturlig nok være sider produsert i Hardanger, men vi vil også tilby kvalitetssider fra andre landsdeler, forteller Borge, som brenner for å gjøre norsk sider internasjonalt kjent.

Hver ukedag skal Bergens-turister få mulighet til å delta på sidersmaking. Lørdager skal det arrangeres sidersmaking der siderprodusentene inviteres til å presentere sine egne sidervarer og sitt eget bryggeris historie. Bergenske og tilreisende interesserte skal få høste kunnskap direkte fra den norske sidereliten.

– Selv om det er et produkt i verdensklasse, er norsk sider fremdeles lite utbredt internasjonalt. Opp gjennom mine arbeidsår i Øystese forelsket jeg meg i sideren, og kulturen og tradisjonen rundt den. Nå tar jeg steget for å formidle hva dette er.

Huseier Stian Mattson, gründer Tanja Borge og barsjef Karina Vågen er særdeles fornøyd med Siderbar Bergens beliggenhet. Til våren skal også det lakserosa inngangspartiet males i en mer passende farge – sidergult.

BORGE redegjør for historien om den moderne sideren, som er spekket med stolthet, entusiasme og engasjement.

– I Norge har vi rundt 50 siderprodusenter. 28 av dem holder til i Hardanger-området, og i siderprodusentlaget i Hardanger, eller Siderklynga som det heter, har produsentene et helt fabelaktig samarbeid seg imellom. Vi i reiselivsnæringen har mye å lære av dem. I Siderklynga heier de hverandre opp og frem, fremfor å oppføre seg som bitre konkurrenter.

Norsk sider gjør det særdeles godt i internasjonale konkurranser. Borge forklarer at de lange sommerdagene og de forholdsvis kalde sommernettene vi har her i Norge, gir gull i glasset for siderprodusenter.

– Her i landet lages sideren av konsumepler, som er rike på syre, sødme og god smak. I mai i år, etter å ha konkurrert med hele 1400 ulike produsenter, reiste Olav Bleie fra Alde hjem fra verdens største siderkonkurranse i Michigan, USA, med gullmedalje for sideren sin. Jeg er stolt av å skulle få lov til å servere gjestene mine slik førsteklasses kvalitet, og av å få formidle den fantastiske historien om siderkulturen vår.

GRÜNDER: Tanja Borge

ETTER HVERT skal hun sette seg på skolebenken for å bli fullbefaren pommelier, hun også.

– Per i dag er jeg ingen siderekspert, men målet mitt er å bli det. Jeg gleder meg stort til å bli så godt kjent med sider at jeg kan kjenne igjen hvor den kommer fra bare ved å smake.

Barplanen har vært under utarbeiding siden tidlig i vår. Hun signerte kontrakten om leie av lokale allerede i mai, men Borge holdt lenge kortene hardt mot brystet. Lettelsen var stor da hun omsider kunne slippe hemmeligheten ut av sekken den 6. september, under Mat- og Siderfestivalen i Bergen.

– Jeg var så redd for at noen andre, som kanskje allerede hadde et ferdig barlokale, skulle snappe ideen min og åpne opp før meg, innrømmer hun.

Hun mente selv at hun hadde en strålende ide, men blir likevel overveldet av begeistringen hun mottar når hun forteller om planene sine. Fra reiselivskollegaer og andre, i alle aldre, lyder superlativene: «Kanonbra konsept», «Dette har jeg tro på» og «Helt genialt! Dette er for meg, og dette er for min mor på 70».

– Jeg må innrømme at tanken har slått meg: «Skitt! Hva er det jeg gjør?» Men tilbakemeldingene jeg har fått har vært en motivasjonsboost uten like, konstaterer sidergründeren.

– Da jeg for første gang fortalte om planene mine til den ærligste, fornuftigste og mest frittalende mentoren jeg har – min far – kom han ikke med én eneste liten restriksjon. Etter dét kjentes planen min om Siderbar Bergen fullstendig vanntett.

OGSÅ HOS Etablerersenteret møtte gründeren positivitet da hun søkte råd for driften.

– Jeg startet med noen individuelle veiledningstimer, der jeg fikk nøstet trådene sammen med de dyktige rådgiverne. Det er så mye en ikke tenker på selv, når en er ny i etablererfaget. Så var jeg så heldig å få plass på markedsføringskurset deres, og nå tenker jeg å melde meg på økonomikurset. Jeg kan en del fra før, men når jeg skal ta meg av regnskapet selv, regner jeg med at det er litt å lære.

Borge er med sin arbeidsbakgrunn ikke fremmed for å ta ansvar, men det er likevel stor forskjell på å være tilsatt sjef, og å være sin egen sjef.

– Til oppstarten av Siderbar Bergen har jeg kun gått inn med egne økonomiske midler. Risikoen bærer jeg alene, men det samme gjør jeg også med den eventuelle gevinsten. Det beste med å være sin egen sjef er likevel at det ikke finnes beslutningstakere over meg. Jeg kan, sammen med mine ansatte, endre og utvikle driften akkurat slik som vi vil.

TANKENE for den videre fremdriften er mange og voluminøse. Borges plan er å innen kort tid åpne siderbarer i alle de største byene i landet vårt; Stavanger, Oslo og Trondheim, i tillegg til denne i Bergen.

– Min første tanke var at jeg skulle la det gå litt tid før jeg ekspanderte driften, men rådene jeg har fått lyder det motsatte. Hvis jeg vil være først ute også i de andre byene, må det skje fort. Vi begynner her hjemme, og lar driften av Siderbar Bergen bli en mal for veien videre.

Rådene Borge vil sende med til sine gründerkollegaer rundt om, er:

– Bruk Etablerersenteret og de tjenestene de formidler. Jeg har vært strålende fornøyd både med veiledning og kurs. Og, før du satser, gjør en grundig behovskartlegging, og sikre deg oversikt over hvem som vil bli dine konkurrenter.


Sjekk ut hjemmesiden her:

Siderbar





Neste
Neste

Smakfullt, spirende håp